ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4/6/20

Ερώτηση Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής: Η αεροδιακομιδή ασθενών σε «ελεύθερη πτώση»Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020
EKABNews                 

Ερώτηση Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής: Η αεροδιακομιδή ασθενών σε «ελεύθερη πτώση»
kinimaallagis.gr


Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Υγείας

Γιάννη Πλακιωτάκη, Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Η αεροδιακομιδή ασθενών σε «ελεύθερη πτώση»

Το ΕΚΑΒ έχει αναπτύξει μία σημαντική συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία για την αεροδιακομιδή ασθενών που ξεκίνησε επί Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργίας Κωσταντίνου Σημίτη μετά τα αεροπορικά δυστυχήματα των μέσων του ΕΚΑΒ.

Η συνεργασία αυτή είχε ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό με βάση και τη διάταξη  που προέβλεπε ότι το 0,8% των εισφορών του ΕΟΠΥΥ αποδίδονται στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να καταβάλει αποζημίωση στην Πολεμική Αεροπορία για την παρεχόμενη υπηρεσία και με δεδομένο ότι είχαν συσσωρευτεί οφειλές100 εκατ.€.

Πρόσφατα το ΕΚΑΒ ανακοίνωσε επίσημα ότι για τις επείγουσες αεροδιακομιδές ασθενών δεν θα έχει στη διάθεση του αεροπλάνα (C130) της Π.Α., ενώ τα ελικόπτερα θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Είναι γεγονός ότι η κρίση επηρέασε τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας με αποτέλεσμα να υπάρχει πράγματι πρόβλημα στη δυνατότητα των μεταγωγών με κύριες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αδράνησε για την επίσπευση των προγραμμάτων συντήρησης.

Όμως σε μία περίοδο όπου έχουμε ξεπεράσει το πρώτο κύμα της πανδημίας του COVID-19 και αναμένουμε τις ροές των τουριστών στη χώρα μας, θα πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι να  αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση σε υγειονομικό επίπεδο προκύψει. Ενώ το ΕΚΑΒ διαθέτει κάψουλα αρνητικής πίεσης, αυτή δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς δεν θα υπάρχει η διάθεση αεροσκάφους από την Πολεμική Αεροπορία. Επιπλέον τα ελικόπτερα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το

έργο των αεροσκαφών, ιδιαίτερα για την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων νησιών του  Αιγαίου, της Κρήτης και κυρίως τα Ιόνια νησιά που είναι απαγορευτική η νυκτερινή εξυπηρέτηση από το Άκτιο.

Με δεδομένο ότι τα δύο αεροπλάνα από την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος θα καλύψουν τις ανάγκες, το πρόβλημα εντοπίζεται από τώρα μέχρι την ενεργοποίηση των αεροπλάνων της δωρεάς.

Επειδή την ώρα που γράφεται αυτή η ερώτηση κατατέθηκε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που εκτός από την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς προβλέπει και αεροδιακομιδές με ιδιωτικά μέσα, το οποίο σημαίνει ότι έχει ερευνηθεί η δυνατότητα και η διαθεσιμότητα κατάλληλων αεροσκαφών για αυτό το σκοπό.

Επειδή η διαχείριση, συντήρηση, λειτουργία και ασφάλεια για τα αεροσκάφη της δωρεάς Νιάρχου ανατίθεται στην Πολεμική Αεροπορία αλλά για τα ιδιωτικά δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
  1. Τις βραδινές ώρες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις από το Άκτιο με προορισμό τα νησιά του Ιονίου, από πού θα πραγματοποιούνται;
  2. Οι αεροδιακομιδές των νησιών της παραμεθορίου πώς θα εξυπηρετούνται μετά την καθήλωση των αεροπλάνων της Π.Α.;
  3. Πώς θα πραγματοποιούνται οι μεταφορές ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 χωρίς την διάθεση αεροσκάφους από την Πολεμική Αεροπορία από τα νησιά;
  4. Είναι συμπτωματική η διακοπή της μεταφοράς ασθενών του ΕΚΑΒ από την Π.Α. και ταυτόχρονα το άνοιγμα της δυνατότητας για αεροδιακομιδή με ιδιωτική εταιρεία;
  5. Θεωρείτε ότι το ΕΚΑΒ δεν έχει ανάγκη την τεχνογνωσία της Πολεμικής Αεροπορίας για την περίπτωση χρήσης Ιδιωτικών Αεροσκαφών που προϋποθέτει πιστοποίηση και έγκριση;

Παρακαλούμε για την ενημέρωση της Βουλής, την κατάθεση όλων των εγγράφων και την αλληλογραφία με τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες και την Πολεμική Αεροπορία.

Οι Ερωτώντες και Αιτούντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Ανδρέας Πουλάς

Μπαράν Μπουρχάν

Δημήτρης Μπιάγκης

Γιώργος Φραγγίδης

Γιώργος Μουλκιώτη

Πηγή: kinimaallagis.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews