ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/6/20

ΗΠΑ: Το νοσηλευτικό προσωπικό μετά τον κορονοϊό πρέπει να αντιμετωπίσει και τον ρατσισμόΚυριακή, 7 Ιουνίου 2020
EKABNews                 

ΗΠΑ: Το νοσηλευτικό προσωπικό μετά τον κορονοϊό πρέπει να αντιμετωπίσει και τον ρατσισμό
documentonews.gr


Αφού πέρασαν τρεις μήνες να μάχονται κατά του κορονοϊού, που επηρέασε πολύ την κοινότητα των Αφροαμερικανών, πολλά μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, θεωρώντας ότι αποτελεί μια άλλη έκφανση της ίδιας ανισότητας.

Την Πέμπτη, εκατοντάδες μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης φορώντας τις στολές τους, συχνά και μάσκες προστασίας, έξω από τα νοσοκομεία όπου εργάζονται για να εκφράσουν την υποστηριξή τους στους διαδηλωτές που βρίσκονται εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες στον δρόμο.

“Είμαι μια επαγγελματίας υγείας που μάχεται κατά της covid-19, όμως μάχομαι και με τον ιό του ρατσισμού”, κατήγγειλε η Μπίλι Τζιν νοσηλεύτρια.

Πολλοί από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές τους οποίους οι πολίτες τιμούσαν κάθε βράδυ στη διάρκεια του lockdown, θέλουν τώρα τα φώτα της δημοσιότητας να στραφούν αλλού.

“Οι διαδηλωτές που καταγγέλλουν αυτά τα προβλήματα, που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, που κινδυνεύουν να συλληφθούν και να κακοποιηθούν από την αστυνομία, αυτοί είναι οι ήρωες τώρα”, εξήγησε η δρ Νταμιλόλα Ιντόγου.

“Κάθε ημέρα παρατηρούμε τις επιπτώσεις του ρατσισμού όταν βλέπουμε ασθενείς”, δήλωσε αυτή η 26χρονη γιατρός διότι “οι μαύροι ασθενείς πεθαίνουν δυσανάλογα πιο πολύ από χρόνιες ασθένειες, διότι δεν έχουν τη σωστή παρακολούθηση”.

“Παρατηρούμε επίσης την καθημερινή βία που πλήττει αυτές τις κοινότητες”, πρόσθεσε, “μαύροι άνδρες φτάνουν σε εμάς τραυματισμένοι από σφαίρες, και τις επιπτώσεις της αστυνομικής βίας στους ασθενείς μας”.

Περίπου το 22,9% των ασθενών που πέθαναν από κορονοϊό ήταν Αφροαμερικανοί, την ώρα που οι μαύροι αποτελούν το 13,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων

Χθες πολλοί ήταν αυτοί που κατήγγειλαν τη λειτουργία του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, σε μεγάλο μέρος ιδιωτικό, με τα χρήματα να παίζουν σημαντικό ρόλο.

To 2018, οκτώ χρόνια μετά τη νομοθεσία Affordable Care Act που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ώστε να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, περισσότεροι Αμερικανοί, 27,5 εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη δεν διαθέτουν.

Ο δρ Καμίνι Ντουμπάι, γιατρός στα επείγοντα του νοσοκομείο Bellevue στο Μαχνάταν, καταγγέλλει τις μεθόδους κάποιων νοσοκομείων που δέχονται ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά αρνούνται να παρέχουν φροντίδα σε ανθρώπους ανασφάλιστους ή με ελλιπή ασφάλεια.

“Είναι λεηλασία”, φώναξε. “Είναι ένα έγκλημα που διαιωνίζει τις ανισότητες”, πρόσθεσε υπό τα χειροκροτήματα άλλων γιατρών και νοσηλευτών.

Το ποσοστό θανάτου στους Αφροαμερικανούς είναι διπλάσιο (38 ανά 100.000 ετησίως) σε σχέση με αυτό των λευκών (19) στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Εξάλλου πολλοί νοσηλευτές και γιατροί προέρχονται από μειονότητες και ζουν καθημερινά τον ρατσισμό.

“Μπορεί να είμαστε κι εμείς θύματα της αστυνομίας. Επειδή είμαστε γιατροί, δεν σημαίνει ότι είμαστε προστατευμένοι”, εξήγησε μια γιατρός αραβικής καταγωγής.

“Όταν μας βλέπουν (οι αστυνομικοί) δεν λένε ‘α, είναι γιατροί’”, πρόσθεσε. “Είμαστε απλώς μια μουσουλμάνα Άραβας και εκείνη”, επεσήμανε δείχνοντας μια συνάδελφό της “ απλώς μια Ινδή”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοσιεύτηκε 05/06/2020

Πηγή: documentonews.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews