ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4/6/20

Η αξία της γνώσης των πρώτων βοηθειών

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020
EKABNews                 

Ευχαριστώ κι εγώ, λοιπόν, από την πλευρά μου, το ΕΚΑΒ που λειτουργεί υποδειγματικά, χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό του, παρά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει και στο δικό του χώρο, όπως και όλο το ΕΣΥ.

Η αξία της γνώσης των πρώτων βοηθειών
goodnet.gr

Μία προσωπική ιστορία που μοιράστηκε με τους φίλους του στο facebook ο πρόεδρος των φαρμακοποιών στο Ρέθυμνο, Κώστας Βαρδιάμπασης, αναδεικνύει για μία ακόμα φορά πόσο κρίσιμη είναι η γνώση των πρώτων βοηθειών σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο σε εκείνους που ασχολούνται με ιατρικό ή παραιατρικό επάγγελμα.

Ο κ. Βαρδιάμπασης περιγράφει αυτό που ο ίδιος έζησε το βράδυ της Δευτέρας: «Ήταν 9:30 το βράδυ της Δευτέρας και το ασθενοφόρο ξεκινούσε για το νοσοκομείο.

Μια ώρα νωρίτερα, άκουγα ενώ εξυπηρετούσα άλλο πελάτη: ΚΩΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.

Έτρεξα έξω, είχε φέρει την ηλικιωμένη μητέρα του με το αυτοκίνητο. Μου εξήγησε πανικόβλητος πως της είχε καθίσει ένα κομμάτι κρέας στο λαιμό. Το πρόσωπο της ήταν μπλε και δεν μπορούσα να ακούσω ανάσα. Αμέσως χειρισμός Heimlich, πολλές επαναλήψεις, εν τέλει ακούσαμε ανάσα. Την τοποθετώ σε θέση ανάνηψης, καλώ το ΕΚΑΒ και δίνω όλες τις πληροφορίες. Κόβω μια χαρτόκουτα, την απλώνω στο πάτωμα μέσα στο φαρμακείο και τοποθετούμε την γυναίκα εκεί. Άρχισε να έχει επικοινωνία, την επέβλεπα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Το ΕΚΑΒ έφτασε τάχιστα!

Εν τέλει, όλα καλά.

Αυτό το ευχαριστώ που άκουσα, είναι εκείνο που μου δίνει την ψυχική δύναμη να αντιμετωπίζω κάθε λογής πρόβλημα στο επάγγελμά μου.

Ευχαριστώ κι εγώ, λοιπόν, από την πλευρά μου, το ΕΚΑΒ που λειτουργεί υποδειγματικά, χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό του, παρά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει και στο δικό του χώρο, όπως και όλο το ΕΣΥ.

Ευχαριστώ τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ως θεσμό, αλλά και τον τότε πρόεδρο κ. Θεοδοσιάδη, που μας βοήθησε να διοργανώσουμε και στο σύλλογό του Ρεθύμνου τα σεμινάρια α’ βοηθειών για φαρμακοποιούς, επικαιροποιώντας γνώση (που στην περίπτωση μου αφορούσε μάθημα προ 20ετίας στον πανεπιστήμιο).

Να είμαστε όλοι καλά και να προσέχουμε! Η ζωή μας είναι πολύτιμη».

Αυτά τα σεμινάρια που αναφέρει ο κ. Βαρδιάμπασης πραγματοποιήθηκαν φυσικά με την πολύτιμη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι άνθρωποι του οποίου φροντίζουν να παρέχουν αυτή την απαραίτητη γνώση όποτε τους ζητηθεί.

Ωστόσο ένα μεγάλο θέμα, που επιτέλους πρέπει να ανοίξει στην Ελλάδα είναι το εάν κάποια στιγμή σκεφτούμε σοβαρά τα μαθήματα πρώτων βοηθειών να γίνουν μάθημα, και μάλιστα υποχρεωτικό, στα ελληνικά σχολεία. Γιατί ο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος και σωστά καταρτισμένος πολίτης και αυτό πρέπει να γίνεται από την παιδική ηλικία. Σκεφτείτε μόνο πόσες ζωές μπορούμε να σώσουμε με κάτι τόσο απλό, αλλά τόσο απαραίτητο.

Δημοσιεύτηκε 03/06/2020

Πηγή: goodnet.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews