ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/6/20

Αποκαλυπτική έρευνα: Στην καραντίνα οι Ελληνες το έριξαν στα αντικαταθλιπτικά και ναρκωτικά

Η μετακίνηση με μάσκα στο μετρό, ανάμεσα στα μέτρα της καραντίνας 


Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020
EKABNews

Αποκαλυπτική έρευνα: Στην καραντίνα οι Ελληνες το έριξαν στα αντικαταθλιπτικά και ναρκωτικά
iefimerida.gr

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ

Κατακόρυφη αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών, αγχολυτικών και ναρκωτικών από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια της καραντίνας προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων της Ψυττάλειας.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», για τον Μάρτιο και Απρίλιο, μήνες δηλαδή που η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων φαίνεται πως διπλασιάστηκε (αύξηση 176%), ενώ αύξηση 77% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρουσιάζει και αγχολυτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών.

Παράλληλα, από τα δεδομένα που παραχώρησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, η χρήση κοκαΐνης αυξήθηκε κατά 67% από το 2019, μία αύξηση που αποτελεί την μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα.

Κατά 650% αυξήθηκε και η χρήση της αμφεταμίνης, και κατά 37% η χρήση μεθαμφεταμίνης. Αντίθετα μειώθηκε η χρήση του ecstasy (ΜDMA) κατά 38%.

Τα ευρήματα για τα παυσίπονα και τα αντιβιοτικά
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στη χρήση παυσίπονων. Σύμφωνα με αυτά, η χρήση παρακεταμόλης διπλασιάστηκε (+198%) σε σχέση με το 2019 αλλά τα στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ειδικότερα η ιβουπροφαΐνη έπεσε κατά 60% την ίδια περίοδο που διεθνείς μελέτες συσχέτιζαν την ουσία με επιδείνωση της υγείας των ασθενών με Covid-19.

Αυξημένη ήταν και η χρήση αντιβιοτικών εν μέσω καραντίνας με τ ην αζιθρομυκίνη (φάρμακο που χορηγούνταν σε ασθενείς συμπληρωματικά με τη χλωροκίνη ή την υδροξυχλωροκίνη) να σημειώνει αύξηση 36%.

Σημειώνεται ότι στην Ψυττάλεια καταλήγουν τα λύματα από τα νοικοκυριά τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. Τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, πρόκειται ωστόσο για ένα μεγάλο δείγμα, όπως τονίζει το δημοσίευμα.

Δημοσιεύτηκε 17/06/2020

Πηγή: iefimerida.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews