ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/6/20

Κύπρος: «Βλέπαμε αγωνία και φόβο μέσα από τα μάτια ασθενών»… Η ζωή πίσω από το τιμόνι ενός ασθενοφόρου

Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020
EKABNews

«Βλέπαμε αγωνία και φόβο μέσα από τα μάτια ασθενών»… Η ζωή πίσω από το τιμόνι ενός ασθενοφόρου (pics)
cyprustimes.com

Η ζωή πίσω από το τιμόνι ενός ασθενοφόρου – Ο διασώστης Μιχάλης Βεντούρας περιγράφει στη Cyprus Times τις δύσκολες στιγμές την εποχή του κορωνοϊού – Ο φόβος για το άγνωστο και η ψυχολογική στήριξη που έδιναν τα πληρώματα ασθενοφόρων στους ασθενείς – Παλεύαμε με ένα αόρατο εχθρό για να σώσουμε ζωές… Βλέπαμε την αγωνία τον φόβο και τον πόνο μέσα από τα μάτια των ασθενών

Της Μικαέλας Κουλλέ

 

Ο Μιχάλης Βεντούρας εργάζεται ως διασώστης στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων Κύπρου… Περιγράφει στη Cyprus Times πως ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες περιστατικά εν καιρώ πανδημίας καθώς και τις δύσκολες ώρες πίσω από το τιμόνι του ασθενοφόρου.

Ο φόβος και αγωνία για το άγνωστο απέναντι σ’ έναν αόρατο εχθρό μέσα από την εμπειρία ενός διασώστη σίγουρα είναι διαφορετική.

Πίσω απ’ το τιμόνι του ασθενοφόρου και το δευτερόλεπτο μετράει…

Ομολογουμένως το τιμόνι ενός ασθενοφόρου είναι «βαρύ» και ο κάθε επαγγελματίας υγείας που βρίσκεται πίσω του έχει την ευθύνη για την ανθρώπινη ζωή που μεταφέρει. Ο Μιχάλης γνωρίζοντας πολύ καλά την δουλειά του εδώ και δύο χρόνια έχει ανταποκριθεί σε εκατοντάδες περιστατικά.

«Είναι μεγάλη η ευθύνη που έχουμε γιατί δεν ξέρεις που θα πας, τι θα αντιμετωπίσεις, τι θα δεις, είμαστε όλη μέρα στους δρόμους παλεύουμε με την κίνηση, για να φτάσουμε όσο πιο σύντομα στο περιστατικό».

«Όταν ο κόσμος βλέπει ένα ασθενοφόρο στο δρόμο πρέπει να δίνει προτεραιότητα στο όχημα γιατί για εμάς και το δευτερόλεπτό μετράει… και ας αναλογιστεί ο καθένας ότι μπορεί να είναι και κάποιος δικός του άνθρωπος στο ασθενοφόρο που πρέπει να σωθεί» λέει.

«Δεν είμαστε ήρωες… κάνουμε απλά τη δουλειά μας και στην εποχή του κορωνοϊού»

Όπως εξηγεί ο Μιχάλης τα πληρώματα ασθενοφόρων είναι ταγμένα να υπηρετούν τον συνάνθρωπο με γνώμονα την υγεία.

«Δεν το κάνουμε ούτε για τα χρήματα, ούτε για την δόξα, απλά για την ζωή που πρέπει να σωθεί».

«Απλά κάνουμε την δουλειά μας. Δεν είμαστε ήρωες… Ο αόρατος εχθρός ήταν εκεί και εμείς έπρεπε να ανταποκριθούμε. Η προϊστάμενη της υπηρεσίας ασθενοφόρων ήταν δίπλα μας συνέχεια. Ήταν πραγματικά δύσκολη η διαδικασία να φορέσεις την ειδική στολή, ξέραμε πολύ καλά ότι πρέπει να κρατήσουμε τον κάθε ασθενή στη ζωή».

Η πανδημία του κορωνοϊού αλλάζει κάπως και την καθημερινότητα των ανθρώπων στα ασθενοφόρα, που έπρεπε για ατελείωτες ώρες να μεταφέρουν ασθενείς με Covid-19 σε διάφορα νοσηλευτήρια με ασφάλεια, όπως εξηγεί ο Μιχάλης.

1 του 8 
«Βλέπαμε τον φόβο και την αγωνία στα μάτια των ασθενών»…

Κάθε ασθενής και μία ιστορία, κάθε κλήση για βοήθεια και μία ανθρώπινη ζωή…

«Εμείς είχαμε να αντιμετωπίσουμε το άγνωστο αφού πηγαίναμε κάπου που δεν ξέραμε τι είναι. Οι ασθενείς που μεταφέραμε ήταν ανήσυχοι, βλέπαμε στο βλέμμα τους την αγωνία, τον πόνο, τον φόβο, δεν ξέραμε ούτε κι εμείς ούτε και αυτοί τι θα συμβεί».

«Πολλές φορές μας ρωτούσαν εάν είναι σοβαρό και σε κάποιες περιπτώσεις ηλικιωμένων φοβούνταν για τον θάνατο. Το έβλεπες στα μάτια τους, εμείς τους δίναμε ψυχολογική στήριξη και για να τους εμψυχώσουμε».

Μάχη με τον αόρατο εχθρό… Μάχη για να σωθεί η ανθρώπινη ζωή!

Όπως πάντα τα ασθενοφόρα βρίσκονται σε ετοιμότητα. Έτσι και την κρίσιμη περίοδο του κορωνοϊού δουλεύαμε δωδεκάωρα, κάποιες φορές και περισσότερο, για να μεταφέρουμε περιστατικά από διάφορα σημεία, όπως για παράδειγμα άτομα από τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που δημιουργήθηκαν για τον Covid-19 στα νοσοκομεία μας, εξηγεί ο Μιχάλης.

«Θυμάμαι ένα βράδυ γύρω στις 02:00 κληθήκαμε να παραλάβουμε ασθενή ύποπτο περιστατικό από ένα κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Λεμεσού. Υπήρχε μία ανησυχία, ήταν μόνο το πλήρωμα εκεί και ήρθε με την βάρκα και τον παραλάβαμε. Έβλεπες την αγωνία και την ανησυχία του, δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση ο ασθενής αυτός. Στιγμές που θα θυμάμαι για πάντα».

Όπως περιγράφει ο Μιχάλης στα νοσοκομεία επικρατούσε ανησυχία, ωστόσο οι επαγγελματίες έπρεπε να σταθούν μπροστά, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

«Στα νοσοκομεία υπήρχε μεγάλη ανησυχία, όλοι φοβόμασταν για την ζωή μας, γιατί πολεμούσαμε με ένα αόρατο εχθρό. Ήταν δύσκολα τα πράγματα, κυρίως και με τις στολές που έπρεπε να φοράμε για την δική μας ασφάλεια και οδηγούσαμε με αυτές χωρίς κλιματιστικό, γιατί έπρεπε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΠΟΥ».

«Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να τα παρατήσω, αγαπάμε τη δουλειά μας και είμαστε εκεί για τον άνθρωπο και την ζωή που πρέπει να σωθεί. Κάποιοι άνθρωποι παράτησαν τη ζωή τους, για να σώσουν τη ζωή άλλων».


Δημοσιεύτηκε 27/06/2020

Πηγή: cyprustimes.com

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews