ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/6/20

Κικίλιας: Την Πέμπτη η παρουσίαση της στρατηγική για τις αεροδιακομιδές, τοtesting και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά


Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020
EKABNews                 

Μεθαύριο, Πέμπτη, θα παρουσιάσω τη στρατηγική μας για τις αεροδιακομιδές, τοtesting και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά μας.

Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Σημεία ομιλίας Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
moh.gov.gr
09/06/2020


Από την αρχή της κρίσης, δεχτήκαμε κριτική για την απόφαση να απαγορεύσουμε τα καρναβάλια πριν καν υπάρξει κρούσμα στη χώρα. Η πρόληψη είναι ανώτερη της αντιμετώπισης. Για αυτό, όταν στην Κίνα ηCOVID ήταν ακόμα εντός της επαρχίας Ουχάν, αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε.

Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες και είχαμε σε ετοιμότητα όλο το μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας για μια διαφαινόμενη κρίση Δημόσιας Υγείας.

Χτίσαμε ένα «τείχος επιστημοσύνης» με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η εκπροσώπηση του Υπουργείου Υγείας από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δημιούργησε έναν άρρηκτο δεσμό της κοινωνίας με τους επαγγελματίες υγείας, τους οποίους ευχαριστώ για ακόμα μία φορά.

• Και άλλοι Υπουργοί Υγείας στην Ευρώπη και στον κόσμο εισηγήθηκαν στους Πρωθυπουργούς τους μέτρα, όπωςlockdown, κλείσιμο σχολείων και χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μέτρα που δεν είναι απλά και επιφέρουν περιορισμούς και οικονομική δυσπραγία.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη, αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε στην πολιτική μας αυτά τα μέτρα.

Σεβαστήκαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής και παλέψαμε για αυτή, χωρίς να υπολογίσουμε κανένα άλλο κόστος.

Αυτή η επιλογή δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος και χαίρομαι που μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα είναι, παγκοσμίως, στο κέντρο της προσοχής, επιβραβεύεται για τις προσπάθειες μας. Πιστεύω ότι αυτό θα έρθει να επικαθίσει ως credit και σε ενδεχόμενες επενδύσεις στην οικονομία και στον τουρισμό.

• Η παγκόσμια κοινότητα δεν ήταν έτοιμη για αυτή την πανδημία. Κραταιά συστήματα υγείας κατέρρευσαν. Και τα μέσα ατομικής προστασίας ήταν ένα ζητούμενο για όλες τις χώρες. Μάλιστα, πολύ πιο ισχυρές χώρες από εμάς δεν μπόρεσαν τελικά να τα διασφαλίσουν.

Χτίσαμε εγκαίρως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Προεδρία της Κυβέρνησης, μία «αερογέφυρα ζωής». Τα καταφέραμε και τελικά δεν υπήρξαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας.

• Μεθαύριο, Πέμπτη, θα παρουσιάσω τη στρατηγική μας για τις αεροδιακομιδές, τοtesting και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά μας.

Πρόκειται για την ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον προσωπικό, με μέσα ατομικής προστασίας, με testing, με δυνατότητα αεροδιακομιδών ή πλωτών διακομιδών.

Το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά μας, προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας.

Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

• Πρέπει να εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, οι κανόνες υγιεινής, ό,τι χτίσαμε αυτούς τους μήνες. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο. Ο κόσμος θέλει να βγει έξω, να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Όπως, όμως, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενδεχομένως να υπάρχει ένας δεύτερος κύκλος του ιού.

Αυτό θα θέλαμε να το ελέγξουμε. Προφανώς, από τη στιγμή που επιτρέπουμε τον τουρισμό, λελογισμένα, με testing και με αξιολόγηση των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, θα πρέπει να περιμένουμε και την πιθανότητα να υπάρχουν κάποια κρούσματα.

• Με την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, τοR0 έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, κάτω του 0,21. Υπάρχουν κάποιες μικροεστίες του ιού, οι οποίες ελέγχονται.

• Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή, ως Υπουργός Υγείας, θα έλεγα να μην εφησυχάσουμε. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι «προστατεύω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου, τους γύρω μου» και υπάρχουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους, οι οποίοι είναι επιβεβλημένο να κάνουν αυτούς τους ελέγχους σε Δήμους, Περιφέρειες και νησιά σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εφαρμόσουν τους νόμους.

• Προφανώς είναι μία πρόκληση ο τουρισμός. Νομίζω, όμως, ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό, όπως κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας και των επαγγελματιών που πειθαρχούν και που θέλουν να δουν να υπάρχει δουλειά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Ας προσέξουμε τώρα στην αρχή, για να μπορέσουμε να χαρούμε αυτό το καλοκαίρι όπως όλοι θέλουμε.

Πηγή: moh.gov.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews