ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/7/20

Κώδικες Χρωμάτων Ασθενοφόρων: Για Λειτουργία ή Για Μόδα; ΒίντεοΔευτέρα, 13 Ιουλίου 2020
EKABNews

Κώδικες Χρωμάτων Ασθενοφόρων: Για Λειτουργία Ή Για Μόδα;
emergency-live.com
12/07/2020

By Μαρτίνα ΤάσερΞέρετε την έννοια του χρώματος του ασθενοφόρου σας; Ξέρετε γιατί είναι ζωγραφισμένο με αυτόν τον τρόπο; Γιατί σε άλλες χώρες υπάρχουν διαφορετικά χρώματα και τι γίνεται με το Battenburg;
Κάθε επαγγελματίας πιθανότατα έχει υπηρετήσει σε διαφορετικά ασθενοφόρα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μερικές φορές θα μπορούσαν να ρωτήσουν: γιατί αυτό το χρώμα ασθενοφόρου είναι κόκκινο και γιατί αυτό είναι πράσινο; Γιατί έχει αυτό το μοτίβο με στυλ Battenburg και αυτό είναι ριγέ με γύψο στην ανακλαστική επιφάνεια;


Ξεκινώντας από τη βάση, ένα ασθενοφόρο είναι ένα όχημα που είναι εξοπλισμένο για τη μεταφορά τραυματισμένου ή άρρωστου ατόμου (Merriam Webster, 2018). Τα ασθενοφόρα χρησιμοποιούνται από τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (EMS) για να ανταποκριθούν σε ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη γρήγορη μεταφορά ασθενών από τη σκηνή ενός περιστατικού σε νοσοκομείο, ακόμη και για την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ασθενοφόρο χρώμα: κάποιο παράδειγμα
Αυτό είναι το μόνο σημείο που συγκεντρώνει οχήματα έκτακτης ανάγκης. Στις περισσότερες χώρες, φώτα σειρήνων έρχονται σε ένα διαφορετικό χρώμα ασθενοφόρων από επαρχία σε επαρχία. Από μπλε σε κόκκινο, από πορτοκαλί σε λευκό. Έκτακτο όχημα φώτα και τα χρώματα συνήθως εξαρτώνται από την εθνική νομοθεσία, τη χώρα ή την πολιτεία. Κάθε χρώμα είναι συγκεκριμένο για την επικοινωνία μιας συγκεκριμένης πρόθεσης. Για παράδειγμα, τα κόκκινα φώτα μπορεί να υποδηλώνουν ένα όχημα έκτακτης ανάγκης όπως ένα ασθενοφόρο, ενώ τα μπλε φώτα είναι πιο συνηθισμένα οχήματα της αστυνομίας. Αλλά χρησιμοποιούνται επίσης από άλλες χώρες στο EMT και πυροσβεστικά οχήματα.
Είναι σαφές ότι τα φώτα που αναβοσβήνουν και οι ενοχλητικοί ήχοι που παράγονται από τις σειρήνες ασθενοφόρων πρέπει να προσελκύσουν την προσοχή άλλων χρηστών του δρόμου. Υποδεικνύουν ότι το ασθενοφόρο πλησιάζει. Τι γίνεται όμως με τα φανταχτερά χρώματα και τα ρετρό σχέδια;

In Αυστραλία, το χρώμα του ασθενοφόρου είναι λευκό, ενώ πριν ήταν κρεμώδες μπεζ, με κίτρινο RAL (κίτρινο θείο) και πράσινο RAL στην Αγγλία και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Κώδικας ΕΟΚ 1789: 2014), και κόκκινο στις Ηνωμένες Πολιτείες (Αεροδρόμιο ασθενούς Heathrow, 2013).

Είναι τα σχέδια χρωμάτων ασθενοφόρων για μόδα ή για κάποιο σκοπό;

Σίγουρα το τελευταίο. Τα ασθενοφόρα συνήθως χρωματίζονται με μοτίβο σκακιέρας σε εναλλακτικά χρώματα και περιγράμματα υψηλής αντίθεσης. Αναφέρθηκαν επίσης ως Battenburg, για την προώθηση του οπτικού αντίκτυπου. Σε ορισμένες χώρες, χρησιμοποιούν ανακλαστικά και φωτεινά ή φθορισμού χρώματα για να ξεχωρίζουν στη θάλασσα των οχημάτων. Αυτό είναι επιπλέον της παθητικής σήμανσης της λέξης ασθενοφόρο τυπωμένο προς τα πίσω και εμβλήματα ή διακοσμήσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός και ο Αστέρας της Ζωής.

Επιπλέον, οι χρωματικοί κωδικοί μπαίνουν στο παιχνίδι για να αντανακλούν το επίπεδο ευαισθητοποίησης. Από την άλλη πλευρά, το Τμήμα Υπηρεσιών Υγείας του Λος Άντζελες (2015) είχε επιβάλει μια οδηγία για ιδιωτικές ασθενοφόρες χρωματικές κωδικοποιήσεις και διακριτικά. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση διακριτικών χρωμάτων πρέπει να εγκριθεί πριν από την εφαρμογή και να ακολουθεί τις οδηγίες της πολιτείας. Αυτό γίνεται για την προώθηση της ομοιομορφίας και της συνοχής της λειτουργίας των χρωμάτων που προορίζονται για ασθενοφόρα. Επιπλέον, το 2015, η Ουαλική Υπηρεσία Ασθενοφόρων στην Ουαλία (BBC News, 2015) ξεκίνησε πρόσφατα το νέο σύστημα ασθενοφόρων 999 με χρωματική κωδικοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, τα στρατιωτικά ασθενοφόρα δείχνουν τη ζωγραφική αμαξώματος των οχημάτων. Τα σχέδια ασθενοφόρων που βασίζονται σε πολιτικά μπορεί να είναι βαμμένα σε κατάλληλα χρώματα, ανάλογα με τις απαιτήσεις λειτουργίας. Για παράδειγμα, καμουφλάζ για χρήση πεδίου, λευκό για την ειρήνη των Ηνωμένων Εθνών, κ.λπ.). Για παράδειγμα, το British Royal Army Medical Corps διαθέτει ένα στόλο λευκών ασθενοφόρων, με βάση φορτηγά παραγωγής.

Στο μέλλον, ελπίζουμε ότι τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, τα κρατικά ή τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα ακολουθήσουν ένα παγκόσμιο σύστημα χρωμάτων που θα αντικατοπτρίζει έναν συγκεκριμένο τύπο κατάστασης.

CRASH, VISIBILITY OF AN AMBULANCE IN A FOGGY DAY
Emergency Live


19 Δεκ 2018

Ο συγγραφέας:
Μιχαήλ Ζεράρντ Σισσον

 
Εγγεγραμμένη Νοσηλεύτρια με πτυχίο Bachelor of Science στο Νοσηλευτικό Πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Νοσηλευτική, Πτυχίο Διοίκησης και Διοίκησης Νοσηλευτικής. Έχει συντάξει τα τεύχη των διατριβών 2 και συν-συγγραφέας 3. Εξάσκηση στο επάγγελμα του νοσηλευτή για περισσότερα από 5 χρόνια τώρα με άμεση και έμμεση νοσηλευτική φροντίδα.About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews