ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/7/20

Εργαζόμενοι ΕΚΑΒ: «Δεν είναι δουλειά μας οι μεταφορές από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο» !, ΒίντεοΤετάρτη, 8 Ιουλίου 2020
EKABNews

"Δεν είναι δουλειά μας οι μεταφορές από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο"!
cretalive.gr
7/7/2020

Στα "κάγκελα" οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ - Σύγχυση με τις αρμοδιότητες όσον αφορά τη διαχείριση περιστατικών Covid-19
Πιο απαιτητική και πιεστική έχει γίνει η καθημερινότητα των διασωστών του ΕΚΑΒ, από τη στιγμή που "έσπασε" η καραντίνα, κι ένα παραπάνω με το άνοιγμα του τουρισμού και με τα αναμενόμενα περιστατικά Covid -19 που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το υγειονομικό περιβάλλον της Κρήτης.

Οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει αισθητά, όπως περιέγραψε στο Livetalks ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Νίκος Καλογιαννάκης.

"Μπήκαμε σε μία νέα πραγματικότητα. Στην καραντίνα, όσο ο κόσμος ήταν στα σπίτια του, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η κατάσταση ήταν πιο ελεγχόμενη" ήταν η αρχική παρατήρηση του κ. Καλογιαννάκη. Πλέον, "είμαστε στο άγνωστο, δεν ξέρουμε εάν θα υπάρξει έξαρση και τι περιστατικά θα έχουμε".

Στο ΕΚΑΒ, "προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο" παραδέχεται ο πρόεδρος των Εργαζομένων, που θα ξεκαθαρίσει ότι η διακομιδή ασθενών με κορωνοϊό "δεν είναι στη δική μας δικαιοδοσία". Δουλειά του ΕΚΑΒ, όπως θα διευκρινίσει, "είναι να μεταφέρει ανθρώπους στα νοσοκομεία", να επεμβαίνει στα επείγοντα περιστατικά, και όχι να "μεταφέρει ανθρώπους ασυμπτωματικούς από ξενοδοχεία σε ξενοδοχεία ή από σπίτια σε σπίτια".

Στην αρχή, τον ρόλο αυτό "είχε δηλωθεί ότι τον ρόλο αυτό θα τον αναλάμβανε η τοπική αυτοδιοίκηση" υποστήριξε ο κ. Καλογιαννάκης. Στα πρώτα εισαγόμενα (τουριστικά) κρούσματα που προέκυψαν, το ΕΚΑΒ συνεισέφερε. "Μέχρι να αποσαφηνιστεί αυτή η ιστορία βοηθήσαμε στην διακομιδή τους". Για πόσο όμως; Θα ισχύσει και εδώ η παρεξηγημένη παροιμία του "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού";

"Αυτό δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνεται κάθε μέρα και σε πόλεις που έχουν ένα μόνο ασθενοφόρο" τονίζει ο  πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Τρανά παραδείγματα, εντός Κρήτης, αποτελούν οι τρεις πόλεις του Λασιθίου: Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία.

Εκτός των άλλων, το όχημα του ΕΚΑΒ που θα λάβει μέρος στη διακομιδή περιστατικού Covid-19, όπως αντιλαμβανόμαστε, χρειάζεται μερικές ώρες να μείνει εκτός για να τηρηθούν τα προβλεπόμενα της απολύμανσης. Και σε εκείνο το νεκρό διάστημα, εάν προκύψει κάτι επείγον, ποιος και πώς θα επέμβει;

Στην περίπτωση αυτή, ειδικά διαμορφωμένα Vanακια θα μπορούσαν να δώσουν την λύση της αποσυμφόρησης.

Το εν λόγω πολύ σοβαρό ζήτημα άπτεται των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας. Ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο, ωστόσο δεν συναντήθηκε με τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Καλογιαννάκης και οι συνάδελφοί του περιμένουν τις αποφάσεις του Εκτελεστικού της Ομοσπονδίας τους, "για να κινηθούμε αναλόγως".

Για πόσο ακόμα τα πράγματα θα μένουν... φλου;
"Θα εκτεθούμε και για ποιο λόγο να εκτεθούμε εμείς για δουλειά άλλων;" αναρωτιέται ο κ. Καλογιαννάκης, επαναλαμβάνοντας πώς παρά το δεδομένο χιλιο αποδεδειγμένο φιλότιμo των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, "η δουλειά μας είναι τα επείγοντα περιστατικά".

Κι αν ο μη γένοιτο, έχουμε έξαρση των κρουσμάτων, "θα αναλωνόμαστε σε διακομιδές από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο;".

Δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε και το θέμα της προστασίας του προσωπικού, γιατί η τήρηση των προβλεπόμενων (εξοπλισμός για τις απαράιτητες προφυλάξεις) κοστίζει!

Ο κ. Καλογιαννάκης ζητά άμεσες λύσεις, διότι " όσο περνά ο καιρός θα μεγαλώνει το πρόβλημα". Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ συνεχίζουν να απέχουν από τις δευτερογενείς μεταφορές μέχρι τον Σεπτέμβρη!

Στην παρούσα φάση, βρίσκονται στα... κόκκινα: Οι διακομιδές στο ΕΚΑΒ Ηρακλείου φθάνουν τις 50-60 καθημερινά.  Από το μυαλό τους περνάει πάντα, "να κινηθούμε νομικά" ώστε να περιοριστούν στα της δικαιοδοσίας τους.

Καλό κι απαραίτητο (μέχρι παρεξηγήσεως) το φιλότιμο, "αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες ακάλυπτους.Υπάρχουν προτεραιότητες και βάσει της δύναμής μας θα κινηθούμε" ξεκαθαρίζει ο κ. Καλογιαννάκης.

Παρά την κούραση και την εξάντλησή τους, με "τις κομμένες άδειες", το προσωπικό του ΕΚΑΒ παραμένει σε ετοιμότητα, αν και δεν λαμβάνουν το σχετικό επίδομα (άλλη συζήτηση αυτή), προκειμένου "να είμαστε εκεί που πρέπει την ώρα που πρέπει".

Ακούστε το απόσπασμα  στο Livetalks

Νίκος Ηγουμενίδης: «Το ΕΚΑΒ δεν είναι υπηρεσία ταχυμεταφορών»

Σε γραπτή του δήλωσε για το θέμα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει απαξιώνει όλο και περισσότερο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, εξαναγκάζει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να μεταφέρει πολίτες από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο για τη διαχείριση περιστατικών covid. Το ΕΚΑΒ δεν είναι υπηρεσία ταχυμεταφορών. Το επιτελικό κράτος της ΝΔ πρώτα βάζει τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς στην Κρήτη, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, να χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της πανδημίας.

Και σήμερα το πλήρωμα του ΕΚΑΒ χρησιμοποιείται χωρίς γραπτή εγκύκλιο σε υπηρεσίες έξω από τις αρμοδιότητες του. Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναφέρεται στις τοπικές αρχές οι οποίες δεν έχουν καμία ενημέρωση για το θέμα. Και πριν από αυτά, μια σειρά από Υπουργοί της Κυβέρνησης παρέλασαν το τελευταίο διάστημα από το Ηράκλειο.

Προεξάρχοντος του Υπουργού Υγείας που μιλάει για την «πιο σύγχρονη ΜΕΘ της Ευρώπης» και του Υπουργού Τουρισμού που μιλάει για την Κρήτη ως «ναυαρχίδα του τουρισμού» ενώ μετατρέπει τα ξενοδοχεία του νησιού σε «υπηρεσίες καραντίνας». Αν κάτι επιβεβαιώνεται πλέον, είναι η αποθέωση της προχειρότητας της Κυβέρνησης των αρίστων. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία και το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Ευτυχώς, η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν ήταν αποτέλεσμα των ικανοτήτων της Κυβέρνησης, αλλά της υπεύθυνης στάσης του ελληνικού λαού».

Πηγή: cretalive.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

 1. Δεν καταλαβαινω προς τι η συζητηση για τα αυτονοητα.
  Τι ειναι το ΕΚΑΒ, βανακι του καθε ξενοδοχου?
  Οχι οποιο κι αν μπορουμε, ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ.
  Αι στο δ...λο επιτελους με αυτη την καραμελα οσο μπορουμε.
  Πεστα Νικο γιατι η ανυπαρκτη διοικηση μας εχει φλομωσει στο παραμυθι και τα αλλοτρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews