ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/7/20

Τριτοκοσμικές συνθήκεςΚυριακή, 12 Ιουλίου 2020
EKABNews

Τριτοκοσμικές συνθήκες
taxydromos.gr
10/07/2020

Του Γιώργου Λαμπράκη

 
Από τις αρχές του 2020 έχει ενημερωθεί η διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την τραγική κατάσταση στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, σε ό,τι αφορά στις κενές βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρων. Με εξαίρεση το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, που καλύπτονται το τελευταίο διάστημα όλες οι βάρδιες του 24ώρου, στα υπόλοιπα προκύπτουν τεράστια κενά, τα οποία είτε επιχειρείται να καλυφθούν με αλχημείες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Κ.Υ. Ζαγοράς, είτε παραμένουν και προκαλούν επικίνδυνες καταστάσεις.

Το πρόσφατο τροχαίο κοντά στο Τρίκερι θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις τραγωδίας, αν οι ανήλικοι, που τραυματίστηκαν πέφτοντας από το μηχανάκι τους, είχαν χτυπήσει πιο σοβαρά. Από τις 9 το βράδυ, που σημειώθηκε το ατύχημα, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου στις 11, δύο ώρες αργότερα και αφού φορτώθηκαν στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου μέχρι να τους παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι τριτοκοσμικές συνθήκες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι πρωτόγνωρες. Οι κάτοικοι της περιφέρειας έχουν μάθει να ζουν υπό αυτό το καθεστώς.

Τα προβλήματα, που ήρθαν ξανά στην επιφάνεια μετά το τροχαίο στο Τρίκερι και ο τρόπος διαχείρισης των τραυματιών εξαιτίας των ελλείψεων στους οδηγούς ασθενοφόρου, είναι γνωστά στους υπευθύνους, ενώ επί θητείας των προκατόχων του νυν διοικητή της 5ης ΥΠΕ χάθηκαν ανθρώπινες ζωές εξαιτίας των συγκεκριμένων κενών. Το σύστημα ήταν και παραμένει απογυμνωμένο από προσωπικό. Οι εκκλήσεις των τοπικών αρχόντων πέφτουν στο κενό.

Στα τέλη Μαρτίου και Απριλίου ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας για τις τραγικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κεντρική εξουσία. Καμία απολύτως απάντηση στο αγωνιώδες αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την κάλυψη των κενών στις βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρου.

Χθες ολοκληρώθηκε ένας ακόμη διαγωνισμός για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, με στόχο την κάλυψη ανάλογων κενών. Παραμένει άγνωστο αν υπήρξε αυτή τη φορά κάποιο ενδιαφέρον από την 5η ΥΠΕ για την πρόσληψη έστω επικουρικών οδηγών. Πάντως οι αντίστοιχες διαδικασίες, που προηγήθηκαν, πέρασαν αναξιοποίητες, με τα προβλήματα να παραμένουν και το ΕΚΑΒ να καλείται να καλύψει τα κενά στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, αφήνοντας ακάλυπτο το πολεοδομικό συγκρότημα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται να εκφράζονται υποσχέσεις για στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας με προσλήψεις και σύγχρονο εξοπλισμό. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις και της παρούσας κυβέρνησης η ουσιαστική ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό.

Μερικούς μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού οι κυβερνώντες είχαν αποκαλύψει το σχέδιό τους για τη δημόσια υγεία, που με συγκεκριμένες κινήσεις θα περνούσαν στα χέρια ιδιωτών βασικές της υποδομές. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση μπορεί να ανέτρεψε τα σχέδιά τους, ωστόσο δεν τα ακύρωσε.

Ηταν και παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα των κυβερνώντων η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Για αυτό αδιαφορούν προκλητικά για την τριτοκοσμική κατάσταση στα Κέντρα Υγείας.

Πηγή: taxydromos.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews