ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5/7/20

Τα συνδικάτα αντιδρούν στην απόφαση της ΕΕ να κατατάξει τον Covid-19 στη λίστα παραγόντων μέσης επικινδυνότητας

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020
EKABNews

Τα συνδικάτα αντιδρούν στην απόφαση της ΕΕ να κατατάξει τον Covid-19 στη λίστα παραγόντων μέσης επικινδυνότητας
kpolykentro.gr
 

Στις 3/6 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην τροποποίηση του παραρτήματος III της οδηγίας 2000/54/ΕΚ και συμπεριέλαβε τον ιό SARS-CoV-2 στον κατάλογο των βιολογικών παραγόντων που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Έτσι  η  οδηγία 2020/739, που αφορά συγκεκριμένα την προστασία των εργαζομένων(και όχι του συνολικού πληθυσμού)  από κινδύνους που διατρέχουν λόγω έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία, με βάση τις προδιαγραφές ταξινόμησης των παραγόντων κατέταξε τον ιό στην ομάδα κινδύνου 3 (μέτριας επικινδυνότητας).

Η ταξινόμηση αμφισβητήθηκε σε μεγάλο βαθμό από πολλούς ευρωβουλευτές και από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), με βασικό επιχείρημα ότι τα επιστημονικά δεδομένα απαιτούν την ταξινόμηση του SARS-CoV-2 στην Ομάδα 4.

Όπως τονίζει το ETUI στη σχετική ανακοίνωση: Η ομάδα 4 ταξινομεί  βιολογικούς παράγοντες που προκαλούν σοβαρή ασθένεια, ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους και υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης στην κοινότητα εάν δεν υπάρχει αποτελεσματική προφύλαξη ή θεραπεία. Έτσι, οι παράγοντες κινδύνου της ομάδας 4 αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους. Αντιθέτως, ένας «παράγοντας κινδύνου» της Ομάδας 3, θεωρείται απλώς ένας πιθανός (όχι απαραίτητα αυξημένος) κίνδυνος που στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει ήδη διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία.

Επιπλέον, καταγγέλλει την έλλειψη κοινωνικού διαλόγου και ενημέρωσης του κοινού, αφού η Επιτροπή αποφεύγει να  δημοσιεύσει τα κείμενα των γνωμοδοτήσεων εμπειρογνωμόνων επί των οποίων λέγεται ότι βασίζεται η απόφαση.

Πηγή: kpolykentro.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews