ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/8/20

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: «Καλωσορίζουμε το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο στις Κυκλάδες»
Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020
EKABNews

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: "Καλωσορίζουμε το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο στις Κυκλάδες"
koinignomi.gr
5/8/2020


Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων χαιρετίζει την παράδοση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στη συνέχεια στη λιμενική αρχή της Νάξου, του πρώτου από τα τρία πλωτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μετά την ολοκλήρωση της ειδικής κατασκευής τους που έγινε με διαγωνισμό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για σκάφη εξοπλισμένα με τα απαραίτητα ιατρικά όργανα και στελεχωμένα με το απαραίτητο λιμενικό και υγειονομικό προσωπικό.

Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τα κατάλληλα πλωτά, που θα ενεργούν εναλλακτικά με τις αεροδιακομιδές της βάσης της Σύρου, ήταν ώριμο αίτημα της κοινωνίας μας που έγινε αποδεκτό πριν τρία χρόνια από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το ενέταξε στις προτεραιότητες για την αναγκαία αναβάθμιση της παροχής αξιοπρεπών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, σχεδίασε τις προδιαγραφές και έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την  ένταξη του έργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το πρόγραμμα Interreg 5 ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ, μέσα από το Έργο «ΠΑΙΩΝΑΣ».

Ο ελλιμενισμός του πρώτου σκάφους στη Νάξο που επί χρόνια υπήρξε κέντρο πανάκριβων και ανασφαλών διακομιδών με ιδιωτικά πλωτά, σηματοδοτεί το τέλος του σκανδάλου της υπερχρηματοδότησης των φίλιων ακατάλληλων σκαφών, αφού το ετήσιο κόστος τους ισοδυναμούσε με την αγορά ενός σκάφους.

Τα πλωτό ασθενοφόρο σε συνδυασμό με την βάση αεροδιακομιδών στην Σύρο, την ενίσχυση του ΕΚΑΒ,  το άνοιγμα του Νοσοκομείου Θήρας, η  ενίσχυση των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και των Κ.Υ., η ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων και του αριθμού των διασωστών που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  αναβαθμίζουν το νησιωτικό δημόσιο σύστημα υγείας, επιφέρουν όρους ισονομίας στους νησιώτες, αυξάνουν το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων για μόνιμη διαμονή στα νησιά, το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών και συντελούν στην πολύπλευρη αναπτυξιακή προοπτική των νησιών αλλά και την ασφαλέστερη αντιμετώπιση των νέων κρίσιμων συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα, αναδείχθηκε η μεγάλη αξία της δημόσιου συστήματος υγείας, όπως και η αξία των ολοκληρωμένων νησιωτικών πολιτικών.  Χρέος μας η περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας υγείας και η υπεράσπισή της από τις κάθε λογής ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τους διαρκείς ψευδεπίγραφους ύμνους προς το δημόσιο σύστημα και τους λειτουργούς του.

Και επειδή εμείς ουδέποτε -είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση- κινηθήκαμε με κίνητρο μικροκομματικά οφέλη και μοναδικό μας μέλημα είναι η προστασία και η στήριξη της κοινωνίας με όρους δημοσίου συμφέροντος, ανταποδίδουμε τις ευχαριστίες στον Υπουργό για την υλοποίηση του προγράμματος Π.Α.Ι.ΩΝ.Α.Σ όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, προς όφελος της κοινωνίας των Κυκλάδων.

Σημείωση:

Η προμήθεια των πλωτών ασθενοφόρων πραγματοποιήθηκε  μέσω  του διακρατικού προγράμματος  INTERREG-V-A    Ελλάδας –Κύπρου 2014- 2020, χρηματοδότησης ΕΤΠΑ.

Προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την κατασκευή τριών πλωτών ασθενοφόρων συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ. Το πρόγραμμα ονομάζεται Π.Α.Ι.ΩΝ.Α.Σ και αφορά στην περίθαλψη αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών  μέσω θαλάσσης. Το έργο ξεκίνησε  με την 301344/ΥΔ 2620 της 10/07/2017 και οι σχετικές προδιαγραφές εκπονήθηκαν από το ΕΚΑΒ αλλά και από το λιμενικό σώμα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα.  Ο διαγωνισμός βγήκε στο «Διαύγεια» στις 21/12/2018, ο ανάδοχος αναδείχτηκε στις 27/6/2019 με απόφαση του τότε Υπουργού Κουβέλη, με πιθανή ημερομηνία παραλαβής το καλοκαίρι του 2020.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, πρόκειται για πετρελαιοκίνητα σκάφη, ολικού μήκους 12 μέτρων και ισχύος 740 ίππων, που αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων και έχουν αυτονομία κίνησης άνω των 300 ναυτικών μιλίων.

Μπορούν να μεταφέρουν 12 επιβάτες, ενώ στελεχώνονται με πλήρωμα 3 ατόμων και βεβαίως με το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή: koinignomi.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

4 σχόλια :

 1. Πολύ σωστά επικεντρώθηκαν οι προτεραιότητες στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Θέλει δουλειά ακόμα αλλά ήταν ένα σωστό βήμα.
  Συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν γι αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. .............. το ποσοστό που οι Κυκλάδες μετέχουν σε Αεροδιακομιδές και στο κόστος αυτών το οποίο είναι στο 30% (46% των περιπτώσεων που αφορούν των υπό μελέτη περιστατικών νοσηλευθέντων στα νοσοκομεία) που σημαινει ότι ένα ποσό περίπου 2.500.000 €-3.000.000 € δαπανώνται ανά χρόνο για την διακομιδή περιστατικών μόνο από την περιοχή των Κυκλάδων προς τα κεντρικά νοσοκομεία

  και ιατρικα και διαχειριστικα και οικονομοτεχνικα σωστο βημα να υποστηρηχθει αντιστοιχως ΣΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχει κατατεθεί από τον Μάιο του 2016 PROJECT εργασίας για πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το ΕΚΑΒ. Υπάρχει ομάδα εργασίας που ασχολήθηκε με το θέμα από Διασώστες που κατέχουν άδειες ταχυπλόων κι έχουν γνώσεις Ναυτιλίας. Το επίκεντρο της εργασίας ήταν η προστασία και η ποιότητα των θαλάσσιων διακομιδών από ειξειδικευμένο προσωπικό δηλ. από τους διασώστες. Προχώρησαν τότε επί Κουρουμπλή (Υ. Ναυτιλίας) στο πρόγραμμα ΠΑΙΩΝΑΣ μαζί με την Κύπρο και το Λ.Σ. και μας είχαν σε αναμονή της παρουσίασης του πιλοτικού προγράμματος που τους είχαμε καταθέσει. Ο τότε Πρόεδρος του ΕΚΑΒ προτίμησε την συνεργασία με το Υ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ και όχι να μπει στον κόπο μέσα από την ίδια του την υπηρεσία ν΄ ασχοληθεί με το θέμα. Ο νυν Πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον και όχι προφορικά αλλά εγγράφως. Ευελπιστούμε ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιαστεί το θέμα γιατί θα προσφέρει και στην υπηρεσία μας και στην κοινωνία τεράστιο έργο. Όταν θα υπάρξει η ευκαιρία ενημέρωσης από την παρουσίαση ίσως να καταφέρουμε την υπηρεσία μας να την αναβαθμίσουμε με τέτοιου είδους προτάσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΛΛΑΣ - ΚΙΜ ΒΟΥΛΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατί ενώ έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία δικό μας μέρος εργασίας δεν το προχώρησε η Υπηρεσία μας για να το εκμεταλλευθεί και να βγεί "μπροστά". Η εξοικονόμηση των χρημάτων θα είναι τεράστια και τα οφέλη πολλαπλάσια για την υπηρεσία και το κράτος γενικότερα. Απλά μέχρι τώρα η αδιαφορία κάποιων δίνει τροφή σε security που διαθέτουν σκάφη μεταφοράς και λαμβάνουν αμοιβή 10.000€ με 15.000€ και κάποιες φορές και 20.000€ (μάλιστα τους διαφήμισαν απο αυτήν την ιστοσελίδα, αναδημοσίευση από ZOUGLA σσ Κερ@@ς) αλλά και σε πληρωμές πτητικών μέσων και πτητικές ώρες στους Γιατρούς και σε πληρώματα της Υπηρεσίας.
  Λοιπόν κόστος όπως αναφέρει ο Ιατρός παραπάνω 3.000.000€ μπορεί να μειωθούν στα άκρως απαραίτητα που μπορεί να είναι 500.000€ επομένως όφελος 2.500.000€ για την Υπηρεσία, προσωπική άποψη

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews