ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/8/20

Έβρος: Συνταξιούχοι ασθενείς πληρώνουν απ’ την τσέπη τους ιδιωτικά ασθενοφόρα, λόγω αποχής εργαζομένων του ΕΚΑΒ!
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020

EKABNews

Έβρος: Συνταξιούχοι ασθενείς πληρώνουν απ’ την τσέπη τους ιδιωτικά ασθενοφόρα, λόγω αποχής εργαζομένων του ΕΚΑΒ!!!

evros-news.grΔέκτες έντονων διαμαρτυριών συνταξιούχων και γενικότερα ασθενών με ελάχιστα εισοδήματα, για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει από τις αρχές Ιουλίου και αναμένεται να συνεχιστεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, γίναμε τελευταία στο Evros-news.gr.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι κυρίως ασθενείς, χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ ή και του ΙΚΑ με συντάξεις μερικών εκατοντάδων ευρώ, είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους πάνω από 100 και 150 ευρώ για ιδιωτικό ασθενοφόρο, προκειμένου να τους μεταφέρει από και προς τα δυο Νοσοκομεία του Έβρου. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου. Κι αυτό λόγω της αποχής από τις δευτερογενείς μεταφορές (εξιτήρια, επανεξετάσεις, επιστροφές από τα ΤΕΠ) που προκήρυξε η ΠΟΠΕΚΑΒ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΑΒ) από τις 29/6/2020 έως τις 15/9/2020.

Πληρώνουν δηλαδή από την τσέπη τους, αν φυσικά έχουν, ιδιωτικό ασθενοφόρο για να τους μεταφέρει από και προς τα δυο Νοσοκομεία, γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν με άλλο τρόπο, γιατί έχουν “πέσει” πάνω στην συγκεκριμένη κινητοποίηση την οποία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ  και συμμετέχουν και όσοι εργάζονται σε αυτό στον Έβρο. Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες που μας έχουν γίνει και πληθαίνουν καθημερινά, με εξαίρεση όσους είναι καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς και φυσικά τα έκτακτα περιστατικά που μεταφέρονται με τα ασθενοφόρα στα δυο νοσοκομεία, τις υπόλοιπες διακομιδές αρνούνται να τις πραγματοποιήσουν. Οι εργαζόμενοι μέσω της Ομοσπονδίας τους, κατηγορούν τους Διοικητές των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων, ότι δεν προσλαμβάνουν προσωπικό για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους και επέλεξαν αυτό τον τρόπο… πίεσης για να πετύχουν τα αιτήματα τους.

Αυτή η κατάσταση όμως έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και εκείνοι που έχουν γίνει… μπαλάκι και την… πληρώνουν χωρίς να φταίνε σε τίποτα, είναι οι ασθενείς και κυρίως οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, με σύνταξη μερικών εκατοντάδων ευρώ, που δεν τους περισσεύουν χρήματα να πληρώνουν για παράδειγμα στον κεντρικό και βόρειο Έβρο πάνω από 100 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις σε ιδιωτικό ασθενοφόρο. Για την περιοχή του Διδυμοτείχου υπάρχει μόνο η εταιρεία “Δημόκριτος” με έδρα την Ορεστιάδα που διαθέτει ιδιωτικό ασθενοφόρο και εξυπηρετεί όσους θα πρέπει να μετακινηθούν από και προς το Νοσοκομείο της περιοχής για δευτερογενείς διακομιδές. Ένας κατάκοιτος ή με σπασμένη λεκάνη για παράδειγμα, που θα πρέπει να μεταβεί για απλό έλεγχο ή εξετάσεις ή αλλαγή σε κάποια υλικά, θα δώσει… μια σύνταξη στο ιδιωτικό ασθενοφόρο.

 

Φυσικά η ιδιωτική εταιρεία “Δημόκριτος” δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Αντίθετα εξυπηρετεί τους ασθενείς (με το αζημίωτο φυσικά), αλλά το θέμα είναι τι γίνεται αν κάποιος δεν έχει αυτά τα χρήματα. Που να πρωτοδώσει άλλωστε την πενιχρή έτσι και αλλιώς σύνταξη του ένας παππούς και μια γιαγιά; Μας κατήγγειλαν μάλιστα πρόσφατα, ότι ένας ηλικιωμένος που έπρεπε να μεταφέρει την σύζυγο του σε χωριό της περιοχής Σουφλίου, με δάκρυα στα μάτια δεν έκρυβε την απόγνωση του, αφού δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα και κάποιοι χρειάστηκε να… κάνουν έρανο για να τον βοηθήσουν.

Δεν παίρνουν εξιτήρια επειδή δεν έχουν

να πληρώσουν το ιδιωτικό ασθενοφόρο

Μάθαμε επίσης, ότι πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και την αποχή από τις δευτερογενείς διακομιδές υπάρχει και στις κλινικές του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, αφού περιστατικά τα οποία θα έπρεπε να πάρουν εξιτήριο και να μεταφερθούν στο σπίτι σε διάφορα χωριά του κεντρικού και βορείου Έβρου, από το Σουφλί μέχρι πάνω στο Τρίγωνο, παραμένουν οι ασθενείς ως νοσηλευόμενοι επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα 150 ή και περισσότερα ευρώ του ιδιωτικού ασθενοφόρου. Πολύ σωστά υπάρχει εξαίρεση και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μεταφέρουν καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς, αλλά όπως χαρακτηριστικά μας είπε συγγενής ηλικιωμένου: “Τουλάχιστον αυτοί μπορούν και με ένα ταξί ή αυτοκίνητο να πάνε στο Νοσοοκομείο για εξέταση ή θεραπεία. Ο παππούς και η γιαγιά που έχουν σπασμένη λεκάνη ή οτιδήποτε άλλο που απαιτεί χρήση ασθενοφόρου, θα πρέπει να πληρώσουν ένα σωρό χρήματα από την τσέπη τους, που οι περισσότεροι δεν έχουν κιόλας. Άλλωστε τα ταμεία δεν καλύπτουν κάτι τέτοιο. Ντροπή”.

Πληροφορούμαστε ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Χρήστος Καπετανίδης, με δεδομένη την επιμονή των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην αποχή από δευτερογενείς διακομιδές ως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, ψάχνει να βρει κάποια προσωρινή έστω λύση για εξυπηρέτηση του κόσμου, μέχρι να λυθεί οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Υ.Γ: Είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ από την Ορεστιάδα δεν συμμετέχουν στην συγκεκριμένη αποχή από τις δευτερογενείς διακομιδές που αποφάσισε το συνδικαλιστικό τους όργανο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά το Κέντρο του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη δεν τους χρησιμοποιεί για να μην “σπάσουν” οι κινητοποιήσεις;

Πηγή: evros-news.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews