ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/8/20

Νάξος - Πλωτό Ασθενοφόρο: Να δοθεί το όνομα «Νίκος Πρωτονοτάριος»

 

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

EKABNews

 

Νάξος - Πλωτό Ασθενοφόρο: Να δοθεί το όνομα "Νίκος Πρωτονοτάριος"

naxospress.gr

 

"Στην Αμοργό κατέπλευσε σήμερα (Τρίτη 25 Αυγούστου), προερχόμενο από τη Νάξο, το πλωτό σκάφος ΛΣ 1064 του Λιμενικού Σώματος, που είναι εφοδιασμένο με ιατρικό εξοπλισμό, προκειμένου να παραλάβει αλλοδαπό τραυματία από τροχαίο ατύχημα. Ο παραπάνω τραυματίας, συνοδευόμενος από γιατρό, διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Νάξου".

Αυτο είχε αναφέρει το δελτίο ενημέρωσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  με σημειο αναφοράς το πλωτό ασθενοφόρο, το οποίο από τις 5 Αυγούστου βρίσκεται στη Νάξο... Εχει έδρα το νησί των Κυκλάδων και καλύπτει τις ανάγκες του Νομού μεταφέροντας ασθενείς είτε στη Νάξο, είτε στη Σύρο.... Με βάση την ενημέρωση που έχουμε, δεν είναι η πρώτη διακομιδή που πραγματοποιεί και έως τώρα έχει αντιδράσει άμεσα και γρήγορα όπου έχει χρειαστεί...

Ενδιαφέρον όμως άρθρο έχουμε και μέσα από τη σελίδα "η σφήκα του ΕΚΑΒ" που αναφέρεται στο πλωτό ασθενοφόρο, μιλάει για ...μύθους, αλήθειες γύρω από την εν λόγω επένδυση και καταλήγει σε μία ενδιαφέρουσα πρόταση "Να δοθεί το όνομα του Ναξώτη γιατρού του ΕΚΑΒ Νίκου Πρωτονοτάριου στο εν λόγω ασθενοφόρο".. Μόνο που θα σημειώσουμε εδώ ότι κάτι τέτοιο, μοιάζει αδύνατον να γίνει πραγματικότητα γιατί στα πλοία του Λιμενικού Σώματος δεν δίνονται ονόματα..... Τιμητικό μεν αλλά....

Όπως είναι λάθος και το γεγονός ότι το πλωτό ασθενοφόρο έχει σχέση με το μεταναστευτικό....  Κι αυτό γιατί ότι η προμήθεια των πλωτών ασθενοφόρων πραγματοποιήθηκε  μέσω  του διακρατικού προγράμματος  INTERREG-V-A    Ελλάδας –Κύπρου 2014- 2020, χρηματοδότησης ΕΤΠΑ. Προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την κατασκευή τριών πλωτών ασθενοφόρων συνολικού προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ.

Ακολουθεί το κείμενο...

Έπεσε το πρώτο ΣΚΑΦΟΣ– ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ στο νερό, με την καθέλκυση έγινε και η βάπτιση του σκάφους. Ήταν το Ναξιώτικο, αν και το διακρατικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στα νησιά του Αιγαίου.

Στο ΕΚΑΒ για την ισόρροπη εξυπηρέτηση όλων των περιοχών της χώρας, έχουν συσταθεί και λειτουργούν σε πόλεις-πρωτεύουσες νομών, περιφερειακές υπηρεσίες, που λειτουργούν ως αυτοδύναμα παραρτήματα.

Κάθε παράρτημα έχει ως περιοχή ευθύνης του ορισμένη γεωγραφική περιφέρεια. Η 12η περιφέρεια με 18 ξεχωριστούς τομείς είναι σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου με πολύ πενιχρή διοικητική υποστήριξη, ελλειπή στελέχωση κάτω του 50%  και νησιά χωρίς κάλυψη από το ΕΚΑΒ. Το πρόγραμμα των πλωτών ασθενοφόρων ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και θα μπορούσε να ήταν αφετηρία για πλήρη αναβάθμιση και οργάνωση του ΕΚΑΒ στην νησιωτική Περιφέρεια.

Οι μύθοι για τα πλωτά του ΕΚΑΒ:

α) Η καθέλκυση και η πρώτη διακομιδή με το πλωτό- Ασθενοφόρο έγινε ερήμην του ΕΚΑΒ δεν υπήρχε καν ούτε πλήρωμα ασθενοφόρου.

β) Δεν έχουν προσληφτεί πληρώματα ασθενοφόρου (ούτε αρκούν οι 10 προσλήψεις που επίκεινται και για τα τρία πλωτά).

γ) Δεν υπάρχει Κέντρο επιχειρήσεων αντίστοιχο των αεροδιακομιδών για την διαχείριση των κλήσεων και το συντονισμό με τους υπόλοιπους υγειονομικούς φορείς και το Λιμενικό Σώμα.

δ) Χωροταξικός σχεδιασμός της δράσης των Πλωτών Ασθενοφόρων και σύνταξη πρωτοκόλλων.

ε) Δεν υπάρχουν κέντρα τηλεφωνικά στη νησιωτική Ελλάδα αν εξαιρέσουμε την Κρήτη, Ρόδο και Μυτιλήνη. Στα υπόλοιπα νησιά δεν ισχύουν τα πρωτόκολλα του ΕΚΑΒ με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση κάλυψη των αναγκών των νησιών μας.

Οι μύθοι για το ΕΚΑΒ:

α) Η δημιουργία του ΕΚΑΒ - ΕΚΕΠΥ (μόνο ο τίτλος, δεν υπάρχει οργανισμός).

β) Το 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης. Το 112 υπάρχει  εδώ και πολλά χρόνια και κάθε φορά αναβαθμίζονται οι λειτουργίες του. Η διαχείριση των κλήσεων έκτακτης ανάγκης υπολείπεται στην νησιωτική Ελλάδα και δεν αξιοποιούνται  κατάλληλα (στα περισσότερα νησιά τις κλήσεις τις διαχειρίζονται φύλακες των τοπικών νοσοκομείων ή Κ.Υ χωρίς πρωτόκολλα και καταγραφή).

γ) Ο προϋπολογισμός του ΕΚΑΒ.  Είναι πενιχρός και ειδικά του Παραρτήματος Μυτιλήνης με τους περισσότερους Τομείς από τα άλλα παραρτήματα. Τα τοπικά ΕΚΑΒ στα νησιά δεν έχουν καν στέγαση φιλοξενούνται σε χώρους ακατάλληλους, οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες απουσιάζουν παντελώς.

δ) Η ναυαγοσωστική δεν υπάρχει.

ε) Έρευνα και διάσωση δεν υπάρχει.

στ) Η αναβάθμιση μέσω εκπαίδευσης των υπηρετούντων πληρωμάτων στις νέες καταστάσεις. 

Η νέα πραγματικότητα έδειξε ότι χρειαζόμαστε για τις υγειονομικές προκλήσεις της εποχής μας ένα νέο αξιόπιστο δημόσιο φορέα Επείγουσας Προνοσοκομειακής φροντίδας που θα καλύπτει τους πολίτες και θα λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες της χώρας.

Οι πρώτες βοήθειες είναι δεξιότητες και η μάχη με τον χρόνο (ούτε επείγουσα νοσηλευτική, ούτε επείγουσα ιατρική) άμεσα είναι ανάγκη η δημιουργία Ακαδημίας του ΕΚΑΒ η θεσμοθέτηση σταθερής χρηματοδότησης περίπου 0,05% του ΑΕΠ ( χρειάζεται οικονομοτεχνική μελέτη, και στρατηγικό σχεδιασμό 2020-2030 για να οριστεί το ακριβές ποσοστό επί του ΑΕΠ). Το ΕΚΑΒ πρέπει να γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται, τότε προσδιορίζει που θέλει να πάει και πώς θα φτάσει εκεί.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι ακατάλληλος στο χώρο της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας. Το ΕΚΑΒ μπορεί να οργανώσει και τις δευτερογενείς μεταφορές σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς (Υγειονομικούς φορείς, Ένοπλες δυνάμεις, ΠΟΥ, Λιμενικό και την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Η πανδημία απέδειξε περίτρανα την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων οργανισμών για την θωράκιση της δημόσιας υγείας και ότι η εμπορευματοποίηση της υγείας σε περιόδους κρίσης όπως ο covid-19  οδηγεί σε εκατόμβες θυμάτων.

ΥΓ Η ιστορία του ΕΚΑΒ έδειξε ότι την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού την πληρώσαμε με ανθρώπινες θυσίες.

Το πρώτο πλωτό Ασθενοφόρο να λάβει το όνομα του εκλιπόντος Ναξιώτη ιατρού του ΕΚΑΒ Νίκου Πρωτονοτάριου.

 

Πηγή: naxospress.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. Την διαχειρειση των κλησεων στα νησια την εχουν ανιδεα ατομα. Καταλαβαινουν οτι ειναι ενα ασημαντο συμβαν και πας και βρισκεις απο ανακοπη-εγκεφαλικο μεχρι βαρυ τροχαιο. Αυτες στο κατω κατω ειναι οι γνωσεις τους. Ο ανθρωπος πατησε το φεγγαρι πριν 50 χρονια και εμεις εδω συντονιζομαστε απο εμπειρικους τυπους με 0 γνωσεις. Αλλα για ολα αυτα την ευθυνη δεν την εχει μονο η εκαστοτε κυβερνηση αλλα και η διοικηση του ΕΚΑΒ που πρεπει να ασχοληθει επιτελους σοβαρα και εντατικα με το κομματι που λεγεται νησιωτικο ΕΚΑΒ και αναφερομαι στο θεμα των στεγασεων εκτος Κ.Υγειας στη δημιουργια τηλεφωνικου-ασυρματικου κεντρου στελεχωμενο απο ΕΚΑΒιτες στον προγραμματισμο μαζικων προσληψεων για να γινουν μεταθεσεις και πολλα αλλα. Το νησιωτικο ΕΚΑΒ σε σχεση με αυτο της ηπειρωτικης χωρας ειναι εκατο χρονια πισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews