ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/8/20

Μύθοι για τον κοροναϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη

 

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020

EKABNews


Μύθοι για τον κοροναϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη

patris.gr

 

Από Νίκος Κατσαρός

Καθώς τα κρούσματα από τον Κορονοϊό υπερβαίνουν παγκόσμια τα 20 εκατομμύρια και συνεχίζουν αυξανόμενα, ειδήσεις, άρθρα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης, διοχετεύουν ένα χείμαρο πληροφοριών, που είναι δύσκολο να διακρίνεις τον μύθο από την πραγματικότητα.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται μία σειρά από μύθους για τον Κορονοϊό SARS-CoV-2, COVID-19,  που καταρίπτωνται επιστημονικά. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι μύθοι αυτοί εκτός της παραπληροφόρησης μπορούν να αποβούν και επικίνδυνοι. Ο Κορονοϊός δεν οδήγησε στον θάνατο μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η παραπληροφόρηση ενάντια σε κάθε λογική επέφερε το μοιραίο σε εκατοντάδες συνανθρώπων μας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal οf Tropical Medicine and Hygiene τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν την ζωή τους από την κατανάλωση οινοπνεύματος με την ελπίδα ότι έτσι θά αποστείρωναν τον οργανισμό τους από τον Κορονοϊό.Επίσης άλλοι 5.900 νοσηλεύτηκαν γιατί ήπιαν μεθανόλη και άλλοι 60 τυφλώθηκαν.

Κέντρα παραπληροφόρησης στην Ινδία ενθάρρυναν τους πολίτες να πίνουν ούρα αγελάδας ή να τρώνε την κοπριά τους. Στην Σαουδική Αραβία πολλοί επέλεξαν να θωρακίσουν την υγεία τους πίνοντας ούρα καμήλας με λίγες σταγόνες μοσχολέμονο.

 

Μύθος 1: Ο Κορονοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο ή είναι βιολογικό όπλο.

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι ο Κορονοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Ο Κορονοίός. SARS-CoV-2 είναι παρόμοιος με τα δύο άλλα είδη κορονοϊών SARS-CoV and MERS-CoV, που και οι τρεις προήλθαν από τις νυχτερίδες. Επίσης δεν είναι βιολογικό όπλο που χρηματοδοτήθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς για να προωθήσει τις πωλήσεις εμβολίου που είχε ετοιμάσει.

Μία μελέτη που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Nature Medicine παρουσίασε ισχυρά επιχειρήματα οτι ο Κορονοϊός δεν παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Η μελέτη έδειξε ότι οι πρωτεϊνες-ακίδες με τις οποίες προσδένεται ο Κορονοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα προήλθαν από την φύση και όχι από εργαστήριο.

 

Μύθος 2: Τα κατοικίδια ζώα μεταδίδουν τον Κορονοϊό

Τα κατοικίδια ζώα, γάτες, σκύλοι κλπ δεν μεταδίδουν τον Κορονοϊό.Παρόλο που αναφέρθηκαν σπάνιες περιπτώσεις όπου κατοικίδια προσβλήθηκαν από τον Κορονοϊό σε καμμία περίπτωση δεν το μετέδωσαν σε άνθρωπο.Αν κάποιο άτομο προσβληθεί από Κορονοϊό καλο θα είναι να αναθέσει την φροντίδα του κατοικίδιου σέ άλλο άτομο. Αυτά αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Μύθος 3: Βιταμίνη C ή άλλα σκευάσματα βιταμινούχα και ιχνοστοιχεία προφυλάσσουν από τον Κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η βιταμίνης C ή αλλα σκευάσματα δεν προφυλάσσουν από τον Κορονοϊό. Η βιταμίνη C υποστηρίζει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως αντιοξειδοτικό η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, ενώ συγχρόνως βοηθούν στην σύνθεση ορμονών, κολαγόνου κλπ και προστατεύει από παθογόνα βακτηρίδια. Συνεπώς συνιστάται η χρήση της βιταμίνης C για την καλή λειτουργία του ανοσοπιητικού συστήματος όχι όμως υπερδοσολογία πού μπορεί να προκαλέσει βλάβες.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Π.Ο.Υ., ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA, και ο αντίστοιχος Ευρωπαικός οργανισμός δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σκευάσματα τα οποία προφυλάσσουν ή θεραπεύουν τον Κορονοϊό.

 

Μύθος 4: Πακέτα από την Κίνα, ή φαγητό σε κινέζικο εστιατόριο μεταδίδει τον Κορονοϊό.

Πακέτα από την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού δεν μεταδίδουν τον Κορονοϊό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ΠΟΕ.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων ούτε από κινέζικά ή άλλα εστιατόρια, παρά μόνον εάν άτομο είναι μολισμένο και μεταδόσει τον Κορονοϊό στο τρόφιμο.

 

Mύθος 5: Πίνοντας αλκοόλη ή μεθανόλη ή απορρύπαντικό ή τρώγοντας σκόρδο κλπ, θεραπεύεις ή προλαβαίνεις τον Κορονοϊό

Πίνοντας αλκοόλη ή τρώγοντας σκόρδο δεν προστατεύει, ούτε θεραπεύει τον Κορονοϊό.Ούτε βέβαια πίνοντας ούρα αγελάδας ή καμήλας ή και τρώγοντας τα απορρίματα τους θα φέρει θετικό αποτέλεσμα αλλά το αντίθετο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Μύθος 6: Τα Δίκτυα 5G Διαδίδουν τον Κορονοϊό

Είναι γεγονός ότι οι ιοί δεν μεταδίδονται μέσω ραδιοκυμάτων ή δικτύων κινητής τηλεφωνίας περιλαμβανομένων και των δικτύων 5G, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλα ταύτα, καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν, τον Απρίλιο σε Ολλανδία και Βρετανία πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν πολλοί πυλώνες κινητής τηλεφωνίας.Ιδιαίτερη διάδοση είχαν τέτοιες παρανοϊκές θεωρίες κατά την διάρκεια του lockdown καθώς πολλοί πίστευαν ότι υπήρχε κάποια κρυφή ατζέντα, καθώς επίσης είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τέτοια σενάρια.

 

Μύθος 7: Τα εμβόλια είναι επικίνδυνα.

Ο μεγαλύτερος μύθος απο όλους. Οποιος διαδίδει αυτό εγκληματεί όχι μόνον ενάντια στον εαυτό του αλλά και ενάντια σε κάθε συν άνθρωπο του.Το εμβόλιο θα κατατροπώσει τον Κορονοϊό και θα σωθεί η ανθρωπότητα.

 

* Ο Νίκος Κατσαρός είναι π. διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, διευθυντής Τμήματος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ NEW YORK COLLEGE.

 

Πηγή: patris.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews