ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/8/20

Editorial: Τελικά ποιος διαχειρίζεται το φιλότιμο στην κρίση του κορονοϊού;Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020
EKABNews

Editorial: Τελικά ποιος διαχειρίζεται το φιλότιμο στην κρίση του κορονοϊού;
healthreport.gr

Editorial: Της Δήμητρας Ευθυμιάδου


Γεγονός αδιαμφισβήτητο αποτελεί πια- για τους περισσότερους τουλάχιστον- ότι το πρώτο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, πέρασε σχεδόν αβρόχοις ποσί. Άλλωστε σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, η Ελλάδα είχε τις λιγότερες απώλειες.

Τώρα όμως που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πιθανό δεύτερο πιο βαρύ κύμα, προκύπτουν διάφορες αναζητήσεις και αμφισβητήσεις που λίγο πολύ περνούν από το μυαλό των περισσοτέρων.
Τελικά ποιος διαχειρίζεται αυτήν την κρίση και πρωτίστως το φιλότιμο αυτής της κρίσης; Ιδού το ερώτημα…
Άραγε τη διαχειρίζονται οι πολιτικοί, δηλαδή κυβερνώντες, οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων ή τελικά οι ίδιοι οι πολίτες ανάλογα με τη στάση που τηρούν;

Και έχει τη σημασία του αν σκεφτεί κανείς ότι σε όποιου τα «χέρια» βρίσκεται αυτή η διαχείριση, έχει τελικά και το μέλλον μας στα χέρια του. Ένα μέλλον που σχετίζεται φυσικά με την υγεία μας, αλλά και την επιβίωσή μας αν αναλογιστεί κανείς ότι από την επιδημία θα εξαρτηθεί και το εργασιακό μέλλον πολλών από εμάς.

Οι πολιτικοί
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πολιτική προσέγγιση του κορονοϊού στη χώρα μας περιλαμβάνει χωρίς δεύτερη σκέψη τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τα πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης. Άλλωστε η περίπτωση Χαρδαλιά και μόνο το αποδεικνύει περίτρανα.

Μπορεί να αμφισβητείται συχνά πυκνά από διάφορους για την αυστηρότητα των αποφάσεών του, αλλά δεν χωρεί αμφισβήτηση πως πρόκειται για στέλεχος με εξαιρετική οργάνωση και προνοητικότητα. Συνεπώς έχει ένα πολιτικό πρόσωπο που λαμβάνει αποφάσεις συνεπικουρούμενος φυσικά από τους επιστήμονες, με κυρίαρχο τον Σωτήρη Τσιόδρα, και ορίζει με έναν βασικό τρόπο τις τύχες πολλών περιοχών της χώρας.

Εξάλλου ο Χαρδαλιάς είναι αυτός που θα δώσει το πράσινο φως για ένα μίνι lockdown για παράδειγμα. Συνεπώς στο μέτρο του δυνατού και με βάση μία πρωτόγνωρη πανδημική εμπειρία, η επιλογή κρίνεται μάλλον επιτυχημένη προς ώρας. (Λίγο μαντάρα με τις μάσκες τα έκαναν αλλά οκ, επιτρεπτό λόγω των συνθηκών)

Από την άλλη, παρά τις έντονες αμφισβητήσεις της αντιπολίτευσης, τα κυβερνητικά στελέχη – δεδομένων πάντα των πρωτόγνωρων συνθηκών- φαίνεται να ανταποκρίνονται σε ικανοποιητικό βαθμό στη διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Και βέβαια είναι άξιο λόγου να τονισθεί ότι για πρώτη φορά κυβερνώντες μοιάζουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην υγεία μας παρά στην κατάρρευση της οικονομίας, που επί τη ευκαιρία, είναι μάλλον πολύ κοντά αν υπάρξει και δεύτερο κύμα…

Και ότι να έχει να καταλογίσει κανείς σε ετούτη την κυβέρνηση, και μπορεί να έχει πολλά και κυρίως για τις επιλογές της, θα πρέπει να αναλογιστεί ότι υπάρχουν χώρες μακράν πιο ισχυρές από τη δική μας, που έδωσαν τις εξετάσεις τους με τον κορονοϊό και έμειναν ανεξεταστέοι…
Συνεπώς μέχρι στιγμής, η διαχείριση φαντάζει να γίνεται με μία ορθολογική σκέψη και σίγουρα όχι αδιαφόρετα.

Οι υγειονομικοί
Στους υγειονομικούς και κυρίως στους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσοκομείων, δεν θα μπορούσε μάλλον κανείς να επιρρίψει ευθύνες σε μία πιθανή κακή εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας.

Η διαχείριση της υπόθεσης από τα χέρια τους, απεδείχθη απολύτως σωτήρια, αν σκεφτεί κανείς ότι εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες έχουν πια παγιωθεί σε τέτοιο βαθμό που έχουν γίνει συνήθεια. Συνεπώς το φιλότιμο των υγειονομικών (επειδή είναι και στη μόδα εσχάτως η συγκεκριμένη έννοια), έσωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό πολλούς συνανθρώπους μας από τον covid-19.

Επομένως στο κομμάτι αυτό είμαστε σε καλά χέρια, δίχως αμφιβολία. Αν εξαρτιόταν δηλαδή η γενική μας επιβίωση από το προσωπικό του ΕΣΥ– που συχνά πυκνά μέμφονται πολλοί- θα ήταν σίγουρη η ευδαιμονία μας.
Όμως δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ.

Οι πολίτες
Υπάρχουμε κι εμείς οι πολίτες. Μπορεί τελευταίως κάποιοι να αποδίδουν μομφή στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επιδιώκει να μας ορίσει ως συνυπεύθυνους στην πιθανότητα που ξεφύγει για τα καλά ο ιός, όμως στο βάθος υπάρχει και μία αλήθεια: όσα πρόστιμα και να επιβληθούν, όσα μέτρα κι αν ληφθούν, εάν ο κάθε πολίτης δεν έχει τη λογική να προστατεύσει τόσο τον εαυτό του όσο και τους γύρω του από τον κορονοϊό, η οποία προσπάθεια θα πάει χαμένη.

Και πρέπει να αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει συνεχίζεται η διασπορά του ιού στη χώρα μας.
Εν κατακλείδι, σε μία κορυφαία στιγμή για την ανθρωπότητα, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, όλοι μας πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα. Οι κυβερνώντες, η αντιπολίτευση, οι ειδικοί αλλά και οι πολίτες. Διότι εάν δεν υπάρξει η συνένωση των δυνάμεων, προκοπή από τον κορονοϊό δεν θα δούμε.
Τότε θα πούμε απλά έχει ο Θεός…

Πηγή:healthreport.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews