ΕΙΔΗΣΕΙΣ

24/9/20

Κορονοϊός: 50 περιστατικά ημερησίως διακομίζει το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία- Η αλήθεια για τις ΜΕΘ

 

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

EKABNews

 

Κορονοϊός: 50 περιστατικά ημερησίως διακομίζει το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία- Η αλήθεια για τις ΜΕΘ

ethnos.gr

23.09.2020

 

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις για την αύξηση των περιστατικών covid-19 τις επόμενες εβδομάδες. Πόσοι μεταφέρονται σήμερα με το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι μεταφορές ύποπτων περιστατικών αλλά και κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες. Στο υπουργείο Υγείας έχει σημάνει συναγερμός καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, οι υπολογισμοί που έχουν γίνει είναι πως σε καθημερινή βάση αν πηγαίνουν για νοσηλεία περίπου 50 ασθενείς, τότε σε έναν μήνα θα χρειασθούν ακόμη και 1.500 απλές κλίνες covid-19. Άλλωστε οι ασθενείς με κορονοϊό έστω κι αν παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζονται διασωλήνωση, παραμένουν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 10 με 15 ημέρες.

Κάτι που σημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες και πριν ακόμη έρθει πιο απειλητικά το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, θα έχουν μπλοκάρει τα νοσοκομεία. Γι αυτό εξάλλου οι συσκέψεις είναι συνεχείς στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να προετοιμασθεί το ΕΣΥ τόσο ως προς τις κλίνες ΜΕΘ όσο και ως προς τις απλές κλίνες covid-19. Ήδη στο υπουργείο Υγείας όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, έχει σημάνει συναγερμός για τρίαμεγάλα νοσοκομεία που είναι ακόμη ανέτοιμα ως προς τις απαραίτητες κλίνες, ενώ έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες να ολοκληρωθούν άμεσα οι όποιες προετοιμασίες.

50 ασθενείς την ημέρα με το ΕΚΑΒ

Καθημερινά τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρουν σε νοσοκομεία της Αττικής περί τα 50 με 55 άτομα, που οδηγούνται στις απομονωμένες κλίνες covid-19 έως ότου αποσαφηνισθεί εάν όντως πάσχουν ή όχι από κορονοϊό.

Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος: «Καθημερινά μεταφέρουμε κατά μέσο όρο 50-55 ασθενείς εκ των οποίων έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώνεται ότι περίπου το 1/3 είναι θετικό στον κορονοϊό. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ πάντως και όλοι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία μας φροντίζουμε να προστατεύουμε από την αρχή όλους τους ασθενείς που μεταφέρουμε με τα ασθενοφόρα όσο και τους συγγενείς που τους συνοδεύουν, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Γι αυτό άλλωστε και το ΕΚΑΒ είχε και περιορισμένη διασπορά ακριβώς εξαιτίας της προσοχής που δείχνουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Τι συμβαίνει στον Ευαγγελισμό

Πάντως προς ώρας φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ethnos.gr, το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 4 διαφορετικές εντατικές σε διαφορετικά σημεία του κτιρίου. Οι κλίνες μαζί με τις ΜΑΦ αγγίζουν τις 60. Έχουν διατεθεί 24 ΜΕΘ covid-19, ενώ από αυτές καλυμμένες είναι σήμερα οι 20 με ασθενείς με κορονοϊό. Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες covid-19 στον Ευαγγελισμό υπάρχουν συνολικά 126 από τις οποίες σήμερα καλυμμένες είναι οι 70. Τις επόμενες ημέρες αν παραστεί ανάγκη η Διοίκηση του Ευαγγελισμού θα απελευθερώσει κι άλλες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με covid-19 ώστε μέχρι τότε να αξιοποιούνται από ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας.

Τι λένε οι γιατροί για τις ΜΕΘ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πάντως από την πλευρά τους (ΟΕΝΓΕ) σημειώνουν ότι το σύστημα υγείας είναι απροετοίμαστο. Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ αναφέρουν: «Η κραυγή αγωνίας έξι διευθυντών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, καθώς επίσης και του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και της υπεύθυνης της πτέρυγας Covid–19 στο Π.Γ.Κ.Ν «Νίκαιας», είναι μια επιπλέον απόδειξη της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται, καταρρίπτοντας έτσι το αφήγημα της Κυβέρνησης για δήθεν θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετήσει επιτέλους η Κυβέρνηση τις προτάσεις των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή της πανδημίας, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».

 

Πηγή: ethnos.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews