ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/9/20

Ατομικούς λογαριασμούς με κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις

 
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

EKABNews

 

Ατομικούς λογαριασμούς με κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις

taxheaven.gr

24/09/2020

 

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για το ασφαλιστικό Πάνος Τσακλόγλου  μιλώντας στον “Κύκλο Ιδεών” που διοργανώθηκε χθες αναφέρθηκε στην προετοιμασία του κυβερνητικού επιτελείου για την δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος  για την επικουρική σύνταξη που θα στηρίζεται στην δημιουργία ατομικών λογαριασμών στα οποία ο κάθε εργαζόμενος θα συνεισφέρει το ποσό που θα θέλει να επενδυθεί και θα επιλέγει και το ρίσκο που θέλει να αναλάβει.

Η εξέλιξη αυτή, είναι νομοτελειακή καθώς τα δημοσιονομικά δεδομένα και οι δημογραφικές αλλαγές δεν επιτρέπουν περαιτέρω στήριξη των επικουρικών συντάξεων μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως γίνεται σήμερα. Ο κ. Τσακόγλου, υποστηρίζει ότι το ποσοστό των συντάξεων στο ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., γύρω στο 16,5% με δεύτερη την Ιταλία με 14%, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να καλύπτει το 10% του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την παρουσίαση ενός σχεδίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε να υπάρξει περιθώριο για «εξαντλητικό διάλογο» και διορθώσεις, ώστε το σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή από το 2022.

Ο ασφαλισμένος θα έχει λόγο και δικαίωμα στη συνδιαμόρφωση του συνταξιοδοτικού βίου του. Κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ και τα χρήματά του θα επενδύονται βάσει της στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει, ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προϊόντα χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

Επίσης ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει –εντός ενός πλαισίου– και την ηλικία συνταξιοδότησής του, ανεξαρτήτως του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το 25% του κεφαλαίου που συσσωρεύεται στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου θα μπορεί να καταβληθεί κατά τη συνταξιοδότηση με τη μορφή εφάπαξ ενώ το υπόλοιπο με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης.

Η γήρανση του πληθυσμού σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Τσακλόγλου που προέρχεται από το ευρύτερο δημογραφικό πρόβλημα (λιγότερες γεννήσεις από θανάτους) επιταχύνει τον θεσμικό μετασχηματισμό του Ασφαλιστικού συστήματος. Η προβολή στο έτος 2070, είναι ότι για κάθε 1 άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών θα αντιστοιχούν 1,7 άτομα σε ηλικία εργασίας, δηλαδή οικονομικά ενεργό πληθυσμό, τα οποία σαφώς και θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις με σύστημα της 'αλληλεγγύης των γενεών'. Οπότε, όπως αναφέρουν οι αναλογιστές, είτε οι συντάξεις θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο είτε θα χρηματοδοτούνται ακόμη περισσότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό (κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν μοιάζει εφικτό) είτε θα πρέπει να επιλεγεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Πηγή: taxheaven.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews