ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/9/20

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Στελέχωση του ΕΚΑΒ με επικουρικό προσωπικό

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

EKABNews

 

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Στελέχωση του ΕΚΑΒ με επικουρικό προσωπικό

candiadoc.gr

 

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας  κατατέθηκε σήμερα απο τον τομεάρχη υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό και   9 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την πορεία στελέχωσης του ΕΚΑΒ με επικουρικό προσωπικό.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Θέμα: «Στελέχωση του ΕΚΑΒ με επικουρικό προσωπικό».

Η αναγγελία πρόσληψης 750 επικουρικών διασωστών στο ΕΚΑΒ χαιρετίστηκε, παρά τον μη μόνιμο χαρακτήρα των προσλήψεων, ενόψει των αυξημένων αναγκών της πανδημίας που απειλούσε ιδιαιτέρως περιοχές που ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζαν χρόνια υπο-στελέχωση του ΕΚΑΒ, όπως η Αθήνα και τα νησιά Αιγαίου και Ιονίου πελάγους.

Το επικουρικό προσωπικό ανέλαβε μετά το τέλος του πανδημικού κύματος αλλά και πάλι χρήσιμοι θεωρήθηκαν ότι θα είναι, δεδομένου ότι η μάχη προβλεπόταν να έχει συνέχεια. Ήταν τελικώς πολύ λιγότεροι από τους εξαγγελθέντες (330), πολλοί εξ αυτών δεν ήταν διασώστες (80) και μόνο λίγοι εκ των διασωστών ήταν στις κρίσιμες περιοχές (Αθήνα 60, Ιόνια 13, Αιγαίο 15).

Ιδιαίτερα στην Αθήνα και δεδομένου ότι οι 70 θέσεις που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ (2019) για προσλήψεις επικουρικών στην Αθήνα και τα νησιά ακυρώθηκαν, παρά τις διαβεβαιώσεις στην Βουλή περί του αντιθέτου, (απάντηση στις 18/10/2019 του Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση για τις προσλήψεις στο ΕΚΑΒ), οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες. Η ενίσχυση αυτή μόλις καλύπτει τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των ενεργών δυνάμεων της Αθήνας λόγω των αθρόων μετακινήσεων προς υπηρεσίες γραφείου ή μεταθέσεων σε τόπους καταγωγής. Άρα, ενόψει του νέου κύματος δεν υφίσταται κάποια πραγματική ενίσχυση.

Πρόσφατα, πληροφορηθήκαμε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, των οποίων οι προσλήψεις δρομολογήθηκαν τον Μάρτιο, παραμένουν για τέταρτο μήνα απλήρωτοι εν μέσω κρίσης ενώ μάλιστα αρκετοί από τους εργαζόμενους αυτούς έχουν προσληφθεί εκτός του τόπου κατοικίας τους με αποτέλεσμα να έχουν έξοδα μετακινήσεων, στέγασης κλπ. Βρίσκονται, ως εκ τούτου, σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας.

Επειδή η διαχείριση της πανδημίας απαιτεί την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και δυνατοτήτων του ΕΣΥ

Επειδή το ΕΚΑΒ αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακό βραχίονα του δημόσιου συστήματος υγείας, αφενός για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας και αφετέρου για την κάλυψη των τακτικών υγειονομικών αναγκών της χώρας

Επειδή η διαφάνεια και η ολοκληρωμένη ενημέρωση-πληροφόρηση είναι κρίσιμος παράγοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμόρφωσης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.  Ποιος έχει την ευθύνη της απαράδεκτης αυτής κατάστασης και σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί για την ομαλοποίησή της και για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΚΑΒ;

2. Αν υπάρχουν και άλλες κατηγορίες νέο-προσληφθέντων εργαζομένων που βρίσκονται σε παρόμοια θέση;

3. Αν υλοποιείται κάποιο σχέδιο «παθητικής ιδιωτικοποίησης» των διακομιδών στην χώρα, μέσω υποβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας του ΕΚΑΒ, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από την ιδιωτική πρωτοβουλία;

Και παρακαλείται να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών αναλυτικά όλα τα έγγραφα που αφορούν στο πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί από  μάχιμες θέσεις αυτή την περίοδο, για οποιονδήποτε λόγο.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αυγέρη Θεοδώρα

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Μάρκου Κώστας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Σκούφα Ελισσάβετ

 

Πηγή: www.candiadoc.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews