ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/10/20

Κορονοϊός: Μπάχαλο με τα τεστ στο ΕΣΥ – Χωρίς ακριβείς οδηγίες οι γιατροίΤρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

EKABNews

Κορονοϊός: Μπάχαλο με τα τεστ στο ΕΣΥ – Χωρίς ακριβείς οδηγίες οι γιατροί

healthreport.gr

 

 

Χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια καλούνται να αποφασίσουν οι γιατροί στις δημόσιες μονάδες υγείας ποιος θα υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό

Μπάχαλο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με πολίτες που σπεύδουν για να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό. Από τη μία σχηματίζονται ουρές για ένα τεστ τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά, από την άλλη καλούνται οι γιατροί να αποφασίσουν ποιος θα ελεγχθεί εργαστηριακά και ποιος όχι.

 

Άλλωστε τα κριτήρια που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ είναι αυτά του περασμένου Μαρτίου έστω κι αν η επιδημία έχει αλλάξει πλέον. Αποτέλεσμα είναι πολλοί ασθενείς να βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το αν νοσούν ή όχι. Φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα οπότε και θα προκύψουν σε πιο έντονο βαθμό οι ιώσεις και η γρίπη.

Στα χέρια των γιατρών

Σε πολλά Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία καλούνται οι γιατροί να αποφασίσουν εάν ένας πολίτης πληροί τις προϋποθέσεις για να κάνει το τεστ. Και το ζήτημα είναι τι γίνεται στις περιπτώσεις όπου ένας πιθανός φορέας έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα χωρίς όμως ο ίδιος να παρουσιάζει συμπτώματα;

 

Άλλωστε το διάστημα επώασης πλέον έχει μειωθεί από τις 14 ημέρες που ήταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, σε 7 με 10 ημέρες. Στις περιπτώσεις αυτές δημιουργείται και ένταση μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών, περιγράφουν γιατροί στο HealthReport.gr.

Δείτε ΕΔΩ ποιες οδηγίες είχεδώσει πρόσφατα το υπουργείο Υγείας για τα τεστ σε δημόσιες δομές, αναφέρονταςωστόσο πως μονο όποιος έχει συμβατή εικόνα με κρούσμα μπορεί να ελεγχθεί:“Κορονοϊός: Για τεστ και εξέταση από σήμερα και σε Κέντρα Υγείας – Όλη ηδιαδικασία”

Έτσι παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι το τεστ γίνεται δωρεάν στις δημόσιες μονάδες, τα κριτήρια είναι ασαφή με συνέπεια πολλοί να αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα για τον μοριακό έλεγχο, καταβάλλοντας από τη τσέπη τους το κόστος.

Και στα παιδιά

Αντίστοιχο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί πρόσφατα και με τα παιδιά τα οποία άλλωστε εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων είχε αναδείξει το θέμα λέγοντας σε επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας:

 

«Σύμφωνα με τα κλινικά κριτήρια, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε όλα τα παιδιά αυτά για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανέναν άλλον τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι.

Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει 2-3 παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν 4-5 φορές κατά την διάρκεια του Χειμώνα, τότε το κόστος για την διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο για την μέση οικογένεια».

Πηγή: healthreport.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews