ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/10/20

To νέο εργασιακό νομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε 8ωρο, υπερωρίες, απεργίες

 

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020

EKABNews


To νέο εργασιακό νομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε 8ωρο, υπερωρίες, απεργίες

m.lifo.gr

17/10/2020

Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο μετά από 39 χρόνια - Οι υπερωρίες γίνονται ρεπό

Έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές για τις υπερωρίες αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο, μετά από 39 χρόνια.

Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος έχει, σύμφωνα με την κυβερνηση, τρεις βασικούς στόχους:

Να παραμείνει ο συνδικαλισμός, πυλώνας της Δημοκρατίας.

- το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι ελκυστικό στους εργαζόμενους και φιλικό στην κοινωνία

-η μείωση των προνομίων και των  καταχρηστικών συμπεριφορών που υπονόμευαν το ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το cnn greece, μία από τις βασικές αλλαγές είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πλέον γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταγραφή εργαζομένων, εργοδοτών και φορέων και για να λαμβάνουν χρήματα αλλά και για να υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις.

Ο νέος νόμος προβλέπει ακόμη τη δημιουργία Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Φορέων μέσω της «ΕΡΓΑΝΗ», για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων και των εργοδοτών.

Παράλληλα, προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρίσκονται σε προστατευτικό πλαίσιο.

Πλέον σε συνδικαλιστικό όργανο που αριθμεί:

- 200 μέλη θα προστατεύονται τα 5,

- μέχρι 1.000 μέλη θα έχουν ειδικά προνόμια τα 7 και

- πάνω από 1.000 μέλη θα προστατεύονται 9 άτομα.

Συγκεντρώσεις και απεργίες

Ο νέος νόμος θα ορίζει πώς θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και με συμφωνία από πριν.

Καταργείται η αφισοκόλληση εντός των επιχειρήσεων και θα αναρτώνται μόνο ηλεκτρονικά σε ιστότοπο που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι. Τη δαπάνη δε, για τη δημιουργία του ιστοτόπου θα καλύπτει ο εργοδότης.

Οι απεργίες στο εξής θα γίνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία δηλαδή θα πρέπει το συνδικαλιστικό όργανο να ενημερώνει 24 ώρες πριν για την ημέρα, την ώρα και τους λόγους που τη θεμελιώνουν.

Προκειμένου να κηρυχθεί μία απεργία, θα είναι απαραίτητο το συνδικαλιστικό όργανο να εξασφαλίσει το δικαίωμα ψηφοφορίας όλων των εργαζομένων.

Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για πρώτη φορά θα προστατεύονται όσοι θέλουν να εργαστούν. Δηλαδή σε περίπτωση που ασκείται ψυχολογική βία σε εργαζόμενους που εμφανίζονται αντίθετοι στην απεργία ή παρατηρούνται προπηλακισμοί, θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ποινές και η απεργία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κηρύσσεται παράνομη.

Ωράρια και 8ωρο

Επιπλέον με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει πιο ευέλικτο ωράριο.

Δηλαδή για παράδειγμα το 8:00-16:00 θα μπορεί να γίνει 9:00-17:00, εφόσον πρώτα υπάρξει σχετική συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο απόλυσής του.

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δεν υπάρχουν αμοιβές υπερεργασίας ή υπερωρίας, αλλά η επιπλέον απασχόληση θα μεταφράζεται σε  ρεπό ή μειωμένο ωράριο.

Πηγή: m.lifo.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews