ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/10/20

tvxs.gr: Tι συμβαίνει με το ΕΚΑΒ; Ένας θάνατος, μια ΕΔΕ και η αποψίλωση εν μέσω πανδημίας

 

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

EKABNews

 

Tι συμβαίνει με το ΕΚΑΒ; Ένας θάνατος, μια ΕΔΕ και η αποψίλωση εν μέσω πανδημίας

tvxs.gr

 

Ένα περιστατικό μιας γυναίκας που πέθανε μετά από 5ωρη αναμονή για ασθενοφόρο, μια ΕΔΕ που παραγγέλθηκε ως κατεπείγουσα πριν από σχεδόν τρεις μήνες, η προβληματική στελέχωση και η εμφανής κομματικοποίηση, συνθέτουν την εικόνα του ΕΚΑΒ στην κρίσιμη φάση του δεύτερου κύματος του κοροναϊού στη χώρα.

Το περιστατικό που έχει κινήσει την προσοχή, είναι ο θάνατος μιας 83χρονης γυναίκας από τις Αχαρνές στις 4 Ιουλίου αφού περίμενε επί πέντε ώρες το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς αποτέλεσμα και τελικά μετακινήθηκε με ιδιωτικό ασθενοφόρο στον Ευαγγελισμό, όπου εξέπνευσε λίγο αργότερα εξαιτίας επιπλοκών σε κακοήθεια. Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε σχολιάσει τότε ότι «τελείωσε από το ΕΚΑΒ όποιος διαχειρίστηκε έτσι αυτό το περιστατικό» αλλά, παρά το αυστηρό ύφος και τις προειδοποιήσεις, σχεδόν τρεις μήνες μετά δεν έχει γίνει το παραμικρό και αναζητείται το πόρισμα της "κατεπείγουσας" ΕΔΕ που διατάχθηκε τότε.

Μάλιστα, το γεγονός ότι στο ΕΚΑΒ όλες οι συνομιλίες είναι μαγνητοφωνημένες και διαθέσιμες, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά για την συσκότιση της υπόθεσης. Ειδικά μετά τη φημολογούμενη εμπλοκή κομματικών παραγόντων της ΝΔ στην υπόθεση, ενδεχομένως και φιλικών προσώπων του Υπουργού αλλά και τις ανορθόδοξες διαδικασίες που ακολουθούνται έκτοτε. Ως αποτέλεσμα, δεν έχει ακόμη απαντηθεί ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι επί 5 ώρες και μετά από επανειλημμένες κλήσεις στο ΕΚΑΒ, μια ασθενής έμεινε αβοήθητη και κατέληξε λίγο αργότερα.

Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Λίγες προσλήψεις, πολλές μετακινήσεις σε γραφεία

Το περιστατικό αυτό και οι περίεργες μεθοδεύσεις, φέρνουν στην επιφάνεια και το πρόβλημα στελέχωσης του ΕΚΑΒ, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις.

Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την πρόσληψη 750 ατόμων ως επικουρικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποστελέχωσης. Τελικά προσλήφθηκαν μόνο 350, μόλις 80 εξ αυτών είναι διασώστες και μόνο μέρος αυτών επιλέχθηκε για τις περιοχές που έχουν προβλήματα όπως η Αθήνα. Όμως, στην πράξη, η ενίσχυση αυτή απλώς αναπληρώνει μετά βίας τις αθρόες μετακινήσεις "μάχιμου" προσωπικού σε υπηρεσίες γραφείων, με προφανή κριτήρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν το Μάρτιο παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες ενώ αρκετοί από αυτούς εργάζονται σε διαφορετικές περιοχές από τον τρόπο καταγωγής τους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ήδη βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας και η κατάσταση στο ΕΚΑΒ παραμένει κρίσιμη, την ώρα που φτάνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η εικόνα που συνθέτουν όλα  τα δεδομένα είναι πως το ΕΚΑΒ ταλαιπωρείται από κομματικές εξυπηρετήσεις, παραμένει υποστελεχωμένο και αδύναμο επιχειρησιακά ενώ, παράλληλα, φαίνεται ότι οι άνωθεν παρεμβάσεις οδηγούν σε συγκάλυψη σοβαρά περιστατικά όπως ο θάνατος μιας 83χρονης γυναίκας. Με αυτή την κατάσταση οι προοπτικές για το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ αρνητικές στο νευραλγικό ΕΚΑΒ.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα της υποστελέχωσης που συνεχίζεται και της αθέτησης των αρχικών εξαγγελιών αποτέλεσε το θέμα ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με επικεφαλής τον Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό:

Η αναγγελία πρόσληψης 750 επικουρικών διασωστών στο ΕΚΑΒ χαιρετίστηκε, παρά τον μη μόνιμο χαρακτήρα των προσλήψεων, ενόψει των αυξημένων αναγκών της πανδημίας που απειλούσε ιδιαιτέρως περιοχές που ήταν γνωστό ότι αντιμετώπιζαν χρόνια υπο-στελέχωση του ΕΚΑΒ, όπως η Αθήνα και τα νησιά Αιγαίου και Ιονίου πελάγους.

Το επικουρικό προσωπικό ανέλαβε μετά το τέλος του πανδημικού κύματος αλλά και πάλι χρήσιμοι θεωρήθηκαν ότι θα είναι, δεδομένου ότι η μάχη προβλεπόταν να έχει συνέχεια. Ήταν τελικώς πολύ λιγότεροι από τους εξαγγελθέντες (330), πολλοί εξ αυτών δεν ήταν διασώστες (80) και μόνο λίγοι εκ των διασωστών ήταν στις κρίσιμες περιοχές (Αθήνα 60, Ιόνια 13, Αιγαίο 15).

Ιδιαίτερα στην Αθήνα και δεδομένου ότι οι 70 θέσεις που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του ΕΚΑΒ (2019) για προσλήψεις επικουρικών στην Αθήνα και τα νησιά ακυρώθηκαν, παρά τις διαβεβαιώσεις στην Βουλή περί του αντιθέτου, (απάντηση στις 18/10/2019 του Υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση για τις προσλήψεις στο ΕΚΑΒ), οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες. Η ενίσχυση αυτή μόλις καλύπτει τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των ενεργών δυνάμεων της Αθήνας λόγω των αθρόων μετακινήσεων προς υπηρεσίες γραφείου ή μεταθέσεων σε τόπους καταγωγής. Άρα, ενόψει του νέου κύματος δεν υφίσταται κάποια πραγματική ενίσχυση.

Πρόσφατα, πληροφορηθήκαμε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, των οποίων οι προσλήψεις δρομολογήθηκαν τον Μάρτιο, παραμένουν για τέταρτο μήνα απλήρωτοι εν μέσω κρίσης ενώ μάλιστα αρκετοί από τους εργαζόμενους αυτούς έχουν προσληφθεί εκτός του τόπου κατοικίας τους με αποτέλεσμα να έχουν έξοδα μετακινήσεων, στέγασης κλπ. Βρίσκονται, ως εκ τούτου, σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας.

·         Επειδή η διαχείριση της πανδημίας απαιτεί την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και δυνατοτήτων του ΕΣΥ

·         Επειδή το ΕΚΑΒ αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακό βραχίονα του δημόσιου συστήματος υγείας, αφενός για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας και αφετέρου για την κάλυψη των τακτικών υγειονομικών αναγκών της χώρας

·         Επειδή η διαφάνεια και η ολοκληρωμένη ενημέρωση-πληροφόρηση είναι κρίσιμος παράγοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμόρφωσης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποιος έχει την ευθύνη της απαράδεκτης αυτής κατάστασης και σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί για την ομαλοποίησή της και για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΚΑΒ;

2.    Αν υπάρχουν και άλλες κατηγορίες νέο-προσληφθέντων εργαζομένων που βρίσκονται σε παρόμοια θέση;

3.    Αν υλοποιείται κάποιο σχέδιο «παθητικής ιδιωτικοποίησης» των διακομιδών στην χώρα, μέσω υποβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας του ΕΚΑΒ, προκειμένου να καλυφθεί το κενό από την ιδιωτική πρωτοβουλία;

Και παρακαλείται να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών αναλυτικά όλα τα έγγραφα που αφορούν στο πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί από  μάχιμες θέσεις αυτή την περίοδο, για οποιονδήποτε λόγο.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αυγέρη Θεοδώρα

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Μάρκου Κώστας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Σκούφα Ελισσάβετ

 

Πηγή: tvxs.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews