ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/11/20

Κορωνοϊός: Στα όρια του το ΕΣΥ - 587 εισαγωγές στα νοσοκομεία μέσα σε δύο μέρες!
Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020

EKABNews

 

Κορωνοϊός: Στα όρια του το ΕΣΥ - 587 εισαγωγές στα νοσοκομεία μέσα σε δύο μέρες!

protothema.gr

Παναγιώτα Καρλατήρα

«Έσπασε» το ψυχολογικό φράγμα των 200 διασωληνωμένων - Μεγαλύτερο το βάρος στη Βόρεια Ελλάδα - Υπερμεταδότες οι νέοι έως 39 ετών

Με 1.854 ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχοντας νοσήσει με λοίμωξη Covid-19 εισέρχεται η χώρα μας στο δεύτερο γενικό απαγορευτικό (lockdown) μέσα σε εννέα μήνες προκειμένου να αντιμετωπίσει την "καταιγίδα" ανατροπών που φέρνει στη δημόσια υγεία και το σύστημα υγείας η επιδημία του κορωνοϊού.

Οι 292 ασθενείς προστέθηκαν χθες και άλλοι τόσοι - 295 για την ακρίβεια- προστέθηκαν προχθές, δίνοντας εναν επίκινδυνα εκθετικό ρυθμό στην εξάπλωση της επιδημίας και στον τρόπο που πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας. Στις Μονάδες Εντατικής Θερεαπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονταν χθες 234 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 204 διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των διασωληνωμένων "έσπασε" μάλιστα χθες και το ψυχολογικό φράγμα των 200 μέσα στο ΕΣΥ, σηματοδοτώντας τόσο την επιθετική, εκθετική εξάπλωση της επιδημίας όσο και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ασφυκτικές αυτές συνθήκες.

Οι διασωληνωμένοι στις 27 Οκτωβρίου, την ημέρα... επανεμφάνισης του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν ακριβώς οι μισοί από τους 204 ασθενείς που βρίσκονταν χθες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού. Το 60% των διασωληνωμένων ήταν τότε στα νοσοκομεία της Αττικής. Πλέον, αυτό έχει αλλάξει ανατρεπτικά, καθως το μείζον πρόβλημα της επιδημίας οπως αυτό αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία με ασθενείς, βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα. Η επιδημία έχοντας ως επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στο λεκανοπέδιο Αττικής η επιδημία παραμένει σε ήπια αυξητική τάση.

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν χθες άλλες 2.448 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό καθώς και 14 ακόμη θανάτους ασθενών με CoVID-19. Το μαύρο ρεκόρ των περισσότερων θανάτων καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη οπότε στον θλιβερό κατάλογο με τα πρόσωπα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή, βρίσκονταν 26 άνθρωποι.

Ευτυχώς πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί αλλά το οποίο σε συνδυασμό με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τον καθηγητή κ. Μαγιορκίνη να μιλήσει για επικείμενη "δραματική αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες".

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 65 χρόνων, που είναι οι πιο ευάλωτες στη νόσο, αλλά και με την αύξηση στις νέες μολύνσεις για την ηλικιακή ομάδα των 40 – 65 ετών που είναι η δεύτερη πιο ευάλωτη και προκαλεί σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι νέοι 19 έως 39 ετών εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 που και αυτή πλησίασε τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Οι ηλικίες 1 έως 18 (στο μεγαλύτερο μέρος σχολικές ηλικίες) διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα με λιγότερες από 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ωστόσο ανησυχητική παραμένει η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και πάνω οι οποίες ξεπέρασαν τις 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το δεύτερο απαγορευτικό αποσκοπεί στη δραστική μείωση του επιδημιολογικού φορτίου του ιού στην επικράτεια. Βασικό στοιχείο αποτελεί ο περιορισμός των στενών κοινωνικών επαφών με άτομα από άλλα νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί δραματικά ο δείκτης μετάδοσης (Rt). "Όταν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που δεν βρίσκονται στο ίδιο σπίτι, θα πρέπει να φοράμε μάσκα, να κρατάμε αποστάσεις και να αερίζουμαι πολύ καλά το χώρο" τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Τόνισε το πόσο εξαιρετικά σημαντικό είναι να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. Ανέφερε μάλιστα, ότι οι άνθρωποι που φεύγουν από τα αστικά κέντρα θα πρέπει να προσέξουν να μην μεταδώσουν άθελά τους τον ιό, να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να μην έρθουν σε επαφή με άλλα νοικοκυριά.

Πηγή: protothema.gr

 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews