ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/11/20

Πρόεδρος ΕΚΑΒ στον Alpha 98,9: Οριακή αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα – Γιατί καθυστερεί η πληρωμή των επικουρικών

 

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

EKABNews

 

Πρόεδρος ΕΚΑΒ στον Alpha 98,9: Οριακή αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα – Γιατί καθυστερεί η πληρωμή των επικουρικών

newpost.gr

27/11/2020

 

«Η κατάσταση είναι οριακή εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις σε καμία περίπτωση. Αλλά ακόμα είναι διαχειρίσιμη», υπογράμμισε ο Νίκος Παπαευσταθίου στο ραδιόφωνο του Alpha.

Οριακή χαρακτήρισε ο Νίκος Παπαευσταθίου, Πρόεδρος ΕΚΑΒ που βρίσκεται τις τελευταίες 25 ημέρες στη Θεσσαλονίκη την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η κατάσταση είναι οριακή εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις σε καμία περίπτωση. Αλλά ακόμα είναι διαχειρίσιμη», τόνισε

«Κατ’ αρχήν να πούμε ότι εχθές έγινε η πρώτη αεροδιακομιδή από τη Βόρεια Ελλάδα προς νοσοκομεία της Αθήνας. Υπήρξε ανάγκη για την αεροδιακομιδή τριών ασθενών θετικών στον κορωνοϊό, διασωληνωμένων οι οποίοι νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της Δράμας και υποστηρίζονταν από αναπνευστήρα αλλά κρίθηκε ιατρικά επιβεβλημένη η ανάγκη να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους σε κλίνη ΜΕΘ και από τη στιγμή που δεν υπήρχε ούτε ίδιο το νοσοκομείο προφανώς ούτε σε όμορα που θα μπορούσε να γίνει με ασφάλεια η διακομιδή με ασθενοφόρα, σχεδιάστηκε και οργανώθηκε αεροδιακομιδή. Οι ασθενείς διακομίστηκαν με ασφάλεια στο Αττικό, στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία αντίστοιχα. Είναι μία διαδικασία των αεροδιακομιδών η οποία ναι μεν γίνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα αλλά είναι γνώριμη στο ΕΚΑΒ με την έννοια ότι από τις αρχές του καλοκαιριού αυτές τις αεροδιακομιδές θετικών ασθενών σε κορωνοϊό τις έχουμε κάνει κυρίως από τις νησιωτικές περιοχές προς την ηπειρωτική χώρα. Έχουμε πραγματοποιήσει περίπου 50 αεροδιακομιδές από να νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε από τη Βόρεια Ελλάδα. Να τονίσουμε ότι έχει γίνει ένας τιτάνιος αγώνας εδώ στη Βόρεια Ελλάδα να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Να εκμεταλλευτούμε ακόμα και την τελευταία δυνατότητα που έχει το σύστημα και επίσης να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία με αναπνευστήρες έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πραγματικά αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν σε ότι αφορά στη νοσηλεία ασθενών με covid19 σε βαριά κατάσταση», σημείωσε μιλώντας στο «Χωρίς Μάσκα» με τον Γιώργο Σμυρνή και Νίκο Παναγιωτόπουλο στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

«Σε ό,τι αφορά στις διακομιδές με ασθενοφόρα οχήματα αυτές πραγματοποιούνταν και προ κορωνοϊού, θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται και τώρα. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως από τον Οκτώβριο του 2019 το ΕΚΑΒ έχει ενωθεί με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, είναι πλέον ένας ο επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Υγείας και αυτό μας βοηθάει στο να συντονίσουμε καλύτερα τη διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης. Δηλαδή να μπορέσουμε να έχουμε αφενός την εικόνα από όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς, αφετέρου να μπορέσουμε με τα ασθενοφόρα οχήματα ή με τις κινητές μονάδες να διακομίσουμε με ασφάλεια τους ασθενείς», είπε στη συνέχεια.

«Με ασθενοφόρα οχήματα γίνονται διακομιδές από τις επαρχιακές πόλεις προς τη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί, δεν έχει απαιτηθεί να γίνει διακομιδή από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες πόλεις. Άρα εδώ φέρνουμε ασθενείς τόσο από την Ημαθία, όσο και από τη Δράμα που έχουμε τα προβλήματα τα αυξημένα. Επίσης πραγματοποιούνται διακομιδές προς την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Γενικότερα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας, τη χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια και να εξασφαλίσουμε οπωσδήποτε συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη. Η κατάσταση είναι οριακή εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις σε καμία περίπτωση. Αλλά ακόμα είναι διαχειρίσιμη», τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης: «Μπορώ να σας πω λόγω της πολύχρονης παρουσίας μου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι συγκινούμαι βλέποντας τον πραγματικά τιτάνιο αγώνα όλου του υγειονομικού προσωπικού, που με πραγματική αίσθηση καθήκοντος και με αυταπάρνηση πραγματικά δεν υπολογίζει τίποτα προκειμένου να μπορέσει να δώσει τη νοσηλεία που πραγματικά απαιτείται στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Αυτό λοιπόν που με συγκινεί είναι ότι αυτό είναι κάτι διαχρονικό. Οι άνθρωποι του ΕΣΥ προσπαθούν 24ώρες το 24ωρο και έχουμε κρατήσει ψηλά της σημαία του ΕΣΥ την ώρα που βλέπετε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πολύ καλύτερα συστήματα και πιο οργανωμένα έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα. Εμείς καταφέρνουμε ακόμα και αντέχουμε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην υπερπροσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων».

Απαντώντας αν υπάρχει πρόβλημα με τη μισθοδοσία κάποιον ανθρώπων στο ΕΚΑΒ σημείωσε: «Προφανώς υπάρχει στο επικουρικό προσωπικό. Δεν είναι ψέμματα αυτό. Αυτό που πρέπει όμως να πούμε είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί είναι γιατί το ΕΚΑΒ είναι πανελλαδική υπηρεσία, είναι τεχνικής φύσεως το πρόβλημα. Δεν είμαστε σε μία περιφέρεια μόνο έτσι ώστε να μπορέσουμε – επειδή αυτά τα χρήματα για την πληρωμή του επικουρικού προσωπικού είναι χρήματα ΕΣΠΑ – να τα πάρουμε από μία περιφέρεια. Πρέπει να συγκεντρωθούν από όλες τις περιφέρειες και αφού συγκεντρωθεί να γίνει η πληρωμή. Δεν είναι θέμα να είναι απλήρωτοι. Είναι θέμα ότι καθυστερεί η πληρωμή τους για δύο μήνες. Δηλαδή κάθε φορά οι άνθρωποι αυτοί πληρώνονται με καθυστέρηση δύο μηνών.

Πηγή: newpost.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews