ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/11/20

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

 Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020

EKABNews

 

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

efsyn.gr

 

Ντάνι Βέργου, Δημήτρης Τερζής

 

Ως αντιπολίτευση κάνει ακριβώς αυτό που έκανε ως υπουργός και που προφανώς συνάδει με τον χαρακτήρα του: άφηνε για άλλους τη σκανδαλολογία και τον καταγγελτικό λόγο και ο ίδιος ασχολούνταν με την ουσία της πολιτικής, ήτοι τη δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου θεσμών ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Novartis και το σύστημα υγείας να θωρακιστεί απέναντι στους εκάστοτε καιροσκόπους ● Το έργο του στα χρόνια της θητείας του φαίνεται τώρα και ο Αλ. Τσίπρας τον αναβαθμίζει, γιατί έχει ανάγκη ένα στιβαρό αντιπολιτευτικό ανάχωμα απέναντι στις αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης

Δύσκολα μπορεί να μη συμπαθήσει κάποιος τον Ανδρέα Ξανθό. Θες η φυσιογνωμία του, θες η πραότητα που τον διακρίνει τις περισσότερες φορές -όπως λένε άνθρωποι που τον έχουν ζήσει, σπάνια θυμώνει και αν το κάνει, καλό είναι να μη βρίσκεσαι κοντά-, θες η γνώση του αντικειμένου της υγείας που υπηρετεί χρόνια τώρα, ως γιατρός αρχικά και ως αναπληρωτής και υπουργός Υγείας στη συνέχεια, θες η έφεσή του στον διάλογο και όχι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα -ακόμα και το «δύσκολο» προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ το αναγνώριζε αυτό-, οδηγούν στη διαπίστωση ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που συγκεντρώνει την εκτίμηση τόσο στελεχών του κόμματός του όσο και ανθρώπων εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας γι’ αυτό και εμπιστεύτηκε τον Ανδρέα Ξανθό επί τέσσερα συναπτά έτη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενώ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην αντιπολίτευση του ανέθεσε τη θέση του τομεάρχη Υγείας. Στις θέσεις αυτές ο Ανδρέας Ξανθός έκανε αυτό που ξέρει καλά: να βάζει το κεφάλι κάτω και να δουλεύει. Επίμονα και θέτοντας στόχους. Ανθρωποι που τον γνωρίζουν λένε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του αλλά και μειονέκτημα ταυτόχρονα. Κι αυτό γιατί ξεχνά πολλές φορές ότι είναι και πολιτικός και ως τέτοιος δεν μπορεί να πορεύεται «με τον σταυρό στο χέρι».

Ησυχος και μεθοδικός

Για αυτή του τη στάση δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δεχτεί φίλια πυρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η επιλογή του να μην καταφερθεί εναντίον του Σωτήρη Τσιόδρα με τον τρόπο που το έκαναν άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, την ώρα που κάποιοι απλώς φώναζαν, ο Ανδρέας Ξανθός προχωρούσε μεθοδικά στην ανάλυση των δεδομένων και στη συγκρότηση ενός ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου. Ευτυχώς, ο Αλέξης Τσίπρας τον άκουσε και δεν υπέπεσε στο λάθος της φτηνής καταγγελίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρέας Ξανθός δεν επιδόθηκε ποτέ με θέρμη στη σκανδαλολογία. Οχι επειδή δεν υπάρχουν σκάνδαλα στην υγεία, αλλά επειδή βασικό του μέλημα δεν ήταν τόσο ο καταγγελτικός λόγος αλλά η ουσία του ζητήματος. Και η ουσία γι’ αυτόν δεν ήταν άλλη από τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου προστασίας ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Novartis και το σύστημα υγείας να θωρακιστεί απέναντι σε εκείνους που το έβλεπαν επί χρόνια σαν την κότα που γεννάει χρυσά αβγά.

Ετσι, άφησε σε άλλους τις φωνές και τις καταγγελίες και ο ίδιος επέλεξε να εργαστεί πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα σήκωσε κι ένα σημαντικό κομμάτι του βάρους της ανόρθωσης του ΕΣΥ, το οποίο είχαν γονατίσει οι πολιτικές των πρώτων μνημονίων οδηγώντας το στα πρόθυρα της ολικής κατάρρευσης.

«Δεν μπορούμε να συμπιέσουμε την υγειονομική ανάγκη του πληθυσμού της χώρας. Αν δεν σταματήσουμε αυτή την καταστροφή, θα έχουμε κατάρρευση των υγειονομικών δεικτών, θα έχουμε υγειονομική κρίση ως τελευταίο στάδιο της ανθρωπιστικής κρίσης», μας έλεγε το 2013 πριν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί στην κυβέρνηση.

Τον ενοχλούσαν η αμφισβήτηση του δικαιωματικού πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είχαν φέρει με τα μνημόνια οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. «Την υποχρέωσή του δηλαδή να παρέχει σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εργασία, την ασφάλιση και την οικονομική τους κατάσταση, δωρεάν και αξιοπρεπείς υπηρεσίες την ώρα της ανάγκης», πρόσθετε.

Δεσμευόταν ότι θα καλύψει τον ανασφάλιστο πληθυσμό. Το έκανε με το νομοσχέδιο που κάλυψε την υγειονομική περίθαλψη 2,5 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών. Και όχι μόνο αυτό. Διέγραψε και τα χρέη που όφειλαν οι ανασφάλιστοι πολίτες στο ΕΣΥ, ύψους 178 εκατ. ευρώ. Ελεγε ότι θα κρατήσει «όρθια τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τις δομές ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων». Το έκανε. Αλλά προχώρησε και στη συνολική αναδιοργάνωση-ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας με αναγκαίες αλλαγές και ανατροπές στην οργάνωση και τη διοίκηση των νοσοκομείων, στο σύστημα προμηθειών, στον έλεγχο της ποιότητας και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.

Το μεγαλύτερο στοίχημά του κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του ήταν η δημιουργία και η οργάνωση μιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, η οποία θα είχε στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και το πέρασμα σε μια άλλη λογική αντιμετώπισης των θεμάτων της δημόσιας υγείας από αυτήν που έχουμε συνηθίσει. Το προσπάθησε, είναι η αλήθεια, αντιμετωπίζοντας σωρεία προβλημάτων και εμποδίων. Το αποτέλεσμα μπορεί να μην ήταν αντίστοιχο των προσδοκιών του, ωστόσο μπήκαν οι βάσεις ώστε το σύστημα αυτό να εξελιχθεί στο μέλλον.

Γιατί τον επιλέξαμε

Τούτων δοθέντων, ήταν αναμενόμενη η αναβάθμιση του ρόλου του Ρεθυμνιώτη πολιτικού από τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που η διαχείριση της πανδημίας έχει ξεφύγει, το ΕΣΥ δοκιμάζεται συθέμελα και ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα στιβαρό αντιπολιτευτικό ανάχωμα απέναντι στις αποτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Ξανθός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτό τον σκοπό

Πηγή: efsyn.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews