ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/11/20

Κορονοϊός: Εξπρές μετακινήσεις υγειονομικών ακόμη και ιδιωτών – Τι προβλέπεται για το ΕΚΑΒ

 

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020

EKABNews

 

Κορονοϊός: Εξπρές μετακινήσεις υγειονομικών ακόμη και ιδιωτών – Τι προβλέπεται

ethnos.gr

 

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ακόμη και ειδικευόμενους γιατρούς αλλά και ιδιώτες θα μπορεί υποχρεωτικά να μετακινεί το υπουργείο υγείας σε πληττόμενες από τον κορονοϊό περιοχές

Σχεδόν το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ αλλά ακόμη και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορεί να μετακινεί με διαδικασίες εξπρές το υπουργείο Υγείας, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στη Βουλή, το διάστημα της υποχρεωτικής μετακίνησης μπορεί να είναι από 3 μήνες και να φθάνει έως και τους 6 μήνες. Ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί και στο προηγούμενο lockdown, ενώ σήμερα περιλαμβάνονται ακόμη και γιατροί του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας μπορεί να μετακινεί ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και όσους υπηρετούν με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.O.X.) στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας από νοσοκομεία, κέντρα υγείας ή υγειονομικούς φορείς, φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αρμοδιότητάς του, σε νοσοκομεία (Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ., στρατιωτικά, πανεπιστημιακά), ισχυρά πληττόμενων περιοχών από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19 και «χώρους, που έχουν συμβατικά ή αναγκαστικά διατεθεί προς το Δημόσιο για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας».

Για πρώτη φορά όμως στο μετακινούμενο προσωπικό εμπίπτουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί, οι οποίοι μέχρι τώρα παρέμεναν στις θέσεις τους ακριβώς επειδή είναι λιγοστοί ενώ βρίσκονται και σε περίοδο εκπαίδευσης. Διευκρινίζεται πάντως ότι ο χρόνος της υπηρεσίας τους κατά τη μετακίνησή τους, θα λογίζεται ως χρόνος εκπαίδευσης στην ειδικότητά τους και δεν θα υπερβαίνει το τρίμηνο. Αξιοσημείωτο είναι πως η μετακίνηση θα είναι υποχρεωτική καθώς όποιος δεν θα συμφωνεί θα πρέπει να το αιτιολογήσει.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα σε κάθε υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) συστήνεται με εντολή του Διοικητή τριμελής υγειονομική επιτροπή, αποτελούμενη από ιατρούς, με αποκλειστικό έργο την εξέταση των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών άρνησης μετακίνησης ή λήψης άδειας για λόγους υγείας του μετακινούμενου προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Άρνηση του προσωπικού να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία, παρά την αντίθετη κρίση του υγειονομικού συνεργείου, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

Και το ΕΚΑΒ

Αντίστοιχες υποχρεωτικές μετακινήσεις μπορούν να γίνουν λόγω της πανδημίας και στο ΕΚΑΒ. Ειδικότερα ο Πρόεδρος του φορέα, μπορεί να μετακινεί για χρονικό διάστημα τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και έξι μήνες, προσωπικό του ΕΚΑΒ σε ισχυρά πληττόμενες περιοχές από τη διάδοση του κορονοϊού με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Και το συγκεκριμένο προσωπικό θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσει τις οδηγίες καθώς όπως τονίζεται: «Μη συμμόρφωση με το περιεχόμενο της απόφασης μετακίνησης του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού ή του προσωπικού του ΕΚΑΒ, να μετακινηθεί ή να εκτελέσει υπηρεσία συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει κατ` ελάχιστον την ποινή της περ. β` της παρ. 1 του άρθρου 109 του ν. 3528/2007».

Υποχρεωτικά και ιδιώτες

Όμως εάν κριθεί απαραίτητο λόγω της πανδημίας, θα μετακινηθεί υποχρεωτικά και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα να αναλάβουν και καθήκοντα διαφορετικά από αυτά που ασκούν και έχουν εκπαιδευτεί.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία:

«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19 και έως και την 28η/2/2021, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

Η ανάθεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού μπορεί να αφορά σε ιατρικά, νοσηλευτικά, ή βοηθητικά καθήκοντα διαφορετικά της ειδίκευσής του λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη δημόσια υγεία από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19».

Πάντως, το προσωπικό του ιδιωτικού τομέα θα αμειφθεί για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο ΕΣΥ, οι αμοιβές όμως θα καθορισθούν μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους στο δημόσιο σύστημα.

Πηγή: ethnos.gr
 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews