ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/11/20

Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

 

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2020

EKABNews


Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες... Η φωνή μιας νοσηλεύτριας μας αφυπνίζει

capital.gr

26/10/2020

 

Η Αθανασία Νούνη, νοσηλεύτρια και μέλος του Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, μιλά σε αυτή την επιστολή της προς όλους μας για τους νοσηλευτές, του ήρωες και το σύστημα Υγείας.

"Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες. Μόνο οι κακοί στρατηγοί χρειάζονται ήρωες",  είχε πει ο Μπέρτολ Μπρεχτ.

Δε μ αρέσουν οι χαρακτηρισμοί "γενναίοι" και "ήρωες" και τις τελευταίες μέρες ακούγονται έντονα. Οι άνθρωποι δεν γίνονται ήρωες παρά μόνο όταν δεν έχουν άλλη επιλογή. Ο ήρωας αποτελεί μια εξιλεωτική πράξη για την εγγενή αδυναμία της κοινωνίας, του κράτους, να αντιμετωπίσει τα πρακτικά προβλήματα. Αν αναζητάμε ήρωες και γενναίους, τότε κάτι πάει λάθος. Όταν η ελληνική κοινωνία δεν έχει επαγγελματίες υγειονομικούς θωρακισμένους με γνώσεις και μέσα, τότε αναζητά ήρωες.

Οι υγειονομικοί βιώνουμε περίεργα συναισθήματα. Η εμφάνιση της πανδημίας μας έκανε ξαφνικά αγαπητούς στην Ελλάδα και διεθνώς. Κάποιοι μας αποκάλεσαν ήρωες, κάποιοι θέλησαν να μας στηρίξουν ηθικά, με χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια. Όσοι το ένιωθαν, σωστά το έπραξαν. Προσωπικά όμως, με ενοχλεί βαθύτατα να με χειροκροτούν μόνο όταν με έχουν ανάγκη. Εκτιμώ πάρα πολύ τη στήριξη αυτή, αλλά δεν είμαστε κάποιοι ξεχωριστοί ήρωες. Μας αναγκάζουν να γίνουμε... Επαγγελματίες υγείας είμαστε που δουλεύουμε σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες. Και είναι ξεκάθαρο πώς το δημόσιο σύστημα υγείας έχει φτάσει σε οριακή κατάσταση και εδώ και 7 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα για την βελτίωσή του. Οι νοσούντες εργαζόμενοι στο ΕΣΥ αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ωστόσο δεν το βάζουν στα πόδια.

Το να ασκεί κάποιος/α το επάγγελμά του/της με συνέπεια, σοβαρότητα, βασισμένος/η σε επιστημονικά δεδομένα, το να σέβεται τον ασθενή, τα συναισθήματά του και την ιδιωτικότητά του είναι θέμα ηθικής και δεοντολογίας του επαγγέλματος και όχι θέμα καλοσύνης, καλής ψυχής και ηρωισμού. Θα κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά την ίδια στιγμή, θέλουμε να μην ξεχάσετε ποτέ αυτή την κατάσταση. Να τη θυμάστε όταν τελειώσουν όλα. Να μας βοηθήσετε να φέρουμε πραγματική αλλαγή. Όχι άλλες λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις από μέλη της οικογένειας και ασθενείς. Αποδώστε την ευθύνη στις κυβερνήσεις μας για τις ελλείψεις εξοπλισμού ή προσωπικού. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο. Στηρίξτε  τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις μας. Διαδώστε τα δίκαια αιτήματά μας. 

Η λέξη "ήρωας" είναι μία από τις πολλές ταλαιπωρημένες λέξεις της εποχής. Μιας εποχής που οι λέξεις αδειάζουν από το περιεχόμενο τους και γίνονται ελαφρές σαν πούπουλα. Οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ ζητάμε να αντιμετωπιστούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια,. Δεν είμαστε ήρωες! Μη μας μας οδηγείτε σε μια τέτοια κατάσταση".

Πηγή: capital.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews