ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/11/20

Αναστάτωση στο Σωματείο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης μετά από καταγγελία για τα μέτρα για τον COVID-19

 

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020

EKABNews

Αναστάτωση στο Σωματείο του ΕΚΑΒ μετά από καταγγελία για τα μέτρα για τον COVID-19

thesstoday.gr

09/11/2020

 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ρεπορτάζ του Thesstoday.gr– που δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου- και αφορούσε στην επώνυμη καταγγελία διασώστη του ΕΚΑΒ ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από την αρχή της πανδημίας οι εργαζόμενοι δεν έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ παρά μόνο σε ένα τεστ αντισωμάτων ενώ, τους τελευταίους δύο μήνες, δεν υπάρχει συνεργείο απολύμανσης για τα ασθενοφόρα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, παρά το γεγονός πως ο συνδικαλιστής ο οποίος μας έκανε την καταγγελία δεν ανακαλεί τα όσα περιέγραψε– τα οποία άλλωστε, όπως σημειώνει, προέρχονται από προσωπικά βιώματα δικά του και των συναδέλφων του- οι αντιδράσεις προήλθαν από την ίδια τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων και μάλιστα όχι για τη διερεύνηση της ουσίας των καταγγελιών του συναδέλφου της αλλά για να αποσυνδέσει τη δική της θέση από το όλο θέμα.

Ειδικότερα, με mail του, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης -το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος Πρόδρομος Δεβέλογλου και ο γραμματέας Χρήστος Βεντούλης- ζήτησε “την άμεση ανάκληση του δημοσιεύματος” και την “αποκατάσταση του προέδρου του Σωματείου και του Δ.Σ.”. Για την ακρίβεια ζητούν να αποσυρθεί ένα δημοσίευμα που αφορά σε καταγγελίες οι οποίες δεν έχουν ανακληθεί από τον καταγγέλλοντα ενώ ζητούν αποκατάσταση του προέδρου ο οποίος σαφώς δεν θίγεται από το ρεπορτάζ.

Στο συγκεκριμένο mail τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων επισημαίνουν ότι: “Είναι μη σύννομο κατά την άποψη μας να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα του Προέδρου του Σωματείου μας ως συνέχεια μιας ανυπόστατης καταγγελίας από εργαζόμενο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης (που παρεμπιπτόντως και ο ίδιος έχει ενστάσεις για τα γραφόμενά σας) . Να μην ενημερώσετε τον πρόεδρο του Σωματείου μας ,κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ότι υπάρχει «καταγγελία» από εργαζόμενο. Και κατά την διάρκεια της συνέντευξής σας δεν του είπατε τίποτα για την καταγγελία και στην συνέχεια βάζετε τα σχόλια του προέδρου του Σωματείου μας κάτω από αυτή “. Και καταλήγουν τονίζοντας ότι: “Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα – καταγγελία απέχει πολύ από την πραγματικότητα και το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας τόσο στους συναδέλφους μας όσο και στους συμπολίτες μας”.

Παράλληλα, επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, υπογραμμίζουν ότι “ως το μόνο επίσημο από την πολιτεία όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουμε κάθε μορφή μεθόδευσης της ενημέρωσης, είμαστε απέναντι από κάθε fake news και ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας πως είμαστε δίπλα τους με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για να ανέβουμε μαζί και αυτό το δύσκολο σκαλοπάτι”.

Δεν ανακαλούνται από τον εργαζόμενο οι καταγγελίες

Στην κίνηση αυτή της διοίκησης των Σωματείου απαντά ο εργαζόμενος του ΕΚΑΒ, μέλος των Σωματείου και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιώργος Παλαιολόγου ο οποίος με δικό του mail υπερασπίζεται τα όσα μας κατήγγειλε διευκρινίζοντας βέβαια ότι ουδέποτε αναφέρθηκε στην ηγεσία του υπουργείου υγείας ή της διεύθυνσης του ΕΚΑΒ, κάτι άλλωστε που είναι εμφανές και από το ίδιο το δημοσιευμένο ρεπορτάζ.

Συγκεκριμένα ο κ. Παλαιολόγου στο mail του αναφέρει τα εξής:

“Σε συνέχεια της από 4 Νοεμβρίου 2020 τηλεφωνικής συνέντευξής μου, που δημοσιεύτηκε από το Thesstoday.gr και για ολοκληρωμένη εικόνα του ρεπορτάζ προς αποφυγήν λανθασμένων εντυπώσεων, επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε αναφέρθηκαν τα σχόλια μου στον Υπ. Υγείας Β. Κικίλια, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου Ν. και της Διευθύντριας του ΕΚΑΒ-2 κ. Χ. Καραμπελίδου αντιθέτως εξήρα την προσπάθεια και το έργο τους στην δύσκολη μάχη που δίνουν κατά του COVID -19 από την αρχή έως σήμερα.

Βεβαίως δεν ανακαλώ όσα γράφτηκαν στο ρεπορτάζ διότι βασίζονται σε προσωπικά μου βιώματα αλλά και των συναδέλφων μου διασωστών τους οποίους εκπροσωπώ συνδικαλιστικά.

Αναφέρθηκα όμως στις περιπτώσεις εκείνες δυσλειτουργίας που προκύπτουν από τη μη τήρηση επακριβώς των εντολών της Διοίκησης-Διεύθυνσης από αυτούς που οφείλουν να τις εφαρμόσουν στοιχειοθετώντας την άποψη μου με συγκεκριμένα παραδείγματα.”

Η απάντηση του Thesstoday.gr

Το Thesstoday.gr δηλώνει ξεκάθαρα ότι στόχος και του συγκεκριμένου ρεπορτάζ -όπως και όλων των ρεπορτάζ που με υπευθυνότητα και προσοχή δημοσιεύει- είναι η σωστή και αντκειμενική πληροφόρηση των πολιτών με γνώμονα πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ, ιδιαίτερα μάλιστα σε ένα θέμα αυξημένου ενδιαφέροντος όπως το συγκεκριμένο.

Ουδέποτε υπήρξε πρόθεση να βάλει κατά οιονδήποτε καθώς αυτό που προέχει, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι η από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές και έχει καταδικάσει σε οικονομικό μαρασμό ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους.

Θα περιμέναμε την ίδια ευαισθησία και από τα μέλη της διοίκησης ενός συνδικαλιστικού οργάνου το οποίο καλείται να υπερασπισθεί τις ζωές και την υγεία τόσο των μελών- εργαζομένων του όσο και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου.

Σε μία εποχή που η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις πλέον επιβαρυμένες επιδημιολογικά πόλεις και όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, εκτιμούμε ότι οι συνδικαλιστές του ΕΚΑΒ θα όφειλαν να ασχοληθούν με την ουσία των καταγγελιών και όχι να τις προσπερνούν απλά χαρακτηρίζοντάς τες ως “ανυπόστατες” όταν ο ίδιος ο καταγγέλλων εμμένει σε όσα ανέφερε.

Εξάλλου είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη να καταγγέλει περιστατικά τα οποία βασίζονται σε προσωπικά του βιώματα.

Ρόλος του εκάστοτε επίσημου συνδικαλιστικού οργάνου είναι να ασχολείται με τη διεκδίκηση των καλύτερων συνθηκών εργασίας των μελών- συναδέλφων του πολύ περισσότερο όταν αυτές έχουν αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα της δημόσιας υγείας και δη του προσωπικού που φροντίζει για την διασφάλιση της, είναι ζήτημα μείζονος δημοσίου συμφέροντος που έγκειται στον σκληρό πυρήνα του δικαιώματος του κοινού στην πληροφόρηση. Και επιπλέον το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου σε έναν δημόσιο υπάλληλο υφίσταται κατεξοχήν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, για να μπορεί να ασκηθεί θεμιτή κριτική στις ενέργειες της διοίκησης, τις οποίες μόνο το εξειδικευμένο προσωπικό είναι σε θέση να γνωρίζει.

Εφόσον το Σωματείο θεωρεί τις καταγγελίες ψευδείς, μπορεί να καταστήσει ευρέως γνωστά τα μέτρα και την συχνότητα διενέργειας απολυμάνσεων και εξετάσεων του προσωπικού και να διαψεύσει με στοιχεία, και όχι αόριστες κατηγορίες, τις επισημάνσεις που έκανε ενυπόγραφα ο υπάλληλος.

Τώρα ως προς το σκέλος της αναφοράς ότι ο πρόεδρος του Σωματείου δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη καταγγελία, η απάντηση είναι σαφής: Η ελευθερία του λόγου υπάρχει στον καθένα μας, πολλώ δε περισσότερο στο δημοσιογράφο που ασκεί το λειτούργημα της αντικειμενικής και αμερόληπτης πληροφόρησης των πολιτών. Αυτό άλλωστε το δικαίωμα είναι τόσο ισχυρό που προστατεύεται και συνταγματικά. Δεν αποτελεί λοιπόν υποχρέωση του δημοσιογράφου να δίνει αναφορά για το σύνολο των πληροφοριών που έχει συλλέξει και για τον τρόπο που θα τις δομήσει στον ελεύθερο έγγραφο λόγο του.

Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση αυτό που διαφεύγει από τη διοίκηση του Σωματείου είναι ότι η καταγγελία του εργαζομένου ήταν μεταγενέστερη από τη συνέντευξη του προέδρου και συνεπώς δεν την γνωρίζαμε.

Δεν ρωτήθηκε λοιπόν ο πρόεδρος του Σωματείου γιατί ο υπηρεσιακά προιστάμενος του εργαζομένου δεν είναι το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης αλλά τα θεσμοθετημένα όργανα του εν λόγω Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.

Ο πρόεδρος ζήτησε να αποσυνδέσουμε τη δήλωσή του από τη συγκεκριμένη καταγγελία και φυσικά το πράξαμε αμέσως. Τα ερωτήματα ωστόσο που εύλογα προκύπτουν για μας είναι τα εξής:

1) Διερευνήθηκε τελικά αν είναι αληθή ή όχι τα όσα επώνυμα καταγγέλλονται;

2) Για ποιό λόγο στο mail της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων αναφέρεται ότι ο εργαζόμενος έχει ενστάσεις με τα γραφόμενά μας όταν ο ίδιος δηλώνει το αντίθετο;

3) Γίνονται τεστ στους διασώστες του ΕΚΑΒ;

4) Υπάρχει συνεργείο απολύμανσης των ασθενοφόρων τους τελευταίους 2 μήνες;

Θεωρούμε ότι σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, ΟΛΟΙ θα πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τον κοινό εχθρό που δεν είναι άλλος από τον COVID-19. Η διαχείριση της πανδημίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν επιδέχεται ούτε πολιτικές ούτε συνδικαλιστικές σκοπιμότητες.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις εκφράσεις “περί ανυπόστατης καταγγελίας”, “καταγγέλλουμε κάθε μορφή μεθόδευσης ενημέρωσης” και “είμαστε απέναντι από κάθε fakenews” επιφυλασσόμεθα ρητώς ασκήσεως παντός νομίμου δικαιώματός μας.

 

Πηγή: thesstoday.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews