ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/12/20

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ (27.12.2020)

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2020

EKABNewsΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ

 

27.12.2020

Η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν είναι καλή. Έγιναν τραγικά λάθη. Τα νοσοκομεία λειτουργούν στα όρια τους. Η Κυβέρνηση συνεχίζει τα ημίμετρα  διατηρώντας τις παρατάσεις συμβάσεων, τις μετακινήσεις, τους ιδιώτες στα νοσοκομεία, τις προσλήψεις  ορισμένου χρόνου, τις μετατροπές κλινών σε ΜΕΘ και  επιτάξεις, χωρίς να παρέχονται  μόνιμες λύσεις που θα στηρίξουν το οικοδόμημα του ΕΣΥ και μετά την πανδημία.

Είχαμε επισημάνει από τον Σεπτέμβριο με ανακοίνωση μας (25.09.2020) «Όταν το δεύτερο κύμα της επιδημίας θα έχει εξαπλωθεί πλήρως, όταν το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, το ΕΚΑΒ και οι εργαζόμενοι που μέχρι σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή και έχουν ανταπεξέλθει επιτυχώς στην κρίση, μπορεί να είμαστε εκτεθειμένοι σε καταστάσεις που βιώνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μπροστά μας επίσης είναι κορυφαίες διεκδικήσεις όπως η ένταξη στα ΒΑΕ, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, επίδομα ετοιμότητας κ.α.». Δυστυχώς επαληθευτήκαμε.

Η κυβέρνηση δείχνει να έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για ανάσχεση του ιού και την επαναφορά στην κανονικότητα, στον εμβολιασμό. Ζητήθηκαν με  fast track διαδικασίες δηλώσεις συναίνεσης του υγειονομικού προσωπικού στον εμβολιασμό για το Covid-19. Μέσα σε 2 ημέρες έπρεπε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι κ να απαντήσουν εάν θα κάνουν το εμβόλιο. Βιαστική κ πρόχειρη διαδικασία χωρίς να υπάρχει ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Δημιούργησε προβληματισμό και δεν συμβάλει στον καθολικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού τον οποίο ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ. Θεωρούμε αυτονόητο το προσωπικό της πρώτης γραμμής του ΕΚΑΒ να εμβολιαστεί πρώτο μαζί με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ. Στο ΕΚΑΒ έχουν νοσήσει περίπου 170 συνάδελφοι μέχρι σήμερα. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στα νοσοκομεία. 17 υγειονομικοί έχασαν την ζωής τους, 13 είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ κ εκατοντάδες νοσούν (στοιχεία ΠΟΕΔΗΝ). Και έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον ένα ακόμη πεντάμηνο κορύφωσης της πανδημίας. Χρειάζονται να γίνουν επιτέλους τεστ ανά 15 ημέρες μέχρι να εμβολιαστεί το σύνολο του προσωπικού.

Αναγνώριση του COVID-19 ως επαγγελματικής νόσου

Εκτός από την πρόσφατο ΠΔ  με το οποίο  συμπεριλήφθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια. Απαιτούμε την επίσημη αναγνώριση του Covid-19  ως επαγγελματικής νόσου ή εργατικού ατυχήματος και ένα θεσμοθετημένο σύστημα αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές τους. Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη.

Παρά τις δυσκολίες, το ΕΚΑΒ ακόμα και στην γενίκευση του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης κατάφερε και στάθηκε όρθιο πανελλαδικά. Οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους. 

Εισπράττουμε όμως από τη κυβέρνηση  μόνο  χειροκροτήματα, αισθήματα συμπάθειας  και ότι άλλο  ανέξοδο. Αρνήθηκαν πεισματικά να μας χορηγήσουν το Δώρο Χριστουγέννων και να μας εντάξουν στα ΒΑΕ. Το επίδομα επικίνδυνης κ ανθυγιεινής εργασίας πήρε άλλη μια εξάμηνη παράταση. Τα αιτήματα μας έχουν γίνει αποδεκτά από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. ΟΧΙ όμως από την Κυβέρνηση. Οι αρμόδιοι Υπουργοί κερδίσανε χρόνο με δηλώσεις καθησυχασμού δημιουργώντας προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα. Η προκλητική δήλωση Κικίλια «Η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένος βοηθήσει και δια του επιδόματος και δια των προσλήψεων. Έχει επιβραβεύσει κοινωνικά και συναισθηματικά» ήταν εμπαιγμός. Το λυπηρό είναι ότι ακόμη και μέλη του προεδρείου του σωματείου ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι αφού εξύμνησαν τον Πρωθυπουργό συντέλεσαν στον καθησυχασμό ορίζοντας και ημερομηνία καταβολής του! Παρά την υπερβολική αισιοδοξία και τις πληροφορίες που δήθεν είχαν διαψεύστηκαν. Δεν έγινε καμία προσπάθεια διεκδίκησης. Καμία παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία και στην Βουλή. Το δώρο που αρνήθηκαν σε εμάς το χορήγησαν ως οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους άλλων Οργανισμών. Ασφαλώς και όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στη καταπολέμηση της πανδημίας. Πόσο μάλλον όταν καθημερινά είναι εκτεθειμένοι στον ιό. Δεν δικαιολογείται όμως να αποκλείονται οι υγειονομικοί και το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Είμαστε οι πρώτοι που ερχόμαστε σε επαφή με τους νοσούντες.

Το πιθανότερο, ανάλογα βέβαια με την δυναμική της διεκδίκησης εκ μέρους μας είναι να μας χορηγήσουν μία ακόμη αναιμική οικονομική αποζημίωση ανάμεσα στα Χριστούγεννα και το Πάσχα στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας για να βγάλουν την υποχρέωση. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταμοιβή. Είναι κοροϊδία.

Στο τελευταίο «υπερεπείγον» νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίστηκε μόνο από την Κυβέρνηση,  δεν υπήρχε καμία διάταξη από το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει κατατεθεί εδώ και ενάμισι χρόνο από το σωματείο. Ούτε καν οι κοινές προτάσεις με την Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Μας κοροϊδεύει ο κύριος Κικίλιας ξεχνώντας να νομοθετήσει επανειλημμένα  την υπόσχεση για το επίδομα ετοιμότητας στο προσωπικό που εργάζεται στα επείγοντα. Δεν συζητήθηκαν για άλλη μια φορά τροπολογίες από την Αντιπολίτευση με τις κορυφαίες διεκδικήσεις μας. Για τα ΒΑΕ Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία καθώς έχει παραδοθεί το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής στον Υπουργό Εργασίας το οποίο εισηγείται την ένταξη στα ΒΑΕ όλων των επαγγελμάτων που περιλαμβάνονται στο κανονισμό του ΙΚΑ ως ΒΑΕ.

Λιγοστεύουν συνέχεια τα ασθενοφόρα που επιχειρούν στην Αττική

Η κατάσταση στα επείγοντα (Α-Β-ΚΙΜ) δεν είναι καλή. Καθημερινά έχουμε διαρροές προς τα «μέσα» ή σε προνομιούχες θέσεις. Όλα τα τμήματα και γραφεία της υπηρεσίας είναι πλήρη, κάποια με πλεονάζον προσωπικό, εκτός από τα ασθενοφόρα στα επείγοντα. Οι συνεχείς μετακινήσεις ορισμένου χρόνου σε διάφορους τομείς πανελλαδικά έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Περιμένουμε τους 46 διασώστες μέσω ΑΣΕΠ και τους επικουρικούς από την τελευταία προκήρυξη για να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση.

Καλούμε την Διοίκηση και την αρμόδια Δ/νση να αυξήσει με κάθε τρόπο την δύναμη με εσωτερικές μετακινήσεις στα ασθενοφόρα.

Το Υπουργείο δεν έχει προγραμματίσει καμία νέα μόνιμη πρόσληψη για το 2021. Ούτε προχώρησε σε λύσεις για την έγκαιρη καταβολή της τακτικής μισθοδοσίας των επικουρικών. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε παραιτήσεις αλλά και να μην έχει εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον για την νέα πρόσληψη (365 θέσεις) επικουρικών. Η μονιμοποίηση των συναδέλφων διασωστών θα έλυνε το πρόβλημα. Εξάλλου  οι ανάγκες στο ΕΚΑΒ είναι πάγιες και διαρκείς. Δεν ξεκίνησαν ούτε τελειώνουν με την υπάρχουσα υγειονομική κρίση.

Πρέπει να δοθούν λύσεις στους διαγωνισμούς για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων. Ο υπάρχον στόλος δεν επαρκεί. Το συνεργείο πρέπει να ενισχυθεί με τεχνικό προσωπικό και να αναλάβει εξ ολοκλήρου την επισκευή και συντήρηση των ασθενοφόρων της δωρεάς.

Όλα τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που μπορεί να προσφέρει η Κυβέρνηση στο τιτάνιο έργο όσων είναι στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της. υγειονομικής κρίσης. Με όλες μας τις δυνάμεις η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μέσα από το σωματείο κ την ΠΟΕΔΗΝ θα ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ κάθε προσπάθεια διεκδίκησης προς αυτή την κατεύθυνση. Με ενημέρωση και παρεμβάσεις θα ασκήσουμε αξιόπιστη αντιπολίτευση και όχι καιροσκοπική. Για να μπορέσει το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ να συνεχίσει με επάρκεια την επιχειρησιακή κάλυψη του πληθυσμού κ τον αναβαθμισμένο ρόλο του στο ΕΣΥ. Για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά!


Facebook ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ


Δείτε στο EKABNews

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ: ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΚΑΒ, 22/11/2020


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews