ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/12/20

Δημήτρης Πύρρος: Έχουν γίνει 60 αεροδιακομιδές διασωληνωμένων και χιλιάδες άλλων ασθενών με COVID-19

 

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020

EKABNews


Δημήτρης Πύρρος: Έχουν γίνει 60 αεροδιακομιδές διασωληνωμένων και χιλιάδες άλλων ασθενών με COVID-19

ieidiseis.gr

10/12/2020

 

Τα νούμερα σοκάρουν όταν ακούγονται από τα πλέον επίσημα χείλη: «Έχουν γίνει πανελλαδικά 22.000 διακομιδές υπόπτων ασθενών και πάνω από 12.500 επιβεβαιωμένων ασθενών με COVID-19. Επίσης έχουμε πραγματοποιήσει σχεδόν 60 αεροδιακομιδές επιβεβαιωμένων ασθενών με κάψουλες αρνητικής πίεσης».

 

Ένας υπερ-κομματικός, υπέρ-κυβερνητικός παράγοντας του ΕΚΑΒ με πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένη δράση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και επί σειρά ετών Ιατρικός Διευθυντής του ΕΚΑΒ, ο Δημήτρης Πύρρος, είναι ο άνθρωπος που περιγράφει σήμερα στο iEidiseis την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη βόρειο Ελλάδα ευρισκόμενος μάλιστα στην Θεσσαλονίκη εδώ και εβδομάδες…

Ο κ. Πύρρος από τη Θεσσαλονίκη βοηθάει στο συντονισμό των διακομιδών σε όλη την χώρα. Τον ρωτήσαμε λοιπόν πώς βαίνει η κατάσταση εκεί κι αν υπάρχει βελτίωση, στασιμότητα ή επιδείνωση στην τοπική πανδημία της Θεσσαλονίκης;

«Η κατάσταση τώρα εμφανίζει μια σταδιακή βελτίωση αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλή ακόμα. Στην Θεσσαλονίκη είμαστε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, τον κ. Νίκο Παπαευσταθίου, από τις 4/11 με εντολή του υπουργού Υγείας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα και επί πολλές ημέρες ήταν μαζί μας και ο γενικός γραμματέας Υγείας, ο κ. Κωτσιόπουλος ενώ ο κ. Κικίλιας ανέβηκε δύο φορές και ο κ. Κοντοζαμάνης ήρθε πρόσφατα», σημειώνει.

 

«Πόσες διακομιδές έχουν γίνει από την βόρειο Ελλάδα προς την Αθήνα και για τι τύπου περιστατικά πρόκειται;», ήταν η επόμενη ερώτηση και ο ιατρικός διευθυντής του ΕΚΑΒ μάς απάντησε αναλυτικά κόβοντας την ανάσα με τους αριθμούς που ανέφερε και οι οποίοι αποτυπώνουν το μέγεθος της τραγωδίας:

«Το ΕΚΑΒ έχει πραγματοποιήσει σε όλη την Επικράτεια πάνω από 22.000 διακομιδές υπόπτων ασθενών και πάνω από 12.500 επιβεβαιωμένων ασθενών με COVID-19. Επίσης έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 60 αεροδιακομιδές επιβεβαιωμένων ασθενών με κάψουλες αρνητικής πίεσης. Από αυτές, 3 διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών του Νοσοκομείου Δράμας έγιναν με μια πτήση από το αεροδρόμιο της Καβάλας», εξηγεί ο κ. Πύρρος εννοώντας ότι οι υπόλοιποι διακομίζονται με ασθενοφόρα.

Και συμπληρώνει: «Οι αεροδιακομιδές ασθενών είναι το έσχατο μέσο και ιδιαίτερα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Τέτοια ήταν η περίπτωση του Νοσοκομείου Δράμας και για αυτό έγινε η αεροδιακομιδή αυτή. Κατά τα άλλα, σε καθημερινή βάση το κέντρο επιχειρήσεων υγείας του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα συντονίζει πληθώρα από διανοσοκομειακές διακομιδές». Δηλαδή διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο!

Το ΕΚΑΒ με την υπαγωγή του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας σε αυτό, αποτελεί τον μοναδικό επιχειρησιακό βραχίονα του υπουργείου Υγείας και άρα συντονίζει τόσο το προ-νοσοκομειακό σκέλος, όσο και το νοσοκομειακό σκέλος, σε συνεργασία με τις ΥΠΕ, της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαχείριση έπαιξε και η αναβάθμιση του ΚΕΠΥ-Βορείου Ελλάδος με την δημιουργία του νέου συντονιστικού κέντρου εντός των εγκαταστάσεων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

«Το νέο κέντρο στήθηκε στην κυριολεξία σε τέσσερις ημέρες και το θεωρώ σημαντικό επίτευγμα που θα μείνει να προσφέρει και στη μετά COVID εποχή. Σημαντικό ρόλο πιστεύω ότι έπαιξαν και οι επιτόπιες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλά νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος όπου πολλά προβλήματα δρομολογήθηκαν προς επίλυση άμεσα», σημειώνει.

Κι αφού λέξη δεν θέλει να πει για τη δική του, προσωπική συμβολή, τονίζοντας συνέχεια την συνεισφορά και την παρουσία των άλλων, επιμένουμε να μας πει κάτι για τη δική του «δράση».

«Στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν περισσεύει κανείς... Πόσο μάλλον που μου ανατέθηκε να επιστρέψω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Θεσσαλονίκη, και να συνεργαστώ με τους ανθρώπους που υπερέβαλαν εαυτόν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή τους. Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος για το προσωπικό του ΕΚΑΒ που γνώρισα σε όλη την Βόρειο Ελλάδα που πραγματικά "έβαλαν πλάτη" και ξέχασαν άδειες, ρεπό και οικογένειες, καθώς και για το προσωπικό των επαρχιακών νοσοκομείων που σήκωσαν δυσανάλογο φορτίο της πανδημίας. Μόνο μου παράπονο, το ότι είμαι στη Θεσσαλονίκη τόσο καιρό και δεν συνάντησα συγγενείς και φίλους που τόσο πολύ θα ήθελα να δω!», μας λέει και καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να περιορίσουμε τις επαφές μας αυτήν την περίοδο μέχρι να περάσει ο κίνδυνος…

Για την ιστορία, ο Δημήτρης Πύρρος είναι πρόεδρος του ευρωπαϊκού νούμερου εκτάκτων αναγκών, EENA 112. Συμμετείχε σε ανθρωπιστικές και άλλες αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Αφγανιστάν '90, Λιβερία '91, '93 & '96, Ιράκ '97, Λ.Δ. Κορέα, '98, Κύπρος '01, κ.ά.). Είναι συνιδρυτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδας το 1990 και αντιπρόεδρος μέχρι το 2000. Παρότι συντονιστής Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ από το Φεβρουάριο του 2006, συνεχίζει να εργάζεται ως ιατρός αεροδιακομιδών.

Πηγή: ieidiseis.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews