ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/12/20

Σημεία ομιλίας Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη Βουλή

 

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020

EKABNews

 

Σημεία ομιλίας Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη Βουλή - Απάντηση στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα

moh.gov.gr

21/12/2020

 

Στάση ευθύνης η στήριξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης και όλων των συναδέλφων να θέτουν ερωτήματα και να ζητούν απαντήσεις και αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Οπότε είμαι υποχρεωμένος και με πολύ μεγάλη χαρά να απαντήσω στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με στοιχεία.

Είναι καλοδεχούμενη, ιδιαίτερα ευχάριστη η πρόθεσή σας, να στηρίξετε την εμβολιαστική προσπάθεια. Πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι της λύσης μιας πανδημίας. Το έχουμε δει ιστορικά. Το είδα και από τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Ξανθό και στους υπόλοιπους.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Θεωρώ ότι είναι μία στάση ευθύνης και περιμένω να δω να ακολουθηθεί σε όλα τα κομμάτια της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού από εδώ και στο εξής και μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

Είναι προφανές ότι θα κληθείτε πρώτος απ’ όλους να εμβολιαστείτε, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, σε εύλογη ημερομηνία με την άφιξη των εμβολίων, πρώτα ο Θεός να πάνε όλα καλά, με την έγκριση και την άφιξη στις 27 του μηνός.

Ανακοίνωσα τη δυνατότητα του ελληνικού Κράτους να μπορεί να εμβολιάζει μέχρι και 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας το μήνα, σε 1.018 δομές, κυρίως Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα.

Όμως, θέλω να σας θυμίσω και αυτό με λυπεί, ότι τους τελευταίους 4 μήνες για αυτό το λόγο και ως προς τη χρονική στιγμή που θα έρθουν τα εμβόλια, με κατηγορείτε για εμπόριο ελπίδας. Το είπατε από εδώ, το είπε σε επίσημη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Τα εμβόλια, λοιπόν, έρχονται το Δεκέμβριο του 2020. Σας ζητώ να αναθεωρήσετε αυτή την άποψη.

Μιλάτε για την ανακοίνωση ενός εμβολίου που έχει εγκριθεί αυτή τη στιγμή από τον FDA και περιμένουμε σήμερα να εγκριθεί από τον EMA, το εμβόλιο της Pfizer.

Ήδη εγκρίθηκε δεύτερο εμβόλιο στην Αμερική στον FDA, το εμβόλιο της Moderna και 6 Ιανουαρίου θα έρθει στον EMA το αίτημα να εγκριθεί και αυτό.

Μετά ακολουθεί το εμβόλιο της Astra Zeneca, μετά πιθανώς της CureVac. Όπως καταλαβαίνετε θα αυξάνονται οι εταιρείες των οποίων τα εμβόλια εγκρίνονται, άρα θα είναι περισσότερα από ένα τα εμβόλια και συνεπώς μεγαλύτερες οι ποσότητες.

Καθώς θα προχωρούν οι εβδομάδες και οι μήνες, με την προτεραιοποίηση που από κοινού αποφασίσαμε με βάση την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δηλαδή οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και οι γηραιότεροι και προς τα κάτω, θα αρχίζουν να εμβολιάζονται, κύριε Πρόεδρε, κάθε εβδομάδα και περισσότεροι συμπολίτες μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κάνει προαγορές για 7 εμβόλια. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να εγκρίνεται το ένα πίσω από το άλλο και έτσι ολοκληρώνεται μία σοβαρή διαδικασία. Είναι μία διαδικασία πολύ-πολύ κρίσιμη, γιατί ποτέ καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει σε καθολικό εμβολιασμό των πολιτών και χαίρομαι πολύ που θα συμβάλλω στη διαδικασία αυτή.

Ενημερώνουμε συνεχώς και με διαφάνεια

Μιλήσατε για διαφάνεια και για στοιχεία και όπως είπα είναι εύλογο ότι μπορεί η αντιπολίτευση να ζητάει απαντήσεις σε ερωτήματα. Είναι αντίστοιχα αναφαίρετο δικαίωμα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, να δίνει απαντήσεις στο επίπεδο το οποίο επιλέγει κύριε Πρόεδρε.

Σας έχουν δοθεί λοιπόν απαντήσεις σε επίπεδο Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων, στο επίπεδο του Υπουργείου Υγείας, πολλάκις στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όπου έχετε ζητήσει, έχετε πάρει απαντήσεις.

Όλο το καλοκαίρι στην περσινή περίοδο, όποτε ζητήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήρθαμε εδώ. Ο Πρωθυπουργός και σειρά Υπουργών και εγώ ο ίδιος και απαντήσαμε θεσμικά για όλα αυτά τα οποία μας ρωτήσατε

Επίσης με σοβαρότητα και συνέπεια και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των κομμάτων, αλλά και σε ό,τι σας αφορά και με τον Τομεάρχη Υγείας, τον κύριο Ξανθό, και με τον κύριο Πολάκη που ήταν πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, θεσμικά και όποτε μου ζήτησαν, με πήραν τηλέφωνο ή υπήρχε ανάγκη, συνομιλώ και ακούω τις προτάσεις και στο σύνολό τους, εκεί που πιστεύουμε ότι μπορεί κάτι να προσθέσουμε στην εθνική προσπάθεια το έχω κάνει, να μην έχετε καμία αμφιβολία.

Λογοδοτούμε για τις δωρεές και τους διαγωνισμούς πριν καν μας ζητηθεί

Εμείς δεν κάναμε τη συνέντευξη τύπου από τις αποθήκες όπου φυλάσσονταν οι δωρεές των συμπολιτών μας με πλήρη διαφάνεια, με τριμελή επιτροπή έγκριτων συμπολιτών μας και έλεγχο και ενημερώσαμε τι έχει δοθεί και πού τοποθετείται;

Εμείς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δεν σας είπαμε ποιοι αναπνευστήρες και ποια κρεβάτια έχουν πάει σε ποιες ΜΕΘ; Ποια αναλώσιμα σε ποια Νοσοκομεία; Και πώς έχουμε εκμεταλλευτεί αυτή την πραγματικά πολύ σημαντική προσπάθεια των ευεργετών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Εμείς καθημερινά και κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, δεν ενημερώνουμε τα κόμματα εν μέσω πανδημίας, στη πιο μεγάλη κρίση της Δημόσιας Υγείας των τελευταίων 100 χρόνων, όπου και όταν υπάρχει ακόμα και στο σύνολο του Υπουργείου Υγείας; Οι Υφυπουργοί, ο κύριος Κοντοζαμάνης και η κυρία Ράπτη και εγώ έχουμε βρεθεί εδώ τόσες φορές όλους αυτούς τους μήνες. Πριν καν ζητηθεί, κύριε Πρόεδρε, ήρθαμε στη Βουλή να λογοδοτήσουμε.

Μιλάτε για το Ελεγκτικό Συνέδριο και για την Επιτροπή Θεσμών. Καλοδεχούμενο. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Υπουργείο Υγείας έχουν γίνει μόνο διαγωνισμοί εν μέσω κρίσης. Έχουν αξιοποιηθεί όλες οι δομές.

Ξέρετε, κύριε Τσίπρα, με ποιον έγιναν οι διαγωνισμοί του Υπουργείου Υγείας στην ΙΦΕΤ Α.Ε.; Με τον Πρόεδρο που εσείς διορίσατε. Εγώ χρησιμοποίησα, κύριε Τσίπρα, τον Πρόεδρο που εσείς διορίσατε προκειμένου να γίνουν όλοι οι διαγωνισμοί του Υπουργείου Υγείας. εν μέσω πανδημίας

Ναι, βεβαίως, εγώ εμπιστεύτηκα αυτόν που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα και Κυβέρνηση εχθές διόρισε Πρόεδρο της ΙΦΕΤ Α.Ε. για να περάσω από εκεί όλους τους διαγωνισμούς για το έκτακτο στην Υγεία. Ούτε από τον ΕΟΠΥΥ, ούτε από τον ΕΔΟΥ, ούτε από το Υπουργείο Υγείας!

Τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχουμε στη Δημοκρατία, στη διαφάνεια και στους ανθρώπους οι οποίοι επιτελούν το καθήκον τους. Και να σας πω και κάτι; Είναι εξαιρετικός ο κύριος Πανταζής.

Για τις δράσεις του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αττική

Να μιλήσουμε για τη Δυτική Αττική. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δια των κινητών ομάδων, πουθενά δεν υπήρξαν σε όλη την Ευρώπη κινητές ομάδες, 500 στη χώρα μας. Πουθενά δεν υπήρχαν πριν από δύο μήνες στην Ευρώπη rapid test με έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με ευαισθησία και ευκρίνεια πάνω από 95%.

Όπου έχει υπάρξει συρροή, παντού έχουν πάει αυτές οι κινητές ομάδες. Και οι άξιοι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, με όλα τα προβλήματα τα οποία είχε, επιστήμονες τους οποίους προσέλαβε η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ και τους οποίους, κύριε Πρόεδρε, αξιοποίησα όλους, σεβάστηκα όλους. Δεν διέκρινα κανέναν.

Σύμβουλος στον ΕΟΔΥ, ο πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Ξανθού στο Υπουργείο Υγείας, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος. Εγώ τον διόρισα. Εθνική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων Επιδημιολόγων 32 επιστήμονες από όλο το πολιτικό φάσμα. Ο πρώην γιατρός της οικογένειάς σας εκεί, ο πρώην σύμβουλος του κύριου Ξανθού εκεί, ο πρώην συνεργάτης του κυρίου Πολάκη εκεί. Οριζόντια διαπαραταξιακή επιτροπή αποφασίζει όλους αυτούς τους μήνες, με διαφάνεια, με εντιμότητα και με λογοδοσία καθημερινά.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και η Πολιτική Προστασία έχουν τους τελευταίους δύο μήνες επιτελέσει 150 δράσεις και αποστολές στη Δυτική Αττική, με στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Σε δομές ευπαθών ομάδων, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε ειδικά σχολεία, σε κοινωνικές υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα, μαζικές δειγματοληψίες σε πλατείες και drive through.

Ξέρετε ποια ήταν η πρώτη αποστολή του ΕΟΔΥ, κύριε Πρόεδρε, από την ημέρα της ανάληψής μου ως Υπουργού Υγείας; Να εμβολιάσει οριζοντίως όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών σε όλα τα ΚΥΤ στη χώρα. Αυτή ήταν η πρώτη προτεραιότητά του.

Και έχουν επιτελέσει τεράστιο έργο όλοι οι υγειονομικοί μας, μόνιμοι γιατροί, επικουρικοί, νοσηλευτές, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες,

Δε μπορώ να δεχθώ ότι εσείς το πιστεύετε αυτό και θεωρώ ότι είναι στα πλαίσια της κομματικής αντιπαράθεσης που όμως δεν είναι στο επίπεδο του πατριωτισμού που όλοι θέλουμε να επιδείξουμε.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και έμεινε όρθιο

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του οποίου είμαι θεματοφύλακας και υποστηρικτής του δημόσιου ρόλου του και της στήριξής του, άντεξε και έμεινε όρθιο και στη βόρεια Ελλάδα που πιεστήκαμε όσο τίποτε άλλο.

Και η χώρα άντεξε και έμεινε όρθια και αποτελεί παράδειγμα για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και παγκοσμίως. Και αν δεν σας τα λένε να σας τα πω εγώ, ότι στο πρώτο κύμα το οποίο αποκρούσαμε χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το ΕΣΥ, μόνο το 30%, γιατί πράγματι πήγαμε σε οριζόντιο σκληρό lockdown, μπορέσαμε και αμυνθήκαμε και στο δεύτερο χρησιμοποιήσαμε το σύνολο του Ε.Σ.Υ., το 100% το οποίο υπερέβη τις δυνατότητές του και άντεξε.

Με πολλαπλασιασμό των ΜΕΘ. Ποιο άλλο σύστημα Υγείας διπλασίασε και κάτι παραπάνω τις ΜΕΘ του εν μέσω κρίσης; Και προσέλαβε 7000 υγειονομικούς;

Ζητήσατε μονιμοποιήσεις, μονιμοποιούνται οι 4000 νοσηλευτές. Όλοι οι γιατροί στις ΜΕΘ μονιμοποιούνται και αυτοί οι οποίοι μπήκαν εντός κρίσης.

Είμαστε πολύ περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αντιμετωπίσει και αντιδράσει στην πανδημία. Η Ελλάδα με ένα χτυπημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας από δέκα χρόνια κρίσης και περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, κύριε Πρόεδρε, δεν θα άντεχε.

Και άντεξε η χώρα μας, άντεξε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλω να πω ότι παρά τις παραφωνίες, τις όποιες παραφωνίες, έχουν υπάρξει φωνές λογικής στην παράταξή σας και φωνές συναινετικές που προσπάθησαν κατά καιρούς να στηρίξουν την όλη προσπάθεια και ευχαριστώ για αυτό.

Αρνούμαι να δεχθώ ότι υπάρχει η οποιαδήποτε κομματική τοποθέτηση στην προσπάθειά μας. Τους αγκαλιάσαμε όλους, τους σεβαστήκαμε όλους και πιστεύω ότι αισίως θα καταλήξουμε σε αυτή την τεράστια κρίση επιτυχώς, με ένα τεράστιο δύσκολο project όπως είναι ο εμβολιασμός.

Και πιστεύω ότι αυτό είναι μια παρακαταθήκη της χώρας, όχι μόνο της Κυβέρνησης, όχι μόνο των βουλευτών της πλειοψηφίας, που θα μπορέσουν πάνω σε αυτή να χτίσουν και το νέο Ε.Σ.Υ., το οποίο έχετε αναφέρει πολλές φορές και εσείς και οι συνεργάτες σας και για ό,τι άλλο προκύψει σε μια επόμενη μέρα μερικής κανονικότητας στην αρχή, ολικής κανονικότητας στη συνέχεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Πηγή: moh.gov.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews