ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/12/20

Σωτήρης Ζώτος: Πρώτα η Υγεία

 

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2020

EKABNews


Άρθρο του Αν. Γραμματέα στον Τομέα Υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. στο «Καρφί» με τίτλο Πρώτα η Υγεία.


ΠΡΩΤΑ Η ΥΓΕΙΑ

Η Ευρώπη έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο. Όμως το κόστος της αδράνειας στην υγεία αποδείχθηκε καταστροφικό, τόσο από άποψη ανθρώπινων ζωών όσο και για τις  οικονομικές επιπτώσεις

Με 64342 νέα κρούσματα και 1771 νέους θανάτους, ο Νοέμβριος που αφήσαμε υπήρξε οδυνηρός για την Ελλάδα.

Ήταν αναπόφευκτη  εξέλιξη;

Υπήρχαν ενδείξεις για το τί θα συμβεί;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) :

Πολλές χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο έδειξαν ότι ο COVID-19 μπορεί να ελεγχθεί, ακόμη και χωρίς εμβόλιο. Αυτό που έχουν κοινό είναι η έμφαση στα test.

Ακόμη και μετά τη διάθεση των εμβολίων, τα test θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο και θα παραμείνουν ζωτικό εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας.

Εάν δεν γνωρίζουμε πού είναι ο ιός, δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε. Όλοι όσοι χρειάζονται ένα τεστ θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ. Τα Test  δείχνουν πού βρίσκεται ο ιός»

Η αύξηση των Κρουσμάτων τον Αύγουστο στην χώρα μας, σε σχέση με τον Ιούλιο, ήταν 777,4% και η αύξηση των διασωληνωμένων 280%.

Όμως ο αριθμός των τεστ μειώθηκε το Σεπτέμβριο και οι πύλες της επιστροφής και των εισόδων στη χώρα, παρέμειναν ορθάνοιχτες χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους.

Έτσι χάθηκε η ευκαιρία απομόνωσης, τα ορφανά κρούσματα εκτινάχθηκαν και οι πολίτες επέστρεψαν από τις διακοπές αμέριμνοι και απροετοίμαστοι.

Ως Κίνημα Αλλαγής μιλήσαμε έγκαιρα με ευθύνη και συγκεκριμένες προτάσεις, αντί να μας ακούσουν μας έδειχναν τις δημοσκοπήσεις.

Δυστυχώς φλέρταραν με την ιδέα κεφαλαιοποίησης της «επιτυχίας», με προσφυγή σε εκλογές και σφύριξαν τη λήξη της Πανδημίας στο ημίχρονο.

  • Τον  Μάρτιο είχαν υποσχεθεί τεστ παντού και 500  κινητές μονάδες.
  • Οι μονάδες που λειτούργησαν ήταν πολύ λιγότερες.
  • Οι πολίτες με συμπτώματα ή υποψία, δεν μπορούσαν να κάνουν τεστ αν δεν πληρώσουν.
  • Αντί για γενικευμένους ελέγχους, είχαμε επιλεκτικές δοκιμασίες στα Βόρεια Σύνορα, παρόλες τις ενδείξεις ότι τα πρωτογενή κρούσματα και η διασπορά τους σχετίζονταν με επισκέψεις στις γειτονικές χώρες.
  • Οι έγκαιρες  προσλήψεις για τις ΜΕΘ έμειναν ζητούμενο και αναζητούνται εθελοντές στο και πέντε

Συμπέρασμα

  • Οι πολίτες έκαναν στην πρώτη φάση αυτό που έπρεπε με ευθύνη.
  • Η Κυβέρνηση ανάλωσε τον χρόνο στην επικοινωνία και με τις αντιφατικές συμπεριφορές, ότι κερδήθηκε την άνοιξη, χάθηκε  στην Αυγουστιάτικη χαλάρωση.

Το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε και η κοινή έκθεση ΟΟΣΑ - Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η Υγεία με μια ματιά -Ευρώπη 2020» στο ειδικό κεφάλαιο για τον Covid19 το επιβεβαιώνει:

Ουραγοί στη χρηματοδότηση, ουραγοί στα Τεστ και στη Θωράκιση του ΕΣΥ, ουραγοί στη διαφάνεια των δεδομένων, δεν ακολουθήσαμε τα θετικά παραδείγματα, ξοδεύοντας το κεκτημένο της πρώτης φάσης, με τεράστιο οικονομικό κόστος και την χώρα στην 5η θέση των απωλειών στο ΑΕΠ.

Όλα  δείχνουν ότι με γενικευμένα τεστ, απομόνωση και ιχνηλάτηση, το πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να προληφθεί ή να μετριαστεί το κακό.

Με τη προσοχή  στραμμένη στις διαστάσεις της μάσκας και την επικοινωνία στη ΔΕΘ, οι έντονα αρνητικές τάσεις των επιδημιολογικών δεδομένων χάθηκαν στα άδυτα του ΕΟΔΥ.

Με το εμβόλιο στην εξώπορτα και τους υγειονομικούς να δίνουν την μάχη σε δύσκολες συνθήκες, εύχομαι να έχουν βγει τα αναγκαία διδάγματα, να σταματήσουν τα λάθη και να υπάρξουν ειλικρινείς πρωτοβουλίες για ένα Εθνικό Σχέδιο για την Αναγέννηση του ΕΣΥ.

Θα είμαστε παρόντες με τις προτάσεις μας και την υπεύθυνη κριτική μας, για να έρθει η Υγεία Μπροστά, το οφείλουμε στους πολίτες και την Ιστορία μας.

 

Σωτήρης Ζώτος

Αν. Γραμματέας Τομέα Υγείας

Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews