ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5/12/20

Κορονοϊός: Πόσα ενεργά κρούσματα κορονοϊού υπάρχουν στη χώρα μας;

 

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

EKABNews

 

Κορονοϊός: Πόσα ενεργά κρούσματα κορονοϊού υπάρχουν στη χώρα μας;

healthreport.gr

4/12/2020

 

Την κατάσταση της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας παρουσίασε η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε είναι «πλέον είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η καμπύλη κρουσμάτων μειώνεται στη χώρα μας. Την τρίτη εβδομάδα του lockdown ήταν αρκετά μεγαλύτερη η μείωση όχι όμως σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι 18.000, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 25.000.

Περιοχές στο κόκκινο

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι πολύ υψηλά, όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Το ίδιο συμβαίνει σε Λάρισα, Πέλλα και Πιερία. «Τις τελευταίες τρεις μέρες βλέπουμε μία πολύ μικρή πτώση στα νέα κρούσματα των άνω των 65 ετών», είπε ο κ. Μαγιορκίνης

Την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της μέσης ηλικίας και πλέον έχει φτάσει στα 49 χρόνια. Στα τέλη Οκτωβρίου ήταν τα 35 χρόνια και αυτό σημαίνει ότι έχει μετατοπιστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Κατ’ επέκταση κινδυνεύει περισσότερο να πιεστεί το σύστημα υγείας, καθώς νοσούν μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.

Το φαινόμενο πινγκ-πονγκ

Μια πιθανή εξήγηση του δεύτερου κύματος είναι ότι λόγω της διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα φαινόμενο τύπου πινγκ-πονγκ, που ξεκίνησε από τις οικογένειες, πήγε στην εργασιακή δομή, και επέστρεψε στις οικογένειες. Κάπως έτσι δημιουργούνται εστίες υπερμετάδοσης.

«Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς. Η αντιμετώπιση αποτελεί Μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότητα πολλές ανηφόρες. Χρειάζεται στοχοπροσήλωση χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Αν και αποτελεί επίπονη διαδικασία. Αξίζει όμως διότι η χαρά της υπέρβασης θα είναι μεγάλη. Και δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Εμβόλια

Ακόμη και αν έρθουν τα εμβόλια, συμπλήρωσε, χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να δημιουργηθεί ικανή προστασία για τον εμβολιαζόμενο, η οποία θα έρθει περίπου 1-1,5 μήνα μετά την πρώτη δόση.

«Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητήσαμε πολλές ώρες και τα βασικά κριτήρια γι’ αυτούς που θα κάνουν πρώτοι τα εμβόλια είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και η πιθανότητα σοβαρής νόσησης όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα», κατέληξε η ίδια.

Πηγή: healthreport.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews