ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4/1/21

Κορονοϊός: Γιατί απειλεί περισσότερο όσους έχουν παραπανίσια κιλά;

 

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: Γιατί απειλεί περισσότερο όσους έχουν παραπανίσια κιλά;

healthreport.gr

 

Νέα έρευνα απέδειξε γιατί οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο

 

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός έχει αναδείξει την παχυσαρκία ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο:

Να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)

Να χρειασθούν διασωλήνωση

Να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός

Πληθυσμιακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι στις χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφεται υψηλότερη θνησιμότητα από τη λοίμωξη Covid-19.

Ως πιθανή αιτία αυτής της συσχέτισης προτάθηκε η γενικευμένη φλεγμονή που προκαλεί η παχυσαρκία στο σώμα. Ωστόσο η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους ο κορονοϊός αποδεικνύεται ιδιαίτερα απειλητικός για τους πάσχοντες από παχυσαρκία.

Επιστήμονες από τη Βοστόνη σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αναπνευστικές δυσκολίες που επιφέρουν τα περιττά κιλά είναι ένας από τους κυριότερους. Αντιθέτως, η γενικευμένη φλεγμονή που προκαλεί στον οργανισμό δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Η νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, η Dr. Mostaghim και οι συνεργάτες της συνέκριναν τους δείκτες φλεγμονής με τις εκβάσεις σε 791 ασθενείς που νοσηλεύονταν με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Οι ασθενείς είχαν ηλικία 18 ετών και άνω. Οι 361 από αυτούς (ποσοστό 45,6%) ήσαν παχύσαρκοι.

 

Όσοι από αυτούς έπασχαν από δεύτερου ή υψηλότερου βαθμού παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος 35 kg/m2 ή υψηλότερο) είχαν:

Διπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν στην ΜΕΘ

Τετραπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους

Όσοι από τους ασθενείς είχαν πρώτου βαθμού παχυσαρκία (ΔΜΣ 30-34,9 kg/m2), διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στην ΜΕΘ. Δεν είχαν όμως σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

‘Όπως, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Natasha Hochberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά έχουν ταυτοχρόνως λιπώδη διήθηση του ήπατος ή/και μειωμένες αναπνευστικές εφεδρείες. Μπορεί επίσης ο κορονοϊός να τους προκαλέσει μεγαλύτερη ιϊκή εισβολή με πολυοργανική δυσλειτουργία. Όλ’ αυτά θα μπορούσαν να εξηγούν την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα μεταξύ τους, κατά την Dr. Hochberg.

Σε κάθε περίπτωση, «τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι πάσχοντες από παχυσαρκία έχουν συχνά φτωχότερη έκβαση, ακόμα και χωρίς αυξημένη φλεγμονή», προσθέτει.

Πηγή: healthreport.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews