ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/1/21

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος: ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΕΥΘΥΝΕΣ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

 

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

EKABNews


Άρθρο Προέδρου ΠΟΕΔΗΝ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΕΥΘΥΝΕΣ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

 

Για να αποφύγουμε νέα έξαρση του ιού ειδικά τώρα με την μερική άρση του lockdown  θα πρέπει να βελτιώσουμε το Σύστημα Υγείας στο επίπεδο της πρόληψης.

Δεν μπορεί να παρακολουθείται ο ιός με την διενέργεια 5000 – 10000 τεστ τις ημέρες των αργιών και με τριπλάσιο αριθμό τεστ τις καθημερινές, όταν γνωρίζουμε ότι ο ιός  μεταλλαγμένος ή μη κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Το Υπουργείο Υγείας αρνείται να εντάξει το τεστ κορωνοϊού στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ που θα ήταν σημαντικό βήμα για την ασφάλεια λειτουργίας της αγοράς, των σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων.

Μάλιστα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα βρήκαν τρόπο να ξεφεύγουν από τη διατίμηση των 60€ ονομάζοντας το μοριακό τεστ «ταχείας ανίχνευσης» το οποίο χρεώνουν 110€.

Απαράδεκτο από την κυβέρνηση να αποποιείται τις ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας και να προωθεί την αντίληψη της ατομικής ευθύνης με κάθε τρόπο, αφενός για την κοινωνία που έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη πειθαρχία στην τήρηση των μέτρων και αφετέρου στους υγειονομικούς για την αποφυγή του πολιτικού κόστους.

Για τη διασπορά του κατά την κυβέρνηση φταίει η κοινωνία που δεν τηρεί τα μέτρα.

Για τους 5.000 και πλέον θανάτους ασθενών από κορωνοϊό φταίει το υγειονομικό προσωπικό και όχι η έλλειψη προετοιμασίας του συστήματος για ασφαλή κλινική νοσηλεία των ασθενών και επαρκή αριθμό ΜΕΘ.

Για τους νοσούντες υγειονομικούς, τους 22 θανάτους συναδέλφων φταίει το προσωπικό που δεν τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας και όχι τα ανεπαρκή μέτρα ατομικής προστασίας (μη διενέργεια προληπτικών τεστ, μέσα ατομικής προστασίας με το σταγονόμετρο, ακατάλληλοι χώροι νοσηλείας, εργασιακή εξουθένωση).

Δεν προωθούνται αυτονόητες ρυθμίσεις για την έμπρακτη αναγνώριση του έργου των μαχητών της πρώτης γραμμής του υγειονομικού πολέμου (ΒΑΕ, εργατικό ατύχημα ο θάνατος συναδέλφων, αύξηση μισθών, μονιμοποίηση εκτάκτων). Χορτάσαμε χειροκροτήματα, συμπάθεια, δάκρυα και πολλά άλλα τέτοια ανέξοδα.

 

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Οι υγειονομικοί είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε άμεσα να εμβολιασθεί ο γενικός πληθυσμός, να ανασάνουμε λίγο από τον κορωνοϊό.

Με τον κορωνοϊό δεν ξεμπερδέψαμε. Πριν ένα μήνα χάναμε κάθε ημέρα τους επιβάτες ενός αεροπορικού ατυχήματος και τώρα χάνουμε κάθε ημέρα τους επιβάτες ενός λεωφορείου που πέφτει στο γκρεμό.

Έως τώρα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί. Με τον ρυθμό που διενεργούνται δεν θα έχουμε ούτε μερική ανοσία του πληθυσμού στο τέλος του χρόνου. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων και τη μεταφορά τους. Για τον εμβολιασμό του πληθυσμού σχεδιάσθηκαν 1018 Εμβολιαστικά Κέντρα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Υποτίθεται ήταν έτοιμα να λειτουργήσουν από πλευράς εξοπλισμού και στελέχωσης. Και  όμως όταν έφθασε η ώρα δεν λειτούργησαν. Τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων άνω των 85 ετών ανέλαβαν και διενεργούν τα Νοσοκομεία. Άκρως επικίνδυνη απόφαση με κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού και άλλων ποολυανθεκτικών μικροβίων.

Τα Εμβολιαστικά Κέντρα των Νοσοκομείων σχεδιάστηκαν μόνο για τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού. Επειδή δεν υπήρξε προετοιμασία και ετοιμότητα στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, ανέθεσαν στα Νοσοκομεία τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων ατόμων. Και βλέπουμε …….

Τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των ηλικιωμένων ατόμων. Σε κακές καιρικές συνθήκες αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν τα Νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιασθούν. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών έχουν κινητικά προβλήματα και χρειάζονται συνοδοί και μεταφορικό μέσο.

Η μεταφορά τους δεν προβλέφθηκε από το Σύστημα Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν ιδιωτικά ασθενοφόρα από την τσέπη τους.

Είναι πολύ επικίνδυνο να εισέρχονται εκατοντάδες πολίτες εντός των Νοσοκομείων για εμβολιασμό ανέλεγκτοι από κορωνοϊό την ώρα που έχουν απαγορευθεί τα επισκεπτήρια και σταμάτησαν να λειτουργούν τακτικά ιατρεία και χειρουργεία για αποφυγή του συνωστισμού.

Η στελέχωση των Εμβολιαστικών Κέντρων έγινε από το λειψό προσωπικό των Νοσοκομείων (μάλιστα στα Ειδικά Νοσοκομεία με άσχετες ειδικότητες γιατρών που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές).  Στεγάσθηκαν πρόχειρα και σε ακατάλληλους χώρους  μη γνωρίζοντας ότι θα εμβολιάσουν τον γενικό πληθυσμό. Ως εκ τούτω δεν διασφαλίζουν εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στους ηλικιωμένους. Ταυτόχρονα εμποδίζεται η λειτουργία άλλων υπηρεσιών υγείας (π.χ. εξωτερικά ιατρεία).

Η συνέχιση λειτουργίας των Εμβολιαστικών Κέντρων στα Νοσοκομεία εκτός της επικινδυνότητας είναι και συνταγή αποτυχίας σε έναν εθνικό στόχο που έχει τεθεί για τον έγκαιρό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Επιβεβαιώνονται οι παθογένειες στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που μέχρι τώρα ήταν δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία για την κάλυψη των κενών.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού μέχρι τώρα είναι «σχέδια επί χάρτου» και ελπίζουμε να διορθωθεί η κατάσταση.

                                

ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews