ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/1/21

Σύρος: ΤΡΙΑ τα ασθενοφόρα στο νησί αλλά δεν υπάρχει προσωπικό

 

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021

EKABNews


Σύρος: ΤΡΙΑ τα ασθενοφόρα στο νησί αλλά δεν υπάρχει προσωπικό

syrospress.gr

12/01/2021

 

Κι επειδή μετά το χθεσινό άρθρο -με το ασθενοφόρο που καθυστέρησε 30 ολόκληρα λεπτά να πάει στον λιπόθυμο άνθρωπο που κείτονταν κατάχαμα στην πλατεία Μιαούλη- δημιουργήθηκαν πολλά θέματα και ερωτήματα, το ρεπορτάζ συνεχίζεται από το Syrospress.gr, για να φθάσουμε στη ρίζα του προβλήματος. Πάμε λοιπόν να τα δούμε ένα ένα.

Άλλο το ΕΚΑΒ άλλο το Νοσοκομείο

Το ΕΚΑΒ δεν ανήκει στο Νοσοκομείο. Είναι μία τελείως διαφορετική και ανεξάρτητη υπηρεσία. Το ΕΚΑΒ Σύρου, απλώς φιλοξενείται στο χώρο του Νοσοκομείου Σύρου , έχει άμεση σχέση και συνεργασία με αυτό αλλά είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Είναι ένας βασικός διαχωρισμός αυτός που πρέπει να έχουμε κατά νου για να αντιληφθούμε και τα υπόλοιπα.

Πόσα ασθενοφόρα έχει η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Άλλος αναφέρει ένα, άλλος δύο ασθενοφόρα, η πραγματικότητα όμως για να γνωρίζουμε πως ακριβώς έχουν τα πράγματα είναι ότι η Σύρος και το ΕΚΑΒ Σύρου, διαθέτει τρία (3) , μάλιστα τρία- σε αριθμό ασθενοφόρα!!! Αυτή τη στιγμή τα δύο (2) ασθενοφόρα είναι στο χώρο του Νοσοκομείου  και το τρίτο στο συνεργείο, όπου αναμένεται σήμερα να είναι έτοιμο κι επισκευασμένο προς λειτουργία!!

Τρία (3) ασθενοφόρα που το πρόβλημα λοιπόν;;;

Τρία ασθενοφόρα υπάρχουν στο νησί αλλά με βάση το χθεσινό περιστατικό,  αλλά και άλλα παράπονα των οποίων γίναμε αποδέκτες και θα έρθει η στιγμή να τα αναλύσουμε άλλη χρονική στιγμή, υπάρχουν φορές που το ασθενοφόρο αργεί να πάει σε συμβάντα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;; Συνεχίζοντας το “ψάξιμο” και την έρευνα για το ρεπορτάζ, διαπιστώσαμε ότι μπορεί τα ασθενοφόρα να είναι τρία αλλά οι υπάλληλοι είναι μόλις εννιά (9) και πολύ σύντομα μάλιστα εντός του μήνα θα μείνουν οχτώ (8). Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΑΒ (ΣΥΝ/22/25-09-2006) αλλά και των Ευρωπαϊκών οδηγιών και των διεθνών πρωτοκόλλων,  είναι υποχρεωτικό οι διασώστες του ΕΚΑΒ, να εργάζονται ανά δύο κάθε φορά οι εξειδικευμένοι διασώστες.

Αυτό πρακτικά και με απλά λόγια σημαίνει ότι η βάρδια είναι μία. Σημαίνει ότι δε βγαίνουν οι βάρδιες στους αριθμούς και ότι σε λίγες ημέρες τα πράγματα στο ΕΚΑΒ της Σύρου, με την μείωση των υπαλλήλων από 9 σε 8 ( για λόγους υγείας από όσο μάθαμε), θα ζορίσουν περισσότερο.

Το ΕΚΑΒ Σύρου έχει επιφορτισθεί αρκετές αρμοδιότητες..

Ένα άλλο σημείο που εντοπίσαμε εν μέσω έρευνας για το ΕΚΑΒ του νησιού,είναι ότι έχουν πράγματι επιφορτιστεί αρκετές αρμοδιότητες. Από όσα μπορέσαμε να εντοπίσουμε ασχολούνται με  τις επανεξετάσεις ιατρών, έχουν τα εξιτήρια, έχουν τις αεροκομιδές , έχουν τα πλωτά από τα νησιά κι έχουν και τα καράβια. Αν λάβουμε υπόψιν ότι το ασθενοφόρο που είναι σε λειτουργία είναι ένα , τι να πρωτοπρολάβει πράγματι κανείς;;…

Και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις-που μας έγιναν συγκεκριμένες αναφορές και περιγραφές ώστε να σας τα μεταφέρουμε για να γίνει γνωστή και η πλευρλα αυτή των γεγονότων,  αλλά έχουν υπάρξει και περιστατικά  που χρησιμοποιείται το ασθενοφόρο ως ταξί και μεταφορικό μέσον. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω: ένα τσίμπημα από κόκορα, ένα κορίτσι με περίοδο που πονάει πολύ, ένας άκρως ενοχλητικός πόνος στο δόντι, μια γρατζουνιά από γάτα είναι γεγονότα πραγματικά που έχουν καταγραφεί στο νησί αλλά που ίσως δε χρήζουν άμεσης χρήσης από ασθενοφόρο. Γιατί;;; Διότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένα μοναχά ασθενοφόρο και αν προκύψει κάτι πολύ σημαντικό που να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή κάποιου το ασθενοφόρο δε θα μπορεί να είναι εκεί.

Το ασθενοφόρο χθες ήταν στον Αγιο Ιάκωβο σε περιστατικό γι αυτό άργησε

Καιπάμε τώρα και στο χθεσινό συμβάν με το λιπόθυμο άνθρωπο στην Πλατεία, όπου βρήκαμε τρόπο και άκρη να μάθουμε τι τελικά έγινε. Την ώρα κλήσης του ασθενοφόρου για την ανάγκη στο λιποθυμικό επεισόδιο στην Ερμούπολη, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ εθεάθη στον Αγιο Ιάκωβο λόγω άλλου περιστατικού για αυτό και η τόσο μεγάλη καθυστέρηση, πληροφορία που όντως επιβεβαιώσαμε.

Το μπαλάκι τώρα πάει… σε ανώτερους φορείς κι εκεί σκοπεύουμε να αναζητήσουμε με εκτενή και διαδοχικά ρεπορτάζ τις ευθύνες, γιατί όπως και να έχουν τα πράγματα, δε νοείται η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ένα νησί 25.000 χιλιάδων και,κατοίκων να διαθέτει τρία ασθενοφόρα και να χρησιμοποιείται μοναχά το ένα λόγω έλλειψης προσωπικού!!!

Πηγή: syrospress.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews