ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/1/21

Πόσους μήνες χρειάζονται δυο μαθηματικοί για να κάνουν απλές πράξεις;

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

EKABNews


Πόσους μήνες χρειάζονται δυο μαθηματικοί για να κάνουν απλές πράξεις;

tvxs.gr

Οποιοσδήποτε έφηβος υποψήφιος για τις Πανελλήνιες λύνει δυσκολότερα προβλήματα από τον περίφημο "γρίφο" της πανδημίας. Πόσοι κατέληξαν εκτός ΜΕΘ και γιατί;

 

Στις 1/9 είχαν σημειωθεί 271 θάνατοι συνολικά, ενώ 153 είχαν εξέλθει από τις ΜΕΘ, βάσει ΕΟΔΥ. Το στοιχείο για θνητότητα μέσα στις ΜΕΘ μικρότερη του 50% σημαίνει ότι οι θάνατοι μέσα στις ΜΕΘ δεν μπορεί να ήταν περισσότεροι από τους 153 εξελθόντες. Τότε οι υπόλοιποι θάνατοι, οι "εκτός" ΜΕΘ, ήταν 271 - 153 = 118 ή 43%. Ο έμμεσος υπολογισμός καθίσταται απαραίτητος επειδή ο ΕΟΔΥ δεν ενημερώνει για κάτι που το γνωρίζει καλώς. Δεν πληροφορεί δηλαδή το κοινό, τους δημοσιογράφους, τα κόμματα για το πού κατέληξε το κάθε θύμα (οίκοι, κλινική Covid, MΕΘ). Ο δείκτης αυτός είναι όμως αποκαλυπτικός, ιδιαίτερα για όποιον τον παρακολουθήσει στην εξέλιξη του, έστω και αναδρομικά:

  • Ένα μήνα μετά, στις 1/10, ανακοινώνεται: 393 σύνολο θανάτων και 179 σύνολο εξελθόντων. Άρα στους 122 νεκρούς του Σεπτεμβρίου, 61 εξήλθαν των ΜΕΘ και ίσοι κατέληξαν εντός ΜΕΘ, οπότε η αναλογία των εντός / εκτός υπήρξε 1:1 ή 50%.
  • Κατ' αναλογία: Στις 1/11 ανακοινώνεται 635 σύνολο θανάτων και 291 σύνολο εξελθόντων.
  • Οπότε, στους 237 θανάτους του Οκτωβρίου,78 εξήλθαν, άρα εκτός κατέληξαν οι 155 (67%).
  • 1/12, 2.517 σύνολο θανάτων και 597 σύνολο εξελθόντων. Στους 1.888 θανάτους του Νοεμβρίου, 306 εξήλθαν, άρα εκτός κατέληξαν οι 1.582 (84%).
  • 2/1, 4.921 σύνολο θανάτων και 896 σύνολο εξελθόντων. Στους 2.404 θανάτους του Δεκεμβρίου, 299 εξήλθαν. Άρα εκτός κατέληξαν οι 2.105 (88%).
  • 18/1, 5.488 σύνολο θανάτων μέχρι 18/1 και 1.031 σύνολο εξελθόντων Στους 567 νεκρούς μέχρι 18/1, εξήλθαν 135. Άρα εκτός κατέληξαν οι 432 (76%).

 

Η αναλογία τεθνεώντων σε ΜΕΘ / συνόλου θανόντων επιδεινώθηκε σταθερά και σημαντικά. Αν λοιπόν η απόδοση των ΜΕΘ δεν έπεσε δραματικά, τότε όλο και περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν εκτός ΜΕΘ (43% - 50% - 67% - 84% - 88% - 76%). Η δε βελτίωση του Ιανουαρίου επιβεβαιώνει ότι μετά την παρέλευση της κορύφωσης τα πράγματα, σταδιακά, θα επιστρέψουν στο 43%, αν, φυσικά, δεν έχουμε τρίτο κύμα.

Όλα αυτά δεν είναι πρωτότυπα αλλά είναι συμβατά με τα διεθνή στοιχεία, κατά τη σύγκριση ανάμεσα σε παρεμφερή συστήματα, τα οποία όμως στο α’ κύμα άλλα κατέρρευσαν και άλλα όχι (Γερμανία - Μεγάλη Βρετανία)*.

Ένας παρόμοιος πίνακας θα μπορούσε να συνταχθεί αναδεικνύοντας την επίσης ραγδαία επιδείνωση της αναλογίας μηχανικώς αεριζομένων / σύνολο νοσηλευομένων για Covid-19 αλλά αυτό θα προϋπέθετε ότι ο ΕΟΔΥ θα περιελάμβανε στα ημερήσια δελτία του τον συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων για Covid-19. Επειδή κι αυτόν τον αριθμό δεν τον ανακοινώνει, το σχετικό διάγραμμα εκκρεμεί.

Δεν φτάνει που δεν ανακοινώνεται τόσο καιρό το πού κατέληξε το κάθε θύμα. Σκανδαλώδης απόκρυψη στοιχείων είναι και το γεγονός ότι δεν ανακοινώνονται ακόμη τα κατά Περιφέρεια στοιχεία, αν και το έχει ζητήσει επισήμως ο κ. Τσίπρας. Το φονικό β' κύμα σημειώθηκε στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Δηλαδή το υπέστη το 23% του πληθυσμού και έτσι είναι παραπλανητικό το να πέφτει στην ίδια δεξαμενή με όλους τους υπολοίπους, απλώς και μόνο για να κρυφτεί στον εθνικό Μέσο Όρο.

Εν ολίγοις, όταν θα αποκαλυφθούν τα κατά τόπους στοιχεία, το αναφερόμενο 88% του Δεκεμβρίου θα φανεί ως ιδεώδης κατάσταση. Στις κρίσιμες περιοχές και κατά τους κρίσιμους μήνες, η εικόνα της υγειονομικής καταστροφής θα αναδειχθεί ακόμη χειρότερη και τότε η ρήση "κανείς δεν έμεινε απ’ έξω όταν το χρειάστηκε" θα πάψει να ακούγεται καν. Και πολύ περισσότερο θα εξαφανιστεί η άποψη ότι οι «θεράποντες», αιφνιδίως και ομαδικώς, ασπάστηκαν τάχα παράδοξες θεραπευτικές απόψεις κι άφηναν τους ασθενείς εκτός.

Οι παρατηρήσεις αυτές επαναλαμβάνονται, τουλάχιστον από εμένα, εδώ και τρεις μήνες. Συγκεκριμένα, ήδη στις 23 Οκτωβρίου το σκεπτικό αυτό διατυπωνόταν σαφώς. Η αλήθεια είναι ότι κι η γραμμή άμυνας «δεν χρειαζόταν, γι’ αυτό και δεν διασωληνώθηκαν» δεν είναι νέα. Την εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στις 5/11, αυτήν που έμεινε στη μνήμη για την ατάκα με τον «Σωτήρη» και συγκεκριμένα στο 1.19’ λεπτό της. Ο κ. Κοντοζαμάνης απλώς την επανέλαβε.

Αργά ή γρήγορα, θα έρθει η ώρα του αληθινού, του επίδικου ερωτήματος. Αυτό δεν είναι άλλο από το πώς επελέγη ο εισερχόμενος ή, επί το επισημότερο, το ποια κριτήρια επικράτησαν στην αδιαφανή διαλογή!

Υ.Γ.: Ο αναπληρωτής υπουργός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας είναι μαθηματικοί.

(*) Case characteristics, resource use, and outcomes of 10021 patients with COVID-19 admitted to 920 German hospitals: an observational study . Christian Karagiannidis et al. Lancet Respir Med 2020; 8: 853-62 Published Online July 28, 2020 https://doi.org/10.1016/ S2213-2600(20)30

* Ο Παναγιώτης Τζανετής είναι γιατρός, πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ

Πηγή: tvxs.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews