ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4/1/21

Μπορεί ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αρνηθεί το εμβόλιο για την νόσο COVID-19;

 

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2021

EKABNews

 

Μπορεί ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αρνηθεί το εμβόλιο για την νόσο COVID-19;

diasostesrodou.blogspot.com

03/01/2021

 

Μετάφραση - Επιμέλεια

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

 

Carolyn Buppert, MSN, JD

09/12/2020

Καθώς τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα αναπτύσσουν τα σχέδιά τους για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά της COVID-19, έχει τεθεί ένα βασικό ερώτημα:

Τι γίνεται αν ένας υπάλληλος - είτε νοσοκόμα, ιατρός ή άλλος εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης - αρνείται να λάβει το εμβόλιο;

Μπορούν τα νοσοκομεία να απαιτήσουν τον εμβολιασμό των υπαλλήλων τους κατά της COVID-19;

Και ποιες συνέπειες μπορεί να αντιμετωπίσει ένας υπάλληλος στην άρνηση του εμβολίου;

Η απάντησή μου πρέπει να βασίζεται, εν μέρει, στο νόμο που σχετίζεται με προηγούμενα εμβόλια - για παράδειγμα, για τη γρίπη - επειδή, κατά τη στιγμή αυτής της γραφής (αρχές Δεκεμβρίου 2020), δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο για την COVID-19, αν και η έγκριση ενός τουλάχιστον εμβόλιου αναμένεται εντός μίας εβδομάδας.

Επομένως, δεν έχουν υπάρξει ακόμη προσφορές εμβολίων και απορρίψεων, ούτε υπάρχουν μέχρι στιγμής περιπτώσεις που αφορούν έναν υπάλληλο που αρνήθηκε ένα εμβόλιο COVID-19.

Έως τον Δεκέμβριο του 2020, δεν υπάρχουν πολιτειακοί ή ομοσπονδιακοί νόμοι που απαιτούν είτε τον εμβολιασμό ενός υπάλληλου κατά της COVID-19 ή την προστασία του εάν αρνείται τον εμβολιασμό. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μετά την έγκριση και τη διανομή του εμβολίου πριν αρχίσουν να εμφανίζονται απορρίψεις, αντιδράσεις, πολιτικές, περιπτώσεις και νόμοι.

Εάν κοιτάξουμε τον νόμο που σχετίζεται με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του πλησιέστερου συγγενή με την COVID-19 - τη γρίπη - τότε η απάντηση θα ήταν ναι, οι εργοδότες μπορούν να απαιτήσουν τον εμβολιασμό των εργαζομένων.

Ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο που αρνείται τον εμβολιασμό της γρίπης.

Εάν ένας υπάλληλος που αρνήθηκε και απολύθηκε, μηνύσει τον εργοδότη για παράνομη λύση, ο εργαζόμενος έχει περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας ανάλογα με τον λόγο άρνησης.

Ορισμένα δικαστήρια και η Επιτροπή Ευκαιρίας για την Απασχόληση των ΗΠΑ (EEOC) έχουν κρίνει ότι η άρνηση για θρησκευτικούς λόγους προστατεύεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ, όπως σε πρόσφατη περίπτωση. Το Σύνταγμα προστατεύει την ελευθερία κάποιου να ασκεί τη θρησκεία του. Συγκεκριμένες θρησκείες μπορεί να έχουν μια σειρά δογμάτων που υποστηρίζουν την άρνηση εμβολιασμού.

Μια άρνηση για ιατρικούς λόγους μπορεί να είναι επιτυχής εάν οι ιατρικοί λόγοι εμπίπτουν στην προστασία του Αμερικανικού Νόμου για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ADA), αλλά ενδέχεται να αποτύχει όταν οι ιατρικοί λόγοι για την αξίωση δεν καλύπτονται από την ADA.

Η άρνηση για κοσμικούς, μη ιατρικούς λόγους, όπως η πολιτική των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίζουν το σώμα τους ως ναό τους, δεν έχει επιτυχή κατάληξη με τους εργοδότες ή  τα δικαστήρια.

Ωστόσο, σε τουλάχιστον μία περίπτωση , μια νοσοκόμα που αρνήθηκε τον εμβολιασμό για κοσμικούς, μη ιατρικούς λόγους κέρδισε την υπόθεσή της εναντίον του εργοδότη της, κατόπιν έφεσης. Το εφετείο διαπίστωσε ότι το νοσοκομείο παραβίασε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης.

Οι εργαζόμενοι που αρνούνται τον εμβολιασμό για θρησκευτικούς ή ιατρικούς λόγους θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την προστασία των ασθενών και άλλων υπαλλήλων από μόλυνση.

Ένας εργοδότης όπως το νοσοκομείο μπορεί, αντί να απολύσει τον υπάλληλο, να απαιτεί ο εργαζόμενος να φορά μάσκα ή να τίθεται σε καραντίνα. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις που να επιβεβαιώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων να αρνούνται να φορούν μάσκα ή να τίθενται σε καραντίνα.

Η κατάσταση με το εμβόλιο της COVID-19 είναι διαφορετική από την κατάσταση γύρω από τα εμβόλια γρίπης.

Υπάρχουν πολλά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες των εμβολίων κατά της γρίπης, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των εμβολίων της COVID-19 που δοκιμάζονται επί του παρόντος ή / και εξετάζονται για έγκριση.

 Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων είναι η ίδια για όλα τα εμβόλια ιών. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη του κοινού στη διαδικασία ελέγχου εμβολίων δεν είναι αυτό που κάποτε ήταν. Έχει δημοσιευτεί ευρέως ότι οι δοκιμές εμβολίων COVID-19 έχουν επιταχυνθεί. Από τον Δεκέμβριο του 2020, μόνο το 60% του γενικού πληθυσμού δηλώνει ότι θα έπαιρνε το εμβόλιο, αν και οι ερευνητές λένε ότι η εμπιστοσύνη αυξάνεται.

medscape

Μετάφραση - Επιμέλεια

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

 

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

 

Πηγή: diasostesrodou.blogspot.com

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. Cetcip L 5 mg use to treat allergic indications like regular cold, allergic rhinitis, urticaria, creepy-crawly chomp, and hives. It uses to relieve side effects of allergy because of residue, pet allergies, and creepy crawly nibble.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews