ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/1/21

ΕΤΙΚ Season 6

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021

EKABNews

 

Γράφει ο Κυριάκος Σιδηρόπουλος

hellas-medic.blogspot.com

05/01/2021

 


ΕΤΙΚ Season 6

Γιατί αυτό το σήριαλ γράφει τόσα επεισόδια, ενώ όλοι ξέρουμε ότι δεν βλέπεται, επειδή στην πραγματικότητα είναι κάτι που δεν υπάρχει; Επειδή το ξέρουμε εμείς, οι από μέσα. Οι απ' έξω, δηλαδή οι πολίτες, νομίζουν ότι είναι κάτι μοναδικό, κάτι ηρωικό, κάτι πολύ μάχιμο, που θα τους σώσει την ώρα της καταστροφής. Βέβαια, δεν τους το είπαμε εμείς αυτό που πιστεύουν, αλλά το αφήσαμε να εννοηθεί και να το πλάσουν με την φαντασία τους. Δική τους η ευθύνη λοιπόν. Το ίδιο παραμύθι πιστεύουν και οι άλλες Υπηρεσίες για το ΕΤΙΚ του ΕΚΑΒ, δηλαδή η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Το ίδιο και οι Υπουργοί. Πιστεύουν ότι το ΕΚΑΒ, έχει οργανωμένο Ειδικό Τμήμα.

Για να είναι Τμήμα, πρέπει να έχει Δομή και καθημερινή λειτουργία. Δεν μπορεί να συγκροτείται όταν γίνει η καταστροφή, με ότι βρεθεί εκείνη την ώρα.

Για να είναι Ειδικό, θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε ειδικές συνθήκες. Για να μπορεί να ανταποκριθεί, θα πρέπει να στελεχώνεται με προσωπικό ομοιογενές, δηλαδή εξειδικευμένο στο αντικείμενο, με θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση πάνω σε αυτό. Και συνεχή επανάληψη της άσκησης, των πρωτοκόλλων και των διαδικασιών, ώστε να τους γίνουν δεύτερη φύση και να τα εκτελούν χωρίς σκέψη. Τα άτομα, πρέπει να γνωρίζονται άριστα μεταξύ τους, ώστε την ώρα του συμβάντος να μιλάνε με τα μάτια. Αυτό επιτυγχάνεται με την καθημερινή συνεργασία. Πρέπει να γνωρίζουν τα οχήματα και την λειτουργία τους ΟΛΟΙ, ώστε οι απουσίες να μην επηρεάζουν την ομάδα. Πρέπει να γνωρίζουν να τα οδηγούν, μόνα τους ή με το ρυμουλκούμενο, πάνω σε οποιοδήποτε έδαφος, ακόμη και με χρήση τετρακίνησης. Πρέπει να γνωρίζουν τα υλικά και την θέση τους στα οχήματα. Τις γεννήτριες και τις ιδιοτροπίες τους, την εγκατάσταση των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, την ανάπτυξη των σκηνών. Πρέπει να διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, από σταθερότητα χαρακτήρα, μέχρι ηγετική φυσιογνωμία, αφού θα αναλάβουν την Διοίκηση Πεδίου Συμβάντος.

 

Το ΕΤΙΚ, δεν μπορεί να στελεχώνεται από άτομα, τα οποία δεν ξέρουν την τύφλα τους από τα παραπάνω, αλλά πιστεύουν ότι δικαιούνται. Δικαιούνται επειδή είναι παλαιοί, επειδή είναι μάγκες, επειδή έχουν θράσος, επειδή έχουν βύσμα. Δικαιούνται να πηγαίνουν εκδρομές, με έξοδα πληρωμένα από το ΕΚΑΒ, να βγάζουν φωτογραφίες και να παίρνουν λάικ, να πουλάνε φιγούρα, να παριστάνουν τα στελέχη με την δουλειά, το κουβάλημα και τον ιδρώτα άλλων. Γιατί όταν χρειαστεί να πάνε στο συμβάν, το μόνο σύστημα που θα εφαρμοστεί, θα είναι το αμερικάνικο "many chiefs, no indians", με δύο να δουλεύουν και οχτώ να δίνουν οδηγίες.

Το ΕΤΙΚ απέκτησε Σχέδιο Δομής και Δράσης την δεκαετία του '90, έχοντας εμπειρία εγχώριων και διεθνών αποστολών. Εμείς που το καταθέσαμε, προτείναμε και την μετεξέλιξή του σε μάχιμο Τμήμα, τύπου ΕΜΑΚ του ΠΣ. Η οποία ΕΜΑΚ, δεν κάθεται να βλέπει Netflix, περιμένοντας την καταστροφή, αλλά της έχει ανατεθεί ένας τομέας ευθύνης, όπου παράγει πυροσβεστικό έργο. Αυτό δεν έγινε ποτέ, απλά την προολυμπιακή περίοδο, έγινε μια τροποποίηση και καμία βελτίωση του Σχεδίου.

Από το 2005 και μετά, εγκαταλείφθηκε οριστικά και διαλύθηκε, όπως και άλλα Τμήματα, τα οποία είτε υποβαθμίστηκαν (αεροδιακομιδές - Κινητές Μονάδες), είτε έκλεισαν (μοτοσικλέτες).

Αυτό που είχαμε προτείνει, δεν το βγάλαμε από το μυαλό μας, αλλά μελετώντας την Διεθνή Πραγματικότητα. Ένα Τμήμα 25 ατόμων, το οποίο καθημερινά θα βγάζει 2 οχήματα (ένα βόρεια και ένα νότια). Θα στελεχώνεται (λαμβάνοντας υπ' όψη την πραγματικότητα του ΕΚΑΒ) από έμπειρους Διασώστες, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν στον δρόμο για οποιοδήποτε λόγο και θα πάνε χαμένοι σε κάποια αποθήκη. Από γυναίκες οι οποίες ξέρουν, ή θέλουν να μάθουν, αλλά μπαίνουν μέσα με χαρτί γιατρού, γιατί τις τσάκισε το κουβάλημα. Τι θα κάνουν; Ότι και μια μοτοσικλέτα. Ταχεία ανταπόκριση και συνεχή παρουσία στον Τομέα, αφού δεν θα παραλαμβάνουν. Ανταπόκριση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και δύσβατα εδάφη. Εκπαίδευση σπουδαστών του ΙΕΚ, λόγω των επιπλέον θέσεων των διασωστικών οχημάτων. Το σπουδαιότερο. Άμεση ανταπόκριση σε Ειδικά και Μαζικά Συμβάντα.

Θα γίνει κάποτε; Όχι, όπως δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και σε κανέναν Τομέα. Επειδή οι εργαζόμενοι προτιμούν να είναι καραγωγείς, αφού φοβούνται ότι θα φανούν ανεπαρκείς σε περίπτωση εξέλιξης. Και επειδή οι Διοικήσεις, προτιμούν η γυναίκα του Καίσαρα να φαίνεται τίμια, χωρίς να τους νοιάζει να είναι κιόλας.

Πηγή: hellas-medic.blogspot.comAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews