ΕΙΔΗΣΕΙΣ

28/2/21

Ο Σημαντικός ρόλος της Παράδοσης - Παραλαβής μεταξύ του Πληρώματος Ασθενοφόρου και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών: Μια Ποιοτική Μελέτη από την Ισλανδία

 

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

EKABNews

 

Ο Σημαντικός Ρόλος Της Παράδοσης - Παραλαβής Μεταξύ Του Πληρώματος Ασθενοφόρου Και Του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών: Μια Ποιοτική Μελέτη Από Την Ισλανδία

diasostesrodou.blogspot.com

28/02/2021

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης ΕΚΑΒ

Η παράδοση - παραλαβή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την υγεία του ασθενούς που αντιμετωπίζεται πρώτα από το πλήρωμα του ασθενοφόρου και μετά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών: η ποιότητα της φροντίδας και η πιθανότητα επιβίωσης εξαρτώνται από την ποιότητα αυτού του «διαλόγου».

Μια ενδιαφέρουσα ποιοτική μελέτη πραγματοποιήθηκε από τρεις ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Akureyri, και δημοσιεύθηκε στην Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine.

Όταν οι ασθενείς παραδίδονται από το πλήρωμα του ασθενοφόρου σε νοσοκόμες και γιατρούς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, υπάρχει κίνδυνος απώλειας σημαντικών πληροφοριών, οι συνέπειες των οποίων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ευημερία του ασθενούς.

Παράδοση από το πλήρωμα του ασθενοφόρου / EMT: οι στόχοι της μελέτης

Ο στόχος της μελέτης ήταν

α) να περιγράψει την εμπειρία των επαγγελματιών υγείας στην παράδοση των ασθενών μεταξύ πληρώματος ασθενοφόρου και προσωπικού του τμήματος επειγόντων και

β) ο εντοπισμός παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της παράδοσης του ασθενούς.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης χρησιμοποιήθηκε η φαινομενολογική μέθοδος της Σχολής του Βανκούβερ.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν χρησιμοποιώντας σκόπιμη δειγματοληψία από μια ομάδα ισλανδικών παραϊατρικών, νοσοκόμων και γιατρών που είχαν εμπειρία στην παράδοση ασθενών.

Πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες ημι-δομημένες συνεντεύξεις, υποστηριζόμενες από έναν οδηγό συνέντευξης.

Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν 17 παραϊατρικούς, νοσηλευτές και γιατρούς. Η διαδικασία παράδοσης ασθενούς περιγράφηκε από τη σκοπιά των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων παραδειγμάτων διακοπής της επικοινωνίας και βέλτιστων πρακτικών.

Προσδιορίστηκαν τέσσερα κύρια θέματα και εννέα υπο-θέματα.

Στο θέμα της ηγεσίας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ότι δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για τον ασθενή και πότε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταβιβάστηκε η ευθύνη μεταξύ επαγγελματιών υγείας.

Το θέμα του δομημένου πλαισίου περιέγραψε την επικοινωνία μεταξύ των επαγγελματιών του τομέα της υγείας πριν από την άφιξη του ασθενούς στο ΤΕΠ, κατά την άφιξη στο ΤΕΠ, και μια γραπτή αναφορά για τον ασθενή.

Το θέμα των επαγγελματικών ικανοτήτων στη μελέτη παράδοσης στην Ισλανδία:

Το θέμα των επαγγελματικών ικανοτήτων περιελάμβανε τις περιγραφές των συμμετεχόντων για τις επαγγελματικές ικανότητες σε σχέση με την εκπαίδευση και την κατάρτιση και τη στάση απέναντι σε άλλα επαγγέλματα υγείας και ασθενείς.

Το θέμα της συνεργασίας περιελάμβανε τη σημασία της αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας και ενός θετικού μαθησιακού περιβάλλοντος.

Η έλλειψη δομημένων διαδικασιών επικοινωνίας και η ασάφεια σχετικά με την ευθύνη του ασθενούς κατά την παράδοση από τους διασώστες σε επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης στο ΤΕΠ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.

Η προώθηση της ευθύνης, ο μετριασμός της διάχυσης της ευθύνης και η εφαρμογή ομοιόμορφων πρακτικών μπορούν να βελτιώσουν τις πρακτικές παράδοσης των ασθενών και να δημιουργήσουν μια κουλτούρα ολοκληρωμένης φροντίδας με επίκεντρο τον ασθενή.

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα στο emergency-live

Μετάφραση και Επιμέλεια

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης ΕΚΑΒ

 

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

 

Πηγή: diasostesrodou.blogspot.com

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

  1. τωρα αρθρογραφε ανακαλυψεσ τον τροχο καπου αλλου ειναι ακομα καλυτερα τα πραγματα εδω καιπολλα χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εδω στη χωρα μας ετσι γινεται
    Με πολυ ενδιαφερον μας ακουνε οι γιατροι και οι νοσηλευτες....(τι μας το εφερες εδω??αλλο νοσοκομειο δεν εφημερευει σημερα??μονο εμεις ειμαστε??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews