ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/2/21

Κορονοϊός: Ποιοι είναι οι «υπερμεταδότες» του ιού- Όλα τα χαρακτηριστικά

 

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

EKABNews


Κορονοϊός: Ποιοι είναι οι «υπερμεταδότες» του ιού- Όλα τα χαρακτηριστικά

healthreport.gr

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των «υπερμεταδοτών» του ιού

Ορισμένοι άνθρωποι που αποκαλούνται και «υπερμεταδότες», μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε πολλά άλλα άτομα αποτελώντας ουσιαστικώς «βόμβες» μετάδοσης.

Νέα έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό PNAS ανακάλυψε ότι η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία(ΔΜΣ) και σοβαρότερη νόσηση αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού από το ένα άτομο στο άλλο.

Αναλυτικότερα οι ερευνητές εντόπισαν ότι:

Τα ηλικιωμένα άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ και αυξημένο ιικό φορτίο λόγω πιο βαριάς COVID-19 μετέδωσαν τρεις φορές περισσότερα ιικά σταγονίδια από το στόμα.

Ο κίνδυνος της υπερμετάδοσης έγκειται στο γεγονός ότι τα μικροσκοπικά σταγονίδια μένουν περισσότερο χρόνο στον αέρα, φτάνουν πιο μακριά και εισρέουν βαθύτερα στους πνεύμονες, όταν εισπνέονται.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι στο αποκορύφωμα της μόλυνσης COVID-19, συνήθως μια εβδομάδα μετά την αρχική μόλυνση, τα εκπνεόμενα σωματίδια ήταν στην μικρότερή τους διάμετρο: ένα εκατομμυριοστό του μέτρου!

«Έχουμε δει παρόμοια αύξηση στα σταγονίδια κατά τη διάρκεια του σταδίου οξείας μόλυνσης με άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση«, τόνισε ο μικροβιολόγος Chad Roy, από το πανεπιστήμιο Tulane.

Έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα όσο πιο μικρά είναι τα σωματίδια αυτά τόσο πιο πιθανό είναι να εκλύονται και μάλιστα σε πιο μακρινές αποστάσεις καθώς το άτομο εκπνέει, μιλά, βήχει ή φτερνίζεται αλλά και να παραμένουν στον αέρα, να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και τελικώς να διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες όταν εισπνευσθούν.

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι η παραγωγή σταγονιδίων ποικίλλει μεταξύ ατόμων με βάση το σωματικό βάρος τους, σημείωσε ο Ντέιβιντ Εντουαρντς, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και κατέληξε τονίζοντας πως «παρότι τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα νεαρά και υγιή άτομα τείνουν να παράγουν πολύ λιγότερα σταγονίδια σε σύγκριση με τα πιο ηλικιωμένα άτομα που έχουν περισσότερα υποκείμενα νοσήματα, δείχνουν επίσης ότι ο καθένας μας, όταν μολυνθεί με τον SARS–CoV-2, μπορεί εν δυνάμει να παραγάγει μεγάλο αριθμό σταγονιδίων».

Πηγή: healthreport.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews