ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/2/21

Ο αγώνας των διασωστών-πληρωμάτων του ΕΚΑΒ στην Περιφερειακή Ενότητα της Στερεάς

Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021

EKABNews


Ο αγώνας των ανδρών του ΕΚΑΒ

stereanews.gr


Eξαιτίας της υποστελέχωσης των μονάδων ο φόρτος εργασίας είναι αυξημένος

7/2/2021

Γράφει ο Ανδρέας Κούκουρας

Υπεράνθρωπες μπορεί να χαρακτηριστούν οι προσπάθειες των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ν’ ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους. Εκτός από τις καθημερινές δύσκολες αποστολές που έχουν να εκτελέσουν, για ένα χρόνο τώρα εργάζονται με κίνδυνο της υγείας τους, να διεκπεραιώσουν και τις διακομιδές ασθενών covid -19. Κι όλα αυτά με πολλές ελλείψεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Η υπηρεσία του ΕΚΑΒ αν και είναι αιχμής, δυστυχώς αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Ευτυχώς για τους πολίτες, δυστυχώς για τους ίδιους, η αυταπάρνηση των διασωστών έχει σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Σε έρευνα μας διαπιστώσαμε ότι ο στόλος των ασθενοφόρων σε πολλά περιφερειακά τμήματα της Στερεάς έχει γράψει αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Εξαιτίας αυτών έχουν συμβεί πολλές βλάβες που έβαλαν σε κίνδυνο τους διασώστες. Ασθενοφόρο ενώ επιχειρούσε διάσωση, έπιασε φωτιά το σασμάν, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί. Σε άλλη περίπτωση μετέβαιναν σε συμβάν με ελλαττωματικά φρένα και ελαστικά, αναγκάζοντας τον οδηγό του να το οδηγεί με κίνδυνο της ζωής των επιβαινόντων.

Και δεν είναι μόνο αυτά, καθώς η καθημερινή επικινδυνότητα της εργασίας τους αφορά και την συμπεριφορά των πολιτών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αδιαφορούν για την ανάγκη παροχής προτεραιότητας στα ασθενοφόρα. Όπως μας είπαν άτομα του ΕΚΑΒ, αντιμετώπισαν κίνδυνο σύγκρουσης με επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο ο οδηγός του φορούσε ακουστικά και δεν αντιλήφθηκε ούτε το σήμα του τροχονόμου, αλλά δεν άκουσε ούτε τη σειρήνα του ασθενοφόρου. Η σύγκρουση αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάρις στην ετοιμότητα του οδηγού διασώστη.

Οι ίδιοι όπως μας είπαν αυτά είναι λίγα από τα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά στις βάρδιες τους. Δεν παρέλειψαν όμως να μας πουν και για τις επιπτώσεις της ηρωικής – κατ’ εμάς – υπηρεσίας που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Πολλοί απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν ορθοπεδικά προβλήματα, αποτέλεσμα των συνθηκών εργασίας τους. Σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να μεταφέρουν ασθενείς υπέρβαρους από δυσπρόσιτα σημεία. Εργάζονται ακατάπαυστα αφού υπάρχουν ακόμη και σήμερα υπόλοιπα περασμένων αδειών, ενώ εξαιτίας της υποστελέχωσης των μονάδων ο φόρτος εργασίας είναι αυξημένος. Σε πολλές περιπτώσεις για να καλυφθούν οι ημερήσιες υπηρεσίες, μεταφέρονται πληρώματα από την μία στην άλλη Περιφερειακή Ενότητα της Στερεάς.

Στην έρευνα μας διαπιστώσαμε ότι βασικό πρόβλημα αποτελεί ο κακός υπηρεσιακός συντονισμός. Οι υπεύθυνοι διατηρούν ξεπερασμένο σχεδιασμό λειτουργίας, όπως συμβαίνει με κλιμάκιο οι άνδρες του οποίου αναγκάζονται να μετακινούνται 13 χλμ. με το ασθενοφόρο στο κεντρικό νοσοκομείο της περιοχής, σε κάθε βάρδια προκειμένου να αντικατασταθούν. Όπως υπολόγισαν αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο και άχρηστο κόστος 5000 € σε καύσιμα. Ο υπεύθυνος αν και το γνωρίζει δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, προφανώς γιατί δεν είναι δικά του τα χρήματα.

Τα προβλήματα είναι ατελείωτα. Η πολιτική ηγεσία, πρέπει να επιληφθεί άμεσα και να ξεκινήσει το σωστό σχεδιασμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ, να αντικαταστήσει κάθε υπεύθυνο που δεν αντιλαμβάνεται τον σκοπό της αποστολής του, πέρα από την αύξηση των υπερωριών του. Αλλά κυρίως να αντικαταστήσει όσα «γερασμένα» ασθενοφόρα κυκλοφορούν στους δρόμους και να προβεί σε γενναίες προσλήψεις διασωστών, ώστε τα πληρώματα να επιτελούν την εργασία του, σε πιο ανθρώπινες καταστάσεις.

Πηγή: stereanews.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews