ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/2/21

Ανοιχτή Επιστολή της ΠΟΠ ΕΑΚΒ προς όλους τους Συναδέλφους & Συναδέλφισσες στο ΕΚΑΒ


Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021

EKABNews

 


Από: Π.Ο.Π.ΕΚΑΒ                                                                           ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  31/1/2021

Τηλ:2310566946  FAX 2310 512302

ΚΙΝ:6972727007

AM.7024/2002 ΑΦΜ 099907587

 

Θέμα : Ανοιχτή Επιστολή Προς όλους Τους Συναδέλφους & Συναδέλφισσες   Στο ΕΚΑΒ

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν «γνωρίζει» φύλο και Ηλικία

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας αναφέρει πως με  βάση τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας, οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης λεκτικής, ψυχολογικής ή σωματικής συμπεριφοράς σεξουαλικής φύσης, η οποία παραβιάζει την αξιοπρέπεια του ατόμου, αποτελεί σεξουαλική παρενόχληση.

Αυτή η συμπεριφορά, που οδηγεί στη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού και προσβλητικού περιβάλλοντος, πολύ συχνά εκδηλώνεται σε εργασιακούς χώρους και έχει έντονες και αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τα άτομα που αποτελούν τους/τις άμεσους/ες αποδέκτες/τριές της, αλλά και για άτομα που εμμέσως εμπλέκονται σε σχετικά περιστατικά (π.χ. συνάδελφοι/ισσες που είναι μάρτυρες).

Ειδικότερα, μια τέτοια συμπεριφορά, η οποία μπορεί να λαμβάνει τη μορφή ανεπιθύμητου αγγίγματος, προσβλητικών ή/και σεξουαλικών σχολίων, εξαναγκασμού, άσκησης δύναμης/εξουσίας, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα άτομα που την υφίστανται, όπως: απόλυση ή παραίτηση από την εργασία τους, μειωμένη απόδοση στην εργασία, σημαντικά προβλήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους και στις σχέσεις με τους/τις συναδέλφους/ισσες, μείωση της αυτοπεποίθησής τους και σοβαρή επιβάρυνση της υγείας τους (π.χ. άγχος, κατάθλιψη, ανησυχία, έντονο στρες).

Συνεπώς, πρόκειται για επιπτώσεις που δεν περιορίζονται σε ατομικό επίπεδο, αφού επηρεάζουν σημαντικά την προσωπική/οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, καθώς και τις διαπροσωπικές/κοινωνικές σχέσεις των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

 

Επιπλέον, για το περιβάλλον εργασίας, οι οργανωσιακές επιπτώσεις είναι σημαντικές, καθώς μελέτες έχουν αναδείξει ότι, σε εργασιακούς χώρους όπου είναι αποδεκτή ή καθιερωμένη η εκδήλωση σεξουαλικά παρενοχλητικών συμπεριφορών, το κόστος που προκύπτει από τη μειωμένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα των εργαζομένων, την αύξηση των απουσιών λόγω ασθενείας, τη φυγή του προσωπικού είναι μεγάλο και συνδέεται με την επιδείνωση της ποιότητας και της εικόνας της επιχείρησης.

Αντίθετα, σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η οργανωσιακή κουλτούρα καθιστά μη ανεκτές παρενοχλητικές συμπεριφορές και διέπεται από αρχές που προωθούν την ισότητα, δημιουργείται ένα ευνοϊκό εργασιακό πλαίσιο που ωφελεί πολλαπλά τόσο τους/τις εργαζόμενους/ες, όσο και την ίδια τη δραστηριότητα του φορέα απασχόλησης.

Επειδή Ο εργαζόμενος διαθέτει εκ του νόμου ευρείες δυνατότητες για να προστατευθεί από οποιαδήποτε εχθρική ή καταχρηστική συμπεριφορά, ωστόσο τα νομικά μέσα προστασίας που πρέπει να ακολουθεί κατά περίπτωση εξαρτώνται πάντοτε από τις ιδιαίτερες περιστάσεις της κάθε υποθέσεως.

Επειδή ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ (ΠΟΠ ΕΚΑΒ) γνωρίζουμε ότι στη σημερινή εποχή, η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα, δεδομένου ότι η καθημερινότητα των ατόμων επηρεάζεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουν σε επαγγελματικό επίπεδο. 

Επειδή ίσως υπήρξε και στην υπηρεσία μας (πράγμα που απευχόμαστε) λεκτική, ψυχολογική ή Σωματική παρενόχληση ¨π.χ από κάποιον «Προϊστάμενο, Δ/ντη ή Συνάδελφο»

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες ή συναδέλφους πανελλαδικά εάν και εφόσον έχουν πέσει θύματα συμπεριφορών που αναφέρονται παραπάνω να μην διστάσουν ούτε στιγμή και

Ή να  απευθυνθούν στον Συνήγορο του Πολίτη (E-mail: press@synigoros.gr Τηλ: 213 1306 600

Ή να κάνουν μήνυση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Ελληνική Νομοθεσία

Ή  να το καταγγείλουν στην Ομοσπονδία μας ,η καταγγελία μπορεί να γίνει επώνυμα ή ανώνυμα στα παρακάτω:

  • Στο email webpopekab@yahoo.gr
  • Ταχυδρομικά (ανώνυμα ή επώνυμα  ) στη Διεύθυνση Προξένου Κορομηλά 51 Γρ 702 Τ.Κ 54623 Θεσσαλονίκη
  • Στα τηλέφωνα που φαίνονται στο λογότυπο

 

Με εκτίμηση

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Πηγή: popekab.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews