ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/2/21

Covid 19: Επιμηθείς ή Προμηθείς;

 


Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

EKABNews


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε λίγο πριν ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα, πέρυσι τέτοια ημέρα και αναδημοσιεύτηκε στο EKABNews


Covid 19: Επιμηθείς ή Προμηθείς;

anoixtoparathyro.gr

26/02/2020

 

Για αυτό μετονόμασαν τους πρόσφυγες σε μετανάστες, κάνανε μπάρμπεκιου στα Διαβατά και εκφωνούσαν οι υπουργοί δεκάρικους πως θα τους κάνουν την ζωή πιο δύσκολη κι από το Αφγανιστάν. Γι αυτό φέρανε τα παραγάδια για «προσφυγάκια». Προκειμένου έτσι να εξοικειώσουν τον κόσμο με ένα πρόβλημα, τελικώς, γεωπολιτικό που «ήρθε για να μείνει» κλπ.

Τώρα τους φταίει ο κ. Μουτζούρης που ως νέος Τάσσος Παπαδόπουλος αναφωνεί παρέλαβα νήσο δεν θα παραδώσω λοιμοκαθαρτήριο! Το χειρότερο γι’ αυτούς θα ήταν να τους αφήνανε απερίσπαστους να μιλάνε μόνοι τους στα κανάλια τους και να εξηγούν την πολυδαίδαλο σκέψη τους, οι «πανέτοιμοι»….

……………………………………………………

Όσο όμως και αν απολαμβάνει κανείς την απόλυτη γελοιοποίηση των δημαγωγών και την διατράνωση της ανικανότητας τους, κάτι το σημαντικό διαφεύγει. Και δεν εννοώ τον γενικό κίνδυνο ότι σε ένα τέτοιο θέμα εκθέτουν την χώρα, διχάζουν το λαό και καταπατούν δικαιώματα.

Αυτό που διαφεύγει είναι ο τεράστιος αληθής υγειονομικός κίνδυνος που με περίσσεια αμεριμνησία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει ο κ Πέτσας. Πίστευε ότι ενίσχυε την επιχειρηματολογία του υπέρ κλειστών δομών με αυτό το επιχείρημα της  υγειονομικής βόμβας.

Οι προσδοκίες μήπως εξαιρεθούμε της πανδημίας διαψεύστηκαν οικτρά όταν η Ιταλία μέσα σε ένα σαββατοκύριακο βρέθηκε στην τρίτη θέση νεκρών, σε πολύ χειρότερη θέση δηλαδή από την Ιαπωνία αλλά ακόμη κι από το Πεκίνο ή την Σαγκάη! Το θέμα δεν είναι αν θα έρθει αλλά πόσο γρήγορα θα διασπαρεί και πόσο έτοιμες είναι οι υγειονομικές δομές για την υποστήριξη των πασχόντων (ελαφρώς & βαρέως). Στην Ιταλία ακόμη ψάχνουν τον ασθενή μηδέν …

Μαζί πήγαν λοιπόν περίπατο κι οι αυταπάτες ότι στα θωρακισμένα, τάχα, σύνορα μας θα σταματούσαμε τον εχθρό. Όχι μόνο γιατί τα σύνορα μας είναι διάτρητα αλλά κυρίως γιατί η ύπαρξη ασυμπτωματικών φορέων καθιστά αδύνατη την ανίχνευση τους. Ποιος αμφιβάλει ότι η ελεύθερη διέλευση εκατοντάδων ταξιδιωτών από την Ιταλία θα μεταφέρει αργά ή γρήγορα την επιδημία και εδώ; Για να μην μιλήσουμε για την άλλη εστία εξ ανατολών (Ιράν) …

Ο ιός, όπως συμβαίνει συχνά στα υγειονομικά θέματα, δεν γνωρίζει σύνορα, εθνικότητες, φυλές, φύλα ή πορτοφόλια.   Στο μόνο που φαίνεται να δείχνει μια προτίμηση είναι οι μεγάλες ηλικίες. Η εξαίρεση επί του παρόντος της Αφρικής & της Νοτίου Αμερικής είναι μάλλον συγκυριακή.

Τι χρειαζόμαστε όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία; Αποφυγή συνωστισμού, τήρηση μέτρων υγιεινής, μέτρα καραντίνας όπου επιβάλλονται και ετοιμότητα του ΕΣΥ (από τα Κέντρα Υγείας & το ΕΚΑΒ μέχρι τις ΜΕΘ & τους λοιμωξιολόγους, για άλλους λόγους ο καθένας).

Ξεκινώντας από το ΕΣΥ δεν θα σταθώ στο πόσο εμπνέει εμπιστοσύνη το σύστημα και στο πόσες ατέλειες παρουσιάζει η προετοιμασία του. Στο φινάλε αυτό έχουμε κι είναι αργά για μεγάλες αλλαγές. Εξάλλου πρέπει να πιστωθεί θετικά στον Υπουργό Υγείας ότι αντιμετωπίζει το θέμα πράγματι ως εθνική απειλή προσφεύγοντας στους ίδιους ειδικούς της προηγούμενης περιόδου, εξασφαλίζοντας την συναίνεση της αντιπολίτευσης και παραμερίζοντας ανθρώπους γνωστούς για την τηλεαλίευση εντυπώσεων αλλά όχι και για την ειδημοσύνη τους.

Πού είναι το φοβερό φάουλ που γίνεται; Έστω ότι σήμερα μαθαίνουμε ότι είμαστε ήδη σε φάση Ιταλίας. Θα ακυρώσουμε το καρναβάλι της Πάτρας; θα κλείσουμε το Μετρό; θα γίνουν χωρίς θεατές οι αγώνες κυπέλλου; θα κλείσουμε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Όπως υποδεικνύει γραπτώς ο καθ. κ. Ηλίας Μόσσιαλος θα πρέπει πράγματι να αποσυμφορήσουμε όλα τα μέρη συνωστισμού. Αυτά που ήδη αναφέραμε κι άλλα πιο δύσκολα όπως οι στρατώνες & οι φυλακές.

Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία όπου το πράγμα δεν είναι απλώς δύσκολο αλλά σχεδόν αδύνατο! Τα στρατόπεδα προσφύγων και ιδιαίτερα αυτά του Αιγαίου. Κάποτε ο ιός, όχι κατ’ ανάγκη στη πρώτη γενεά αλλά σίγουρα στην πέμπτη, στην δέκατη, στην δέκατηπέμπτη θα φθάσει εκεί. Τι θα γίνει τότε;

Θα επιβάλει ο στρατός καραντίνα στους 27.000 στοιβαγμένους, με τις «άριστες» υφιστάμενες συνθήκες υγιεινής; Καραντίνα με αυτούς τους όρους υποσαχάριας Αφρικής σημαίνει ουσιαστικά έμμεση θανάτωση πολλών, μαζική διασπορά από όσους μεταφέρονται ή διαφεύγουν, άμεση εξάντληση των δυνατοτήτων κάθε τοπικής υγειονομικής δομής κ.ο.κ. Ένα φοβερό μολυσματικό ρεζερβουάρ που θα μας φέρει στη θέση του ψεύτη βοσκού που φώναζε ΛΥΚΟΣ-ΛΥΚΟΣ μέχρι που ήρθε! Η υποδοχή των ευάλωτων γυναικοπαίδων στην ενδοχώρα στο παρελθόν δίνει μια ιδέα του τι θα συμβεί αν τυχόν η αποσυμφόρηση επιχειρηθεί υπό το βάρος της είδησης περί λοίμωξης στο στρατόπεδο.

Ο ισχυρισμός ότι για αυτό ακριβώς πρέπει να τους έχουμε μαντρωμένους είναι έωλος για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα γιατί και οι φυλακές θα βρεθούν σε παρόμοια ανάγκη και δεν αποτελούν μορφή αποσυμφόρησης. Κυρίως όμως γιατί η έλευση της επιδημίας είναι επικείμενη Ποιος πιστεύει ότι προλαβαίνει να χτίσει έστω και κοτέτσι;

Η μόνη εφικτή λύση είναι η άμεση μετεγκατάσταση πολλών χιλιάδων ανθρώπων μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν δεν θέλει η πολιτική ηγεσία να μείνει με τις εξυπνάδες του κ. Πέτσα στο χέρι. Ας φανεί έστω και τώρα Προμηθέας κι όχι Επιμηθέας. Είδαμε στην Ουκρανία να πετροβολούν ασθενοφόρα και στην Κίνα να υπερίπτανται τα drones του Μεγάλου αδελφού. Ορθά επισήμανε ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου ότι δεν θα δοκιμαστούν απλώς οι δομές υγείας αλλά και η συνοχή της κοινωνίας.

(*) ο Π.Α. Τζανετής έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β.

Πηγή: anoixtoparathyro.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews