ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/3/21

Κορονοϊός: 10 αλήθειες για την Covid – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ένα χρόνο μετά

 

Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: 10 αλήθειες για την Covid – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ένα χρόνο μετά

healthreport.gr

6/3/2021

 

10 αλήθειες για την Covid- 19

Μπορεί να διανύουμε ήδη τον ένα χρόνο από τότε που η πανδημία του κορονοϊού έκανε την εμφάνισή της αλλά ακόμη και σε αυτή τη φάση της πανδημίας η έρευνα συνεχίζει να ανακαλύπτει νέα στοιχεία.

To BBC παραθέτει έναν κατάλογο για τις δέκα αλήθειες για τον κορονοϊό ένα χρόνο μετά!

Ο αερισμός των εσωτερικών χώρων είναι σημαντικός

Όσο οι γνώσεις διευρύνονται γύρω από τον κορονοϊό τόσο αποδεικνύεται πόσο σημαντικός είναι ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.

Οι μάσκες προστατεύουν

Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, και καθώς δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία, κάποιες κυβερνήσεις δίσταζαν να συστήσουν τη χρήση μάσκας, ενώ άλλες ενθάρρυναν τους πολίτες να τις χρησιμοποιούν. Οι μάσκες αποδείχτηκε ότι αποτελούν έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της διάδοσης του ιού.

Το πλύσιμο των χεριών παραμένει απαραίτητο

Το πλύσιμο των χεριών παραμένει απαραίτητο καθώς ο ιός μπορεί να βρίσκεται στα χέρια φορέων, που μπορούν να τον μεταδώσουν. Οι άνθρωποι έχουν επίσης την τάση να αγγίζουν συχνά το πρόσωπό τους.

Ο ιός προτιμά τους άνδρες

Εκτός από τις ηλικιακές διαφορές, φάνηκε ότι ο ιός επηρεάζει πιο σοβαρά τους άντρες από τις γυναίκες.  Μάλιστα οι άνθρωποι επίσης διαθέτουν ένα είδος μυστηριώδους ανοσίας, την οποία ίσως να είχαν αναπτύξει πολύ πριν την πανδημία.

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όργανα

Παρόλο που ο κορονοϊός επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα ενδέχεται να βλάψει και άλλα σημαντικά όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας

Η μετάδοση του ιού γίνεται με γεωμετρικό ρυθμό

Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό. Πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι όσοι δεν αντιλαμβάνονται τη λογική της γεωμετρικής αύξησης είναι λιγότερο πιθανό να τηρούν μέτρα προστασίας όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας.

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

Οι επιστήμονες εργάστηκαν με εξαιρετική ταχύτητα και υπό εξαιρετική πίεση για τη δημιουργία εμβολίων. Υπό το βάρος των προσδοκιών ολόκληρου του πλανήτη, ανέπτυξαν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που δοκιμάστηκαν αυστηρά σε κλινικές δοκιμές.

Η ανοσία αγέλης συνήθως επιτυγχάνεται μέσω εμβολιασμών

Η ανοσία αγέλης μπορεί σίγουρα να επιτευχθεί μέσω εμβολίων, με πολύ λιγότερες παράπλευρες απώλειες και συχνά μεγαλύτερη προστασία.

Τα περισσότερα εμβόλια πιθανότατα δεν θα αποτρέπουν τη μετάδοση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για το κατά πόσο τα εμβόλια εμποδίζουν και τη μετάδοση του ιού βρίσκεται υπό εξέλιξη, αλλά υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech όσο και αυτό της AstraZeneca μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης, ενώ κάποια πολύ πρώιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι άλλα εμβόλια ίσως και να αποτρέπουν εντελώς τη μετάδοση.

Τα ποσοστά θανάτων διαφέρουν από χώρα σε χώρα

Τα ποσοστά θανάτων διαφέρουν από χώρα σε χώρα! Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας του τρόπου καταμέτρησης των θανάτων ενώ δεν είναι πάντα εύκολο να συγκριθούν τα ποσοστά θανάτων μεταξύ χωρών.

Πηγή: healthreport.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews