ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/3/21

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου στο «Π»: Είμαστε στην πρώτη γραμμή 365 μέρες τον χρόνο

 

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου στο «Π»: Είμαστε στην πρώτη γραμμή 365 μέρες τον χρόνο

paraskhnio.gr

08/03/2021 2:47 μμ

 


Σε μια περίοδο που η χώρα δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου μιλάει στο «Π» και αποκαλύπτει τα σχέδιά του για το μέλλον του φορέα που είναι ταυτισμένος με τον πολίτη.

Την περίοδο της πανδημίας, η αφοσίωση των στελεχών του ΕΚΑΒ αναγνωρίστηκε από τους πολίτες. Τι θα λέγατε στον κόσμο που ίσως παλιότερα βαλλόταν κατά του ΕΚΑΒ για πιθανές καθυστερήσεις σε διακομιδές;

Το ΕΚΑΒ έχει ως αποκλειστικό σκοπό λειτουργίας την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς τους πολίτες, δηλαδή τη διακομιδή τους στις ανάλογες Δομές Υγείας, και παράλληλα τον πλήρη συντονισμό και της νοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών και κρίσεων. Αυτοί οι ρόλοι καθιστούν το ΕΚΑΒ ως τον βασικό επιχειρησιακό βραχίονα του υπουργείου Υγείας. Οι άνθρωποί του, οι διασώστες, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής 365 μέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, εδώ και 35 χρόνια. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι αυτό που διαθέτει όλες τις απαραίτητες, πιστοποιημένες γνώσεις για την εφαρμογή της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας μέχρι την παράδοση του πάσχοντα στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου. Η ευθιξία, το αίσθημα ευθύνης αλλά και ο επαγγελματισμός τους είναι τα βασικά στοιχεία που τους επιτρέπουν να αντεπεξέρχονται σε όλες τις καθημερινές δύσκολές συνθήκες. Ακολουθώντας την ίδια καθημερινή «ρουτίνα» (που δυστυχώς πολλοί δεν συμμερίζονται), το προσωπικό του ΕΚΑΒ εδώ και έναν χρόνο ήταν και είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλη τη χώρα. Αν μένει κάτι σαν συμπέρασμα μέσα από αυτήν τη μακροχρόνια υγειονομική κρίση, είναι η επιβεβαίωση αυτού που όλοι εμείς στο ΕΚΑΒ «φωνάζουμε» συνεχώς διαχρονικά. Ο κόσμος να κατανοήσει πως το ΕΚΑΒ αποτελεί τη βασική Υπηρεσία Επειγόντων Περιστατικών. Είναι μία υπηρεσία έκτακτης ανάγκης που πρέπει να την καλούμε μόνο όταν υπάρχει ένα πραγματικά επείγον περιστατικό! Καλούμε το 166 όταν ο χρόνος παίζει ρόλο και είναι ζωτικής σημασίας το κάθε χαμένο δευτερόλεπτο για τη ζωή του ασθενούς. Δεν καλούμε το ΕΚΑΒ για μία απλή διακομιδή σε ένα νοσοκομείο.

Έχετε διοικήσει και το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, που πλέον έχουν συγχωνευθεί. Πώς είναι ο νέος σύνθετος ρόλος σας;

Με τη συνένωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) με το ΕΚΑΒ (Νοέμβριος 2019) και τη δημιουργία του αυτοτελούς Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), στην ουσία μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ οι αρμοδιότητες της παρακολούθησης της εύρυθμης λειτουργίας όλων των υγειονομικών σχηματισμών της χώρας καθώς και η διαχείριση των εφημεριών. Παράλληλα το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) αλλά και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ (ΟΔΙΚ-ΕΚΑΒ), έχει την αποκλειστική ευθύνη του συντονισμού και της διαχείρισης όλων των έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων και κρίσεων στον προνοσοκομειακό και νοσοκομειακό χώρο. Αυτή η συνένωση είναι για εμένα ένα καθοριστικό εργαλείο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Ως πρόεδρος του ΕΚΑΒ, με το ΚΕΠΥ να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Οργανισμού, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί μονόδρομο και συνάμα μια ενδιαφέρουσα πρόκληση. Η τωρινή, ενισχυμένη θέση του προέδρου του ΕΚΑΒ είναι σίγουρα πιο απαιτητική, αλλά παρέχει τη δυνατότητα της επίτευξης και της καθιέρωσης υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών υγείας.

Ποιο κομμάτι του ΕΚΑΒ θεωρείτε ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί και ποιες μεταρρυθμίσεις έχετε φέρει ο ίδιος;

Το ΕΚΑΒ, για εμένα, θα πρέπει να γίνει μία υπηρεσία-πρότυπο στα στάνταρντ αντίστοιχων υπηρεσιών του επείγοντος του Εξωτερικού. Ο διασώστης, που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του «έργου», θα πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα που θα του δώσουν τη δυνατότητα της βέλτιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Είναι αναγκαία η υλοποίηση του προτεινόμενου σχεδιασμού για ένα ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας ιατρικής φροντίδας (EMS), το οποίο θα περιλαμβάνει την ουσιαστική διασύνδεση των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ. Ένας νέος Οργανισμός (εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας, που ήδη ολοκληρώνεται) καθώς και η ψηφιακή σύγκλιση βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων, είτε σε επιχειρησιακό είτε σε διοικητικό επίπεδο, είναι ο γνώμονας μου για το αύριο. Το ΕΚΑΒ πρέπει να αποκτήσει πιο εξωστρεφή χαρακτήρα. Αγκυλώσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος, κατ’ εμένα, δεν χωράνε, όταν αναφερόμαστε στην προάσπιση αλλά και την ενίσχυση του αγαθού της παροχής υπηρεσιών δωρεάν δημόσιας υγείας. Ήδη έχει εκπονηθεί πλάνο αναβάθμισης του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, για την επόμενη γενιά διασωστών, αλλά και αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) ως επιχειρησιακού βραχίονα στην Πολιτική Προστασία.

Σας προβληματίζει η αύξηση των εισαγωγών ειδικά στην Αττική;

Σε μία διαχείριση υγειονομικής κρίσης, δεν γίνεται να μην προβληματίζεσαι με την οποιαδήποτε αύξηση των ημερήσιων κινήσεων στα νοσοκομεία. Ο ρόλος μας είναι να παρακολουθούμε όλο το 24ώρο την κάθε εισαγωγή αλλά και το κάθε εξιτήριο που πραγματοποιείται! Οι αυξημένες εισαγωγές προκαλούν «κόκκινο» συναγερμό σε κάποια νοσοκομεία της Αττικής. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε σε επαγρύπνηση για την παρακολούθηση της κατάστασης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει εφεδρείες και πλέον τα κατάλληλα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση του οιουδήποτε προβλήματος προκύψει. Αναλόγως της μετεξέλιξης της υγειονομικής εικόνας των νοσοκομείων της Αττικής αλλά και της ορθολογιστικής διαχείρισης των κλινών τους, θα υπάρξει η ανάλογη βούληση τόσο για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όσο και για τον τρόπο πραγματοποίησης τακτικών ή εκτάκτων χειρουργείων. Προς το παρόν, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η τρέχουσα κατάσταση είναι ελεγχόμενη, με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Επιτροπή Επιχειρησιακής Διαχείρισης της πανδημίας Sars-Cov-2 του υπουργείου Υγείας και όλους τους συναρμόδιους φορείς για τη βέλτιστη και υγειονομικά ορθολογική αντιμετώπιση των περιστατικών Sars-Cov-2 στο Λεκανοπέδιο.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπακωστοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Πηγή: paraskhnio.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. Οντως ειμαστε εκει με προβληματικα μεσα εργασιας(ασθενοφορα) με ανυπαρκτη συνεχιζομενη εκπαιδευση στους περισσοτερους τομεις με αδιαφορια στην επιλυση σοβαρων καθημερινων προβληματων και φυσικα με την μη εμπρακτη αναγνωριση του εργου μας απο την πολιτεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews