ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/3/21

Κορονοϊός: Τα 4 νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

 

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: Τα 4 νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

healthreport.gr

12/03/2021

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν πιο πολλά και σοβαρά συμπτώματα


Ορισμένα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία, την υπέρταση και την καρδιακή ανεπάρκεια. Και τα τέσσερα μαζί διαπιστώθηκε ότι συνέβαλλαν στο 63,5% των νοσηλειών λόγω Covid-19 στις ΗΠΑ έως το Νοέμβριο του 2020.

Συνολικά, από τους 906.849 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στις ΗΠΑ, τα τέσσερα υποκείμενα νοσήματα έπαιξαν ρόλο στη νοσηλεία των 575.419. Ειδικότερα:

Η παχυσαρκία στο 30%

Η υπέρταση στο 26%

Ο σακχαρώδης διαβήτης στο 21%

Η καρδιακή ανεπάρκεια στο 12%

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι πολλές από αυτές τις νοσηλείες δεν θα ήταν απαραίτητες, εάν οι ασθενείς δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα. Αυτό δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν θα αρρώσταιναν, έσπευσαν να διευκρινίσουν. Απλώς η νόσος που θα εκδήλωναν θα ήταν ηπιότερη και δεν θα χρειάζονται νοσηλεία.

 

Στην πραγματικότητα, υπολόγισαν ότι η μείωση κατά 10% στις καταστάσεις αυτές στο γενικό πληθυσμό, θα μείωνε κατά 11,1% τις νοσηλείες από COVID-19 λοίμωξη, αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

 

Βασικός παράγοντας κινδύνου ο τρόπος ζωής

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο στατιστικής ανάλυσης που έδειξε ότι οι νοσηλείες που οφείλονταν στα περισσότερα από αυτά τα υποκείμενα νοσήματα, παρουσίαζαν διακύμανση αναλόγως με την ηλικία. Οι ηλικιωμένοι με διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια ή υπέρταση είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία σε σύγκριση με τους νεότερους ασθενείς.

Για παράδειγμα, στον σακχαρώδη διαβήτη αποδόθηκε:

Το 8% των νοσηλειών στις ηλικίες κάτω των 50 ετών

Το 29% των νοσηλειών στις ηλικίες άνω των 65 ετών

Εν τούτοις, η παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30 kg/m2) είχε αρνητική επίδραση ως παράγοντας νοσηλείας σε όλες τις ηλικίες.

Όπως δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Dariush Mozzaffarian «κλείνουμε τις επιχειρήσεις και εμποδίζουμε τον κόσμο να δει τους αγαπημένους του». Όμως «δεν λέμε στον κόσμο να αδυνατίσει και να κάνει λίγη γυμναστική. Αν θέλουμε να μειώσουμε τη σοβαρή νόσο Covid, πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην πρόληψη του διαβήτη και της παχυσαρκίας»

Ο Dr. Mozzaffarian, ο οποίος είναι πρύτανης και καθηγητής Καρδιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη, επισήμανε ακόμα ότι αν όλοι πρόσεχαν τη διατροφή τους και γυμνάζονταν, θα υπήρχε εμφανής βελτίωση στον διαβήτη και την υπέρταση μέσα σε λίγες εβδομάδες. «Πρέπει να βγούμε να το φωνάξουμε αυτό, μαζί με τα μηνύματα για μάσκες, κοινωνική απόσταση και καθαρά χέρια», τόνισε.

«Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής αποτελούν παράγοντα γενικότερης νοσηρότητας παγκοσμίως, αλλά και της λοίμωξης COVID-19. Έτσι, η προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με σωματική άσκηση και σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή και τη μεταβολική υγεία του ατόμου, προφυλάσσοντας από τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19», τονίζουν οι ειδικοί από το ΕΚΠΑ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Πηγή: healthreport.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews