ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/3/21

ΑΔΕΔΥ: 8 Μαρτίου – Αναζητώντας την Ισότητα των Φύλων …

 

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

EKABNews

8 Μαρτίου 1857, Νέα Υόρκη…  εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδηλώνουν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε μία από τις πρώτες κινητοποιήσεις για διεκδίκηση δικαιωμάτων από γυναίκες,

8 Μαρτίου 2021, Ελλάδα… οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Ταυτόχρονα, με την έλευση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι διαλυμένες κοινωνικές δομές του κράτους Πρόνοιας  φυλακίζουν τις γυναίκες στον «παραδοσιακό» τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Παράλληλα η υποχρεωτική τηλεργασία συμπιέζει τον προσωπικό  χρόνο των γυναικών στο ελάχιστο.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων.

Οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #Metoo αναδεικνύουν τις σεξιστικές διακρίσεις και την έμφυλη βία που δυστυχώς αποτελούν «κανονικότητα» για τις γυναίκες και τα άτομα που δεν επιλέγουν τις «παραδοσιακές» σεξουαλικές κατευθύνσεις.

Η σημερινή πραγματικότητα με τη χιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού από δημόσια και μη πρόσωπα σε όλους τους εργασιακούς χώρους μας επιβάλει να είμαστε σε εγρήγορση όχι μόνο για να τιμωρηθούν οι θύτες αλλά και για να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας ώστε να μην ξαναπαρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα.

Σήμερα που η ελληνική κοινωνία βράζει από την αποκάλυψη της έκτασης των φαινομένων της έμφυλης βίας λέγοντας «ως εδώ», ο αρμόδιος κρατικός φορέας που θα έπρεπε να είναι μπροστά και να διατυπώνει δημόσιο λόγο με κοινωνικό αντίκτυπο αντί να ενισχύεται, συνεχώς υποβαθμίζεται. Η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει την ΓΓ Ισότητας των Φύλων και να συγχωνεύσει τις πολιτικές για την ισότητα με τις πολιτικές για την οικογένεια και το δημογραφικό. Πρόκειται για μία συνειδητή αντιστροφή του στόχου της Ισότητας των Φύλων, μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση που συνδέει μονοσήμαντα τις γυναίκες με τον αναπαραγωγικό τους ρόλο και όλα τα στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με το ρόλο αυτό.

Αντίστοιχες προθέσεις δηλώνει η απόπειρα μεταρρύθμισης, επί το χείρον, του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα, όπου οι ρυθμίσεις για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, στις περιπτώσεις διαζυγίου δηλώνουν ακριβώς την προσπάθεια αφαίρεσης βασικών κατακτήσεων υπέρ των γυναικών που είχε επιτύχει το κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο Δημόσιο τομέα, φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα των γυναικών, με στόχο όχι μόνο να συζητηθούν ευρέως στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, αλλά για να ξεκινήσει μια αγωνιστική παρέμβαση για την επίλυσή τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το αίτημα έρχεται αυτονόητο σε μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία για την αποκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ως θεσμού αφιερωμένου αποκλειστικά στην ισότητα των φύλων, όπως και η ανάδειξη και στήριξη του οριζόντιου χαρακτήρα της.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να κηρύξει Πανελλαδική διευκολυντική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Καλούμε σε συγκέντρωση, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, λόγω της πανδημίας.

Καλούμε τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, τόσο στις 8 Μάρτη, όσο και στο διάστημα μέχρι τις 8 Μάρτη, προβάλλοντας τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας, οργανώνοντας συζητήσεις κι εκδηλώσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, στα Υπουργεία και σε όλους τους χώρους εργασίας με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.

Σήμερα που ο  αγώνας για την ουσιαστική κατάκτηση της ισότητας των φύλων παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ

καλούμε

όλες και όλους σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη

Απαιτούμε την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

Δελτίο Τύπου – 8 Μαρτίου – Αναζητώντας την Ισότητα των Φύλων …

Αφίσα & Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πηγή: adedy.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

  1. Αν και κατοχυρωμένη συνταγματικά η ισότητα των δύο φύλων είναι αλήθεια, ότι οι γυναίκες δεν την απολαμβάνουν, όχι μόνο σε κανένα εργασιακό χώρο, αλλά, ούτε και μέσα σε μια σχέση. Βρίσκονται τις περισσότερες φορές σε άμυνα, προσπαθώντας κυριολεκτικά να αποδείξουν την αξία και τις ικανότητες τους, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο. Το σημαντικό είναι, ότι ακόμη και μέσα σε μια σχέση, ο άντρας, ανάλογα με όσα έχει βιώσει, απαιτεί ουσιαστικά να καλύψει κενά , θεωρώντας ως δεδομένο, ότι η γυναίκα, επειδή ακριβώς βγαίνει στην κοινωνία μορφωμένη και εργαζόμενη αναζητώντας την αναγνώριση και την αυτοπραγμάτωση ,κι επειδή μέσα τους είναι ριζωμένη βαθιά, κι από παλιά η αντίληψη ότι ο ρόλος της είναι στην κουζίνα και στην ανατροφή των παιδιών, προσπαθεί να την παραγκωνίσει... Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις εσωτερικές συγκρούσεις και τα διαζύγια. Βεβαίως και υπάρχει θέμα με την ισότητα των φύλων. Όλα αυτά που στα χαρτιά υπάρχουν, δυστυχώς στην πραγματικότητα, δεν ισχύουν κατά κανόνα. Σε ότι αφορά δε στις μονογονεϊκές οικογένειες, που η γυναίκα έχει αναλάβει όλους τους ρόλους, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, κι ο αντίκτυπος περνάει και στα παιδιά. Ωστόσο, θα διαφωνήσω ρητά στην άποψη που επικρατεί, ότι δεν πρέπει να υπάρχει συνεπιμελεια. Φυσικά μόνο για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κακοποίηση, αλκοολισμός, ναρκωτικά κλπ.. Γιατί απλά τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν και με τους δύο γονείς, έστω και χωριστά.
    Εν κατακλείδι λοιπόν θα πω, ότι εμείς οι γυναίκες μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα όσα μέχρι χτες, θεωρούντο αποκλειστικά προνόμια των ανδρών, γιατί και δυνατές είμαστε και μορφωμένες , κι αν θέλετε σε πάρα πολλές περιπτώσεις και πιο έξυπνες από τους άντρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews