ΕΙΔΗΣΕΙΣ

30/3/21

Πόλεμος για μια ΜΕΘ και επιλογή ασθενών: «Το σύστημα έχασε την πιο σπουδαία μάχη»

 

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

Πόλεμος για μια ΜΕΘ και επιλογή ασθενών: «Το σύστημα έχασε την πιο σπουδαία μάχη»

tvxs.gr

 

Με φόντο το νέο διπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και διασωληνωμένους, οι νοσοκομειακοί περιγράφουν τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία με την πληρότητα στις ΜΕΘ να συνεχίζει στο 100% και τους διασωληνωμένους εκτός εντατικής να ξεπερνούν τους 130. Οι ασθενείς που καταλήγουν περιμένοντας για ένα κρεβάτι στη λίστα αναμονής διαρκώς αυξάνονται, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν πως «διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ ίσον έως και 99% θνησιμότητα» και οι συγγενείς αναζητούν τα κριτήρια επιλογής για νοσηλεία σε ΜΕΘ.

 

«Το σύστημα έχασε τη μάχη της εντατικής θεραπείας, την πιο σπουδαία μάχη του υγειονομικού πολέμου», αναφέρει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ελλιπούς προετοιμασίας.

«Για 6 εκατομμύρια πληθυσμό αναφοράς στην Αττική, η κυβέρνηση προετοίμασε 388 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό. Προσωρινές και κανονικές μαζί, μετρημένες μία – μία…», επισημαίνει και προσθέτει: «Η κυβέρνηση παραδόθηκε, σήκωσε τα χέρια ψηλά. Οι ιδεοληψίες της δεν την αφήνουν να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και οι ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν το άνοιγμα άλλων αυτοσχέδιων ΜΕΘ».

Σύμφωνα με ανάρτηση του ΓΓ της ΟΕΝΓΕ κ. Π. Παπανικολάου, 131 ασθενείς στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για μία κλίνη ΜΕΘ. Ενδεικτικά, διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ – κάποιοι για πολλές ημέρες - υπάρχουν σε νοσοκομεία όπως το Κρατικό Νίκαιας, το Θριάσιο, το Γεννηματάς, το Ελπίς, το Λαϊκό, το Ασκληπιείο, το Αγία Όλγα κ.α. «Για παράδειγμα στο Αγία Όλγα 7 ασθενείς με κορωνοϊό βρίσκονται σε ράντζα για άλλη μια φορά», τονίζει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος υπογραμμίζει πως το πρόβλημα με τους διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους είναι «μεγαλύτερο στα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ κορονοϊού».

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Στέλιος Λουκίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξέφρασε τους φόβους του για την κατάσταση στις Εντατικές. «Η πίεση στις εντατικές μας φοβίζει γιατί δεν θα αποκλιμακωθεί γρήγορα», είπε σημειώνοντας πως «αν η καμπύλη (σημ: επιδημιολογική καταγραφή) δεν επιπεδωθεί αυτή την εβδομάδα… χαθήκαμε!».

Σημειώνεται πως βάσει των τελευταίων στοιχείων οι ασθενείς σε απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου έχουν ξεπεράσει τους 2.000, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι ΜΕΘ που λειτουργούν και παραμένουν για ένα ακόμη 24ωρο ασφυκτικά γεμάτες είναι:

 • ΝΙΜΙΤΣ 6,
 • ΕΛΠΙΣ 6,
 • ΚΑΤ 51,
 • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 16,
 • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ 25,
 • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 58,
 • ΣΩΤΗΡΙΑ 84,
 • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ 9,
 • ΕΡΥΘΡΟΣ 30,
 • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 16,
 • ΑΤΤΙΚΟΝ 48,
 • ΘΡΙΑΣΙΟ 17,
 • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ 12,
 • ΤΖΑΝΕΙΟ 10

Πηγή: tvxs.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews