ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/3/21

Μια αιώρα δεμένη με λουριά ανάμεσα σε δυο άλογα, ήταν το πρώτο ασθενοφόρο. Πώς εξελίχθηκαν και πότε κατασκευάστηκε το πρώτο μηχανοκίνητο

Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

Μια αιώρα δεμένη με λουριά ανάμεσα σε δυο άλογα, ήταν το πρώτο ασθενοφόρο. Πώς εξελίχθηκαν και πότε κατασκευάστηκε το πρώτο μηχανοκίνητο (φωτο)...

mixanitouxronou.gr

14/03/2021

 

Στην εφευρετικότητα αλλά κυρίως στην ανάγκη για επιβίωση, οφείλεται η κατασκευή του πρώτου ασθενοφόρου. Μέσα από το πέρασμα των ετών, οι τρόποι μεταφοράς των ασθενών εξελίσσονταν, τα πρώτα στάδια όμως ήταν λιτές κατασκευές που πολλές φορές επιδείνωναν την κατάσταση του τραυματία.

Για παράδειγμα, το 900 μ.Χ. χρησιμοποιείται για πρώτη φορά βαγόνι, μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένες αιώρες. Οι συνεχόμενες κινήσεις μπροστά-πίσω δεν έδιναν στον ασθενή την σταθερότητα που απαιτούσε η κατάσταση του. Χρόνια αργότερα, το 1100, οι Νορμανδοί έφτασαν στην Αγγλία με μια κατασκευή, που αποτελείτο από δυο ζώα τα οποία είχαν ανάμεσά τους κρεβάτι δεμένο με δυο λουριά.

Η έννοια του ασθενοφόρου είναι το «όχημα που μεταφέρει ασθενείς ή τραυματίες». Περίπου το 1400, ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα δημιούργησαν τα «Αmbulancias», τα οποία σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδονταν ως «νοσοκομεία εκστρατείας». Επρόκειτο για ειδικές σκηνές μέσα στις οποίες γίνονταν ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις, εικόνα αρκετά γνώριμη στα πεδία των μαχών.

H καινοτομία του γάλλου χειρουργού

Ο Ντομινίκ ζαν Λαρί, υπηρέτησε στα πεδία μαχών του Ναπολέοντα. Ως χειρουργός της μονάδας φρόντισε εκατοντάδες τραυματισμένους στρατιώτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να κινηθούν και έπρεπε να μεταφερθούν. Η «πατέντα» της αιώρας έκανε ακόμα δυσκολότερο το έργο του. Έτσι, κατανοώντας καλύτερα από τον καθένα τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει ένα όχημα μεταφοράς ασθενών, πρότεινε την ιδέα μικρών δίτροχων οχημάτων που δεν θα μετέφεραν τους ασθενείς αλλά τους γιατρούς στο πεδίο της μάχης. Ονομάστηκαν «ιπτάμενα ασθενοφόρα», επειδή περίμεναν κοντά στο «ιπτάμενο πυροβολικό».

 

Άλογα, μουλάρια ακόμα και καμήλες με προσαρμοσμένο κάθισμα στην κορυφή τους, είχαν «επιστρατευτεί» σε καιρό πολέμου για την μεταφορά τραυματιών, γνωστά ως «cacolets»/ Wikimedia Commons

 

Τα πρώτα μηχανοκίνητα ασθενοφόρα

Το 1889, πέντε επιχειρηματίες δώρισαν όχημα δυο ίππων στο νοσοκομείο St. Vincent, της Νέας Υόρκης. Κόστιζε 1600 δολάρια και έφτανε τα 16 μίλια. Τα αμέσως επόμενα μοντέλα, της βιομηχανίας Hess & Eisenhardt από το Σινσινάτι ήταν ταχύτερα. Το 1937 κυκλοφόρησαν τα πρώτα κλιματιζόμενα.

Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ως ασθενοφόρα χρησιμοποιήθηκαν τα «Model – T» της Ford. Tα οχήματα ανακατασκευάστηκαν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασθενοφόρα και είχαν ειδικό χώρο ακόμα και για γέννες. Η σήμανση ήταν ζωγραφισμένη πάνω σε ειδικό καμβά στην οροφή.

Πηγή: British Red Cross...


Πηγή: mixanitouxronou.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews