ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/3/21

Κορονοϊός: Θα γίνει εποχικός όπως η γρίπη με επαναληπτικές δόσεις -Τι δείχνουν έρευνες

 

Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: Θα γίνει εποχικός όπως η γρίπη με επαναληπτικές δόσεις -Τι δείχνουν έρευνες

healthreport.gr

27/03/2021

 

Τι δείχνουν έρευνες

Ο κορονοϊός μπορεί να γίνει εποχικός επιβεβαιώνει μεγάλη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Evolutionary Bioinformatics.

Αναλυτικότερα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι

«η νόσος είναι εποχική, όπως η γρίπη. Κι αυτό σχετίζεται άμεσα με το τι περιμένουν από εδώ και πέρα που έχουμε τα εμβόλια για τον έλεγχο της πανδημίας», αναφέρει ο Γκουστάβο Καετάνο-Ανογιες, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης των Καλλιεργειών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Η εποχική φύση των ιογενών λοιμώξεων είναι τόσο συχνή που έχουμε πλέον συνηθίσει να ονομάζουμε την γρίπη «εποχική» και να αναφερόμαστε στην εμφάνισή της τους χειμερινούς μήνες. Σε ότι αφορά στον ιό SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες είχαν εικάσει ότι μπορεί να συμπεριφέρεται όπως και άλλοι κορονοϊοί, δηλαδή να είναι συχνότερος το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Αλλά δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

 

Θα χρειαστεί εκ νέου εμβολιασμός τον επόμενο χειμώνα ή ο τρέχων είναι επαρκής;

Σε σχετικό άρθρο του στο The Conversation, o Δρ Luke O’Neill, Καθηγητής Βιοχημείας στο Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου (Trinity College), επισημαίνει ότι οι επαναληπτικές δόσεις με νέα εμβόλια πιθανώς να καταστούν αναγκαίες για τις ευάλωτες ομάδες, εξαιτίας κυρίως των νέων μεταλλαγμένων στελεχών.

Σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη για νέα εμβόλια, η COVID-19 θα εξελίσσεται κατά το πρότυπο της γρίπης με επαναληπτικούς εμβολιασμούς. Αν όχι τότε, όπως και στην ιλαρά, ο μεγάλος κίνδυνος θα αφορά μόνο όσους αρνούνται να εμβολιαστούν

«Γνωρίζουμε ότι η εποχική γρίπη δεν εμφανίζεται το καλοκαίρι. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αλλάζουμε τη σύσταση του εμβολίου και να είναι αποτελεσματικό για την επόμενη σεζόν. Αλλά όταν βρισκόμαστε ακόμα στη μέση της πανδημίας, αυτό το διάλειμμα δεν υπάρχει. Ίσως όταν μάθουμε πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου καθώς παλεύουμε να ανταποκριθούμε στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κορονοϊό», κατέληξε ο ειδικός.

Πηγή: healthreport.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews